Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.2°C16.8°C
3 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.6°C18.3°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.8°C17.7°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
0 BF 82%
Μίλτος Τεντόγλου / Κορυφαίος στον κόσμο τον 21ο αιώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίλτος Τεντόγλου / Κορυφαίος στον κόσμο τον 21ο αιώνα

134735561.png

Ο Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά πρωταθλητής κόσμου στο μήκος και επιβεβαίωσε ότι είναι ο καλύτερος του αγωνίσματος στον πλανήτη, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι βρίσκεται σταθερά πρώτος στο ranking της World Athletics. Το «χρυσό παιδί» του ελληνικού αθλητισμού είναι ο κορυφαίος άλτης του κόσμου στο μήκος τον 21ο αιώνα, αφού δεν υπάρχει κανείς άλλος τα τελευταία 20 χρόνια που να συναγωνίζεται τις επιτυχίες του.

Αυτή τη φορά ο άλτης από τα Γρεβενά νίκησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Γλασκώβη, υπερασπιζόμενος τον τίτλο που είχε πάρει πριν από δύο χρόνια στην αντίστοιχη διοργάνωση στο Βελιγράδι. Παράλληλα, ήταν η 4η φορά που ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε παγκόσμια διοργάνωση στην κατηγορία ανδρών, μετά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 2021 στο Τόκιο και την πρωτιά στο Παγκόσμιο Ανοιχτού πέρσι στη Βουδαπέστη.

Πλέον, ο Μίλτος Τεντόγλου πρέπει να θεωρείται και ως ο καλύτερος Έλληνας αθλητής στίβου όλων των εποχών, βάζοντας πλώρη για να γίνει ο κορυφαίος σε όλα τα αθλήματα, έχοντας μπροστά του μόνο τον Πύρρο Δήμα, καθώς κλείνει μόλις τα 26 του χρόνια στις 18 Μαρτίου. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θεωρούν ήδη τον κορυφαίο όλων των εποχών, δεδομένου ότι ο στίβος είναι το πιο διαδεδομένο άθλημα στον κόσμο μετά το ποδόσφαιρο και το μήκος το πιο εύκολο από πλευράς υποδομών από όλα τα άλματα, με αποτέλεσμα να ασχολούνται χιλιάδες αθλητές σε όλο τον πλανήτη και όχι μερικές εκατοντάδες, όπως συμβαίνει στην άρση βαρών.

Παντός καιρού

Ο μαθητής του Γιώργου Πομάσκι απέδειξε στη Γλασκώβη ότι είναι «παντός καιρού»! Νίκησε με καλύτερο άλμα στα 8.22 μ., όσο πήδησε και ο 19χρονος Ιταλός Ματία Φουρλάνι, αλλά είχε τρία άλματα (8.18 μ., 8.15 μ. και 8.19 μ.) καλύτερα από το δεύτερο καλύτερο (8.10 μ.) του νεαρού αντιπάλου του. Μετά τον αγώνα δήλωσε πως έκανε «απαίσιο» αγώνα, καθώς στόχευε σε άλματα πάνω από τα 8.40 μ.,αλλά τον επηρέασε πολύ το γεγονός ότι ο αγώνας έγινε το πρωί και -παρά τις προσπάθειες- δεν μπόρεσε να «ξυπνήσει» τον οργανισμό του.

Την ίδια ώρα που η World Athletics βάζει το αγώνισμα... χαράματα στο πρόγραμμα ενός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, ισχυρίζεται πως θέλει να το αναβαθμίσει με την κατάργηση της βαλβίδας, κάτι για το οποίο διαφωνούν πολλοί άλτες του μήκους, με πρώτο τον Μίλτο που δεν ρωτήθηκε καν. Αν γίνει αυτό από το 2026, ο Έλληνας πρωταθλητής προανήγγειλε πως θα ασχοληθεί με το τριπλούν, όπου επίσης είναι «πολύ καλός»! Βέβαια, το να αγωνίζεται παράλληλα και στα δύο αγωνίσματα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στον παγκόσμιο στίβο και δεν αποκλείεται να το κάνει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου θα διεκδικήσει και πάλι το χρυσό μετάλλιο του μήκους, όπως μας έχει καλομάθει...

Όλα τα μετάλλιά του χρυσά

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει κατακτήσει στην καριέρα του 11 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις και όλα είναι χρυσά! Η αρχή έγινε το 2017 στο Ευρωπαϊκό Εφήβων στο Γκροσέτο της Ιταλίας (8.07 μ.) και ακολούθησαν το 2018 το Ευρωπαϊκό Ανοιχτού στο Βερολίνο (8.25 μ.), το 2019 Ευρωπαϊκό Κλειστού στη Γλασκώβη (8.38 μ.) και το Ευρωπαϊκό Κ23 στο Γκέλβε της Σουηδίας (8.32 μ.), ενώ το 2020 δεν έγιναν διεθνείς διοργανώσεις λόγω του κορωνοϊού. Το αήττητο του σερί συνεχίστηκε το 2021 στο Ευρωπαϊκό Κλειστού στο Τορούν της Πολωνίας (8.35 μ.) και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (8.41 μ.). Το 2023 ήταν πρώτος στο Παγκόσμιο Κλειστού στο Βελιγράδι (8.55 μ.) και στο Παγκόσμιο Ανοιχτού στη Βουδαπέστη (8.52 μ.).

Ο Καραλής

Κι αν το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη το χάλκινο μετάλλιο του Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ, όχι γιατί δεν πιστεύουμε στις δυνατότητές του, αλλά γιατί είχε χαμηλότερες «πτήσεις» το προηγούμενο διάστημα.

Ο 25χρονος πρωταθλητής μας, που αντιμετώπισε προ καιρού πρόβλημα κατάθλιψης, απέδειξε πως «όταν χαμογελάει», είναι αθλητής μεγάλων αγώνων, καθώς έκανε δύο φορές καλύτερη επίδοση της χρονιάς (5.75 μ. και 5.85 μ.). Βέβαια είναι «άτυχος», αφού έχει μπροστά του στις μεγάλες διοργανώσεις το «θαύμα της φύσης», τον Σουηδό Αρμάντ Ντουμπλάντις, αλλά έχει καθιερωθεί πλέον στην «elite». Στη Γλασκώβη ήταν ο δεύτερος καλύτερος της Γηραιάς Ηπείρου, όπως και πέρσι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού στην Κωνσταντινούπολη (5.80 μ.).

Θυμίζουμε ότι το 2021 είχε πάρει την 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο (5.80 μ.) και πλέον βάζει πλώρη για μετάλλιο στο Παρίσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL