Μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί αντάρτες σε διάφορες περιοχές της Συρίας εξαπέλυσαν οι Ρώσοι, λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, που αποτελεί κομβικό σημείο για τις εξελίξεις, όπως δήλωσαν εμφατικά οι ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για τη Συρία, είπε ο Μπάρακ Ομπάμα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι τζιχαντιστές στο τέλος θα συντριβούν. Η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία θα είναι δύσκολη αλλά δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές, τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σύσκεψη με αξιωματούχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών."Θα είναι δύσκολη διαδικασία, ίσως ακόμη και αντιφατική, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για ειρηνική διευθέτηση" είπε ο Πούτιν διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νούσρα και "άλλων οργανώσεων" που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές από τα Ηνωμένα Έθνη. Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν την "ασάφεια" όσον αφορά ένα "Σχέδιο Β'" για τη Συρία και να εγκαταλείψουν κάθε ιδέα χερσαίας επιχείρησης.
Το Μέτωπο Αλ Νούσρα, δηλαδή το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, απέρριψε την κατάπαυση του πυρός, που έτσι κι αλλιώς δεν το αφορούσε, και κάλεσε τους αντάρτες να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και των συμμάχων του. Ο ηγέτης της Αλ Νούσρα, Άμπου Μοχάμαντ Αλ Γκολάνι, σε ηχητικό μήνυμά του απείλησε με επιθέσεις και σε άλλες χώρες. Αν κερδίσουν στη Συρία οι αλαουίτες και οι σιίτες, η μάχη θα επεκταθεί στην Αραβική Χερσόνησο σε λιγότερο από μια δεκαετία, προειδοποίησε.
Τέσσερα σαουδαραβικά καταδιωκτικά F-15 έφθασαν χθες στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ όπου ήδη σταθμεύουν αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά αεροσκάφη, για να συμμετάσχουν στα πλήγματα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή στη βάση βρίσκονται ήδη μερικές δεκάδες Σαουδάραβες στρατιώτες καθώς και στρατιωτικό υλικό. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι καταρχάς υποστηρίζει την εκεχειρία και δεν σχεδιάζει χερσαία εισβολή στη Συρία.
Εάν όλες οι άλλες πλευρές εφαρμόσουν τη συμφωνία στην οποία δεσμεύθηκαν για κατάπαυση του πυρός, θα ανοίξει ο δρόμος για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης, πιθανώς στις 7 Μαρτίου. Οι εκτιμήσεις της Μόσχας για την ανθρωπιστική καταστροφή ανεβάζουν σε 4,6 εκατομμύρια τους Σύρους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο και σε 7,6 εκατομμύρια τους εκτοπισμένους στο εσωτερικό.
Στρατής Αγγελής