Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Μικρή μείωση εισφορών, μεγάλη "τρύπα" στον ΟΑΕΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μικρή μείωση εισφορών, μεγάλη "τρύπα" στον ΟΑΕΔ

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας από την 1η Ιουνίου αποδυναμώνει σημαντικά τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια και δαπάνες για την αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας, η οποία εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου και το 24%.

Χθες ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε και τυπικά την εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται ως εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο, και το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι "θα βοηθήσει σημαντικά, συνδυαστικά με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στην επανάκαμψη της απασχόλησης και συγκεκριμένα στην αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης".

Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης σημειώνει ότι "παρ’ όλο που το μέτρο είχε ψηφιστεί πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, θεωρείται επίκαιρο και αναγκαίο στη συνολική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη θωράκιση και την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας".

Εις βάρος των πιο αδύναμων

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική.

Το συγκεκριμένο μέτρο, δηλαδή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,45 της μονάδας για τον εργοδότη και 0,42 της μονάδας για τον εργαζόμενο, που αφορούν συνολική εισφορά και χρηματοδότηση υπέρ ΟΑΕΔ, θα στερήσει από τον Οργανισμό που είναι επιφορτισμένος με την ανακούφιση των ανέργων σημαντικά κονδύλια, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για την εκπόνηση προγραμμάτων απασχόλησης ή κυρίως για την κάλυψη, μέσω επιδομάτων, χιλιάδων νέων ανέργων.

Και μάλιστα όταν ο αριθμός των ανέργων ήδη καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένος ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αφενός η "Εργάνη" κατέγραψε -εν μέσω πανδημίας- τον Μάρτιο 42.000 απολύσεις, ενώ στον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου, πέρασαν το κατώφλι των υπηρεσιών του Οργανισμού άλλοι 53.367 απολυμένοι και νέοι άνεργοι.

Μάλιστα ο περασμένος μήνας ήταν ιδιαίτερα αρνητικός για την απασχόληση, καταγράφοντας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, περισσότερους ανέργους από τον αντίστοιχο μήνα του 2019 κατά 214.000!

"Ξεχνάει" τις μειώσεις μισθών

Πάντως μέσω της μείωσης των εισφορών θα επωφεληθούν οι εργοδότες με μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενώ ελάχιστες θα είναι και οι έμμεσες αυξήσεις που θα λάβουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων ούτε καν θα αντιληφθεί και αυτή την ελάχιστη αύξηση, καθώς ήδη οι μισθοί τουλάχιστον 1 εκατ. εργαζομένων έχουν ήδη ή θα περικοπούν κατά 20% και με κατώτερο πλαφόν τα 550 καθαρά του κατώτατου μισθού, με την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας.

Παρακάμπτοντας αυτή την πραγματικότητα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο "έρχεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο σε παραβατικές συμπεριφορές αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας"!

Επίσης υπενθυμίζει ότι "πιάνουμε το νήμα εκεί που το αφήσαμε το 2014, όταν στο υπουργείο Εργασίας είχαμε μειώσει ξανά κατά 6 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές", ξεχνώντας βέβαια ότι (και) αυτό το μέτρο συνέβαλε σε συνολικό έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

"Βόμβα" στα έσοδα του ΕΦΚΑ

Και βέβαια επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι "η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αντιτάχθηκε λόγω ιδεοληπτικών εμμονών στις πολιτικές μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης με συνέπεια να εκτινάξει τις ευέλικτες μορφές εργασίας κατά τη πενταετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ", όταν ο ίδιος οδήγησε την ανεργία σε επίπεδα - ρεκόρ και το πρωτοφανές 27,8%.

"Γι’ αυτό κι εμείς, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδιάζουμε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το επόμενο χρονικό διάστημα ως μία πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση της ανεργίας και θα αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης" καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.

Προϊδεάζοντας για την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου μείωσης των εισφορών κατά 5 μονάδες που έχει ψηφιστεί από τον κυβέρνηση (θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2023) και αναμένεται να πλήξει σοβαρά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργώντας προβλήματα και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL