Όλο και πιο πιθανή φαντάζει μια νέα προσφυγή στις κάλπες στην Ισπανία μετά τη χθεσινή απόφαση του βασιλιά Φίλιππου να μην προχωρήσει σε έναν νέο γύρο "διερευνητικών εντολών" για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τα περιθώρια να προκύψει βιώσιμη κυβερνητική πλειοψηφία από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου φαίνεται πως έχουν εξαντληθεί μετά και τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια του ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ την περασμένη Παρασκευή να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, έχοντας μόνο την υποστήριξη των νεοφιλελεύθερων Πολιτών. Έτσι, αναμένεται να εξαντληθεί το προβλεπόμενο διάστημα ώς τις 2 Μαΐου προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες εξελίξεις.
Ο βασιλιάς αποφάσισε να μην ξεκινήσει νέο γύρο συζητήσεων με καθέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς, "ώστε τα κόμματα να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να προχωρήσουν στα βήματα εκείνα που πιστεύουν ότι είναι αναγκαία", αναφέρεται σε χθεσινή επίσημη ανακοίνωση που επιδόθηκε στον πρόεδρο της βουλής Πάτχι Λόπεθ.
Τα κόμματα έχουν περιθώριο δύο μηνών για να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, διαφορετικά η Κάτω Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.