Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C27.9°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.1°C23.8°C
0 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.9°C24.9°C
1 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C27.2°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.9°C18.5°C
0 BF 72%
Λευτέρης Αυγενάκης / Αλλεπάλληλες οι κωλοτούμπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λευτέρης Αυγενάκης / Αλλεπάλληλες οι κωλοτούμπες

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

“Ο Λευτέρης Αυγενάκης με την πολιτική του οδήγησε την κυβέρνηση σ’ ένα τεράστιο λάθος, να ψηφίσει έναν νόμο που δεν μπορεί να εφαρμόσει. Αν εφαρμοστεί κατά γράμμα ο νόμος Αυγενάκη, θα πρέπει να διακοπούν τα εθνικά πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα, διότι ο νόμος απαιτεί να έχουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση τα σωματεία που συμμετέχουν» γράφαμε την 1η Νοεμβρίου 2020 στην ΑΥΓΗ και το ρεπορτάζ εκείνο αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από προφητικό.

Από τότε κατατέθηκαν δεκάδες τροπολογίες, με πρόφαση την πανδημία, προκειμένου να ελεγχθεί από τη Νέα Δημοκρατία όσο γινόταν περισσότερο η διαδικασία των αρχαιρεσιών των αθλητικών ομοσπονδιών, αλλά τα κέρδη που αποκόμισε από αυτή τη μικροπολιτική ήταν πενιχρά.

Και συνεχίζαμε: «Αν δεν υπάρξουν τροπολογίες στη Βουλή, για να διορθώσουν κάπως αυτό το ανοσιούργημα, θα αδειάσουν σε έξι μήνες όλα τα γήπεδα και τα γυμναστήρια, καθώς θα απαγορεύεται η είσοδος στους συλλόγους που δεν έχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση».

Αδιέξοδο

Φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2021 και διαπιστώθηκε ότι οι Ενώσεις των ποδοσφαιρικών σωματείων δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τα περιφερειακά πρωταθλήματα, αφού τα σωματεία που δεν είχαν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα γήπεδα της πόλης τους και του χωριού τους, καθώς δεν είχαν τη σχετική άδεια με βάση τον νόμο, ενώ κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα και η συνέλευση της ΕΠΟ, που θα συζητούσε το θέμα της ολιστικής μελέτης των FIFA - UEFA.

Αντιπροσωπεία της ΕΠΟ είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και του εξήγησε το αδιέξοδο που βρίσκεται εξ αιτίας του νόμου Αυγενάκη το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και ο ελληνικός αθλητισμός γενικότερα. Έτσι, πριν λίγες μέρες, κατατέθηκε μια ακόμη τροπολογία, που αφορά στη χορήγηση παράτασης στα σωματεία τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ, ώστε να μπορέσουν να αγωνιστούν στα τοπικά πρωταθλήματα.

Με πρόφαση τις πυρκαγιές

Για να δικαιολογήσει μια ακόμη... κωλοτούμπα ο Λευτέρης Αυγενάκης επικαλείται ως αιτιολογία τη διευκόλυνση των σωματείων των πυρόπληκτων περιοχών, αλλά αυτό, βέβαια, είναι και πάλι προσχηματικό, όπως και οι παλαιότερες τροπολογίες με αφορμή την πανδημία. Κι αυτό γιατί η νέα τροπολογία Αυγενάκη δεν αφορά μόνο στα σωματεία των πυρόπληκτων περιοχών, αλλά σε «όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία», ανεξαρτήτως αν εδρεύουν σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ή όχι.

Με τη νέα τροπολογία όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, είτε τα εγγεγραμμένα το 2020, που καλούνται να επικαιροποιήσουν και πάλι τη «νομιμότητά» τους, είτε εκείνα που θα εγγραφούν για πρώτη φορά, θα πρέπει να υποβάλουν τον φάκελό τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο να ολοκληρωθεί το Μητρώο, που αρχικά είχε ως dead line την 1η Ιουνίου 2020, στις 31 Δεκεμβρίου 2021!

Επιπλέον, παρατείνεται η προθεσμία, που έληγε στις 18 Σεπτεμβρίου, για τις 31 Ιουλίου 2022 για τα σωματεία που δεν βρίσκονται στο Μητρώο, προκειμένου να πάρουν μέρος στα τοπικά πρωταθλήματα, αλλά και χρηματοδότηση από το κράτος. Επίσης, η άδεια για τη χρήση των εγκαταστάσεων, που έληγε την 1η Σεπτεμβρίου, παρατάθηκε κι αυτή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022. Με τη νέα τροπολογία, όσα σωματεία δεν έχουν πάρει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση την 1η Αυγούστου 2022 «διαγράφονται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών κάθε ομοσπονδίας»!

Αυτό που δεν αλλάζει είναι πως τα σωματεία χωρίς Ειδική Αθλητική Αναγνώριση δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε Πανελλήνιους Αγώνες ή Πανελλήνια Πρωταθλήματα ή στην τελική φάση Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων. Αυτό έχει άμεσες συνέπειες στους αθλητές - μαθητές αυτών των σωματείων, που χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το bonus από μια πανελλήνια νίκη για την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL