Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Υπέρ οριοθέτησης και master plan η γνωμοδότηση του ΚΑΣ: / Και ανάπτυξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπέρ οριοθέτησης και master plan η γνωμοδότηση του ΚΑΣ: / Και ανάπτυξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

"Με την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν επηρεάζεται η καθημερινότητα της πόλης ούτε εμποδίζεται η επένδυση στο λιμάνι. Κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας, όπως το κέντρο της Αθήνας, χωρίς να εμποδίζεται η οικοδομική ή άλλη οικονομική δραστηριότητα" διαμηνύει το υπουργείο Πολιτισμού μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου υπέρ της κήρυξης - οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου της εντός των τειχών αρχαίας Πόλης του Πειραιά, από τα τείχη έως την ακτογραμμή, και την, επίσης ομόφωνη, έγκριση υπό όρους του Αρχικού Αναπτυξιακού Προγράμματος και της Μελέτης Διαχείρισης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Fake news

"Το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των υποχρεωτικών επενδύσεων που εξέτασε, οι οποίες αφορούν στην κατ' εξοχήν λιμενική λειτουργία, με όρους που διασφαλίζουν την αρχαιολογική παρακολούθηση κατά το στάδιο εκτέλεσης των εργασιών και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, όπως εξάλλου προβλέπεται για όλα τα μεγάλα έργα". Προσθέτει επίσης ότι "το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης και των προαιρετικών επενδύσεων που εξέτασε, θέτοντας όρους και περιορισμούς σε χρήσεις και στο μέγεθος κατασκευών και κάνοντας αποδεκτή τη γνώμη της ΕΣΑΛ, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία και η ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης και σε άμεση εγγύτητα με αυτή". Αυτά αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, με την οποία βάζει τα πράγματα στη θέση τους καθώς δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου επέμεναν χθες ότι το ΚΑΣ απέρριψε το master plan του ΟΛΠ και βάσει αυτών των δημοσιευμάτων έσπευσε η αντιπολίτευση να στρέψει τα πυρά της εναντίον της δήθεν αντιαναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης.

Το ΚΑΣ, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο που προβλέπει ρητώς ότι οποιασδήποτε χωρικής ρύθμισης, όπως το master plan του ΟΛΠ, προηγείται η οριοθέτηση περιοχών που περιέχουν αρχαιότητες, συζήτησε αρχικά την κήρυξη - οριοθέτηση του Πειραιά και στη συνέχεια, στη συζήτηση για το master plan του ΟΛΠ, εξέτασε "μόνο όσες επενδύσεις εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων". Η ίδια διαδικασία άλλωστε ακολουθήθηκε και στο παρελθόν, στην αντίστοιχη περίπτωση του Ελληνικού "θωρακίζοντας" θεσμικά την επένδυση.

Γιώργος Σταθάκης: Δεν ακυρώνει τις επενδύσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι "η απόφαση του ΚΑΣ για τον εντός του αρχαίου τείχους Πειραιά χώρο δεν ακυρώνει τις επενδύσεις".

"Ζω στα Χανιά, που είναι όλη η πόλη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οπότε σας βεβαιώνω ότι ο χαρακτηρισμός δεν εμποδίζει, αλλά δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο επενδυτής ή αυτός που φτιάχνει την κατοικία του" δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε επίσης ότι "κάποια επιπρόσθετα έργα που έχουν τεθεί στην ατζέντα έχουν μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης".

"Όχι" στο εμπορικό κέντρο

Σε ό,τι αφορά στους όρους και τους περιορισμούς που έθεσε το ΚΑΣ, αφορούν κατ' αρχάς στην περιοχή της Νότιας Ζώνης του Λιμένα, κοντά στην οποία βρίσκεται ο τάφος του Θεμιστοκλή και υπολείμματα του Κονώνειου τείχους. Εκεί προβλέπεται να κατασκευαστεί μεγάλος επιβατικός σταθμός κρουαζιέρας.

Το Συμβούλιο απέκλεισε τη δημιουργία εμπορικού κέντρου εμβαδού περίπου 24.000 τ.μ. συντασσόμενο με την άποψη της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, να περιοριστεί η χρήση του χώρου για τις ανάγκες της κρουαζιέρας. Σε ό,τι αφορά στη χωροθέτηση του σχεδιαζόμενου ξενοδοχείου στο Πόρτο Λεόνε, έθεσε ως όρο να μειωθεί σε όγκο και ύψος, καθώς γειτνιάζει με το Κονώνειο τείχος, ενώ για τη χρήση της Παγόδας, που έχει κηρυχθεί μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, και με βάση την επένδυση σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, το θέμα παραπέμφθηκε στο ΚΣΝΜ.

Παράλληλα, το Συμβούλιο ζήτησε την απομάκρυνση των ναυπηγείων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας Α και Β της Κυνόσουρας και των Αμπελακίων, προκειμένου να προστατευτεί ο πολύ σημαντικός αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος στον οποίο έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας, ενώ για την Ψυττάλεια, που ο ΟΛΠ θέλει να κατασκευάσει πλωτή δεξαμενή, ζήτησε να αλλάξει η θέση τοποθέτησής της ώστε να μην έρχεται σε οπτική επαφή με τον οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα, έκρινε απαραίτητη τη λειτουργία του Δημόσιου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο του Silo, για την υλοποίηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.

11.500 τ.μ. αρχαιολογικός χώρος

Στη μαραθώνια συνεδρίαση της Τρίτης του ΚΑΣ, ως αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκε η μισή έκταση από τα 11.500 τ.μ. που προέβλεπε η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Η έκταση ορίζεται από το χερσαίο τμήμα του Κονώνειου τείχους και τον σταθμό του ΗΣΑΠ, καθώς και από ζώνη 20 μ. εξωτερικά από το τείχος, στα σημεία όπου αυτό δεν είναι ορατό, στα ανατολικά από την περιοχή όπου εκτιμάται ότι βρισκόταν το Κονώνειο τείχος, ενώ στα νότια το όριο είναι η θαλάσσια ακτή, από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου ώς το Μικρολίμανο.

Εξαιρούνται η θαλάσσια περιοχή του κεντρικού λιμένα και οι σύγχρονες επιχώσεις, ενώ εντός κήρυξης παραμένουν οι πλαζ Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα και η Ηετιώνεια Πύλη. Σε επόμενη συνεδρίασή του το ΚΑΣ θα εξετάσει ειδική κήρυξη για τα Μακρά Τείχη. Η κήρυξη δηλαδή αφορά το 1ο, 2ο και μικρό τμήμα του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά, ενώ για το υπόλοιπο μέρος του 3ου καθώς και το 4ο και 5ο διαμέρισμα θα συνεχιστεί ο έλεγχος των εκσκαφών και θα υπάρξουν μικρότερες ή σημειακές κηρύξεις όπου χρειαστεί. Από την κήρυξη εξαιρείται η θαλάσσια περιοχή στο εμπορικό λιμάνι, που θεωρείται σημαντική για την επένδυση.

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ παρέστησαν ο δήμαρχος Πειραιά, το αίτημα του οποίου για αναβολή της συζήτησης απορρίφθηκε, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του ΟΛΠ και πολίτες.

Υπέρ της κήρυξης είχε ταχθεί με προχθεσινή δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL