Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Προαναγγελία του πρωθυπουργού από το κατάμεστο γήπεδο της Ξάνθης / Αλέξης Τσίπρας: Φέρνουμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προαναγγελία του πρωθυπουργού από το κατάμεστο γήπεδο της Ξάνθης / Αλέξης Τσίπρας: Φέρνουμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης

Μέτρα ελάφρυνσης για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα εξήγγειλε από την Ξάνθη ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας, για άλλη μια φορά, σε ένα κατάμεστο κλειστό γήπεδο με ενθουσιασμό και παλμό. Ήταν χαρακτηριστική η εικόνα εκατοντάδων ανθρώπων που δεν κατάφεραν τελικά να χωρέσουν στο γήπεδο που, όπως και στις προηγούμενες ανοιχτές συγκεντρώσεις, αποδείχτηκε μικρό.

"Είναι η πρώτη φορά που σε μια ευρωεκλογική μάχη οι πολίτες δεν έχουν αγωνία και αποφασιστικότητα να τιμωρήσουν την κυβέρνηση για τα λάθη της, αλλά αγωνία και θυμό να τιμωρήσουν το παλιό πολιτικό σύστημα που μας λεηλάτησε και μας έριξε στα Μνημόνια" είπε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος στους πολίτες Ρομά και τους μουσουλμάνους τόνισε πως "είμαστε όλοι αδέρφια, ανεξάρτητα από το χρώμα και τον θεό που πιστεύουμε", με το σύνθημα "Τσίπρα, θυμήσου, η Ξάνθη είναι μαζί σου" να διακόπτει συχνά την ομιλία.

Με πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία

"Ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα το κάναμε με πρόγραμμα. Δεν σχεδιάσαμε στον αέρα και στο πόδι. Με πρόγραμμα βάλαμε τα δύσκολα μπροστά, με πρόγραμμα επικεντρώσαμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με πρόγραμμα τώρα δρέπουμε τους καρπούς και δημιουργούμε προϋποθέσεις ανάσας για εκατομμύρια συμπολίτες μας" είπε και υπογράμμισε πως με πρόγραμμα σχεδιάζεται και η επόμενη τετραετία. "Αν η πρώτη τετραετία ήταν το πρώτο δύσκολο ημίχρονο, η δεύτερη θα είναι αυτή που θα δώσει τη δυνατότητα να μοιράσουμε με δικαιοσύνη όχι τα βάρη, αλλά τις δυνατότητες που ανοίγονται και είναι σημαντικές για την κοινωνία" πρόσθεσε.

“Έχουμε στο μυαλό μας τους πολλούς”

Επισήμανε δε ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί που δεν έχουν νιώσει την ευημερία των αριθμών στη ζωή τους. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για σήμερα περιοδεία του στην Ήπειρο και την ομιλία στα Γιάννενα προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα και να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών για να καταλήξουν και να ανακοινώσουν τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης τριετίας και τις νέες δυνατότητες που δίνει ο δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος "είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό που είχαμε υπολογίσει".

Αντικρούοντας τις κατηγορίες περί "προεκλογικών παροχών", ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για παραφιλολογία. "Δεν έχουμε την ίδια λογική και νοοτροπία με αυτούς που οδήγησαν τα δημόσια οικονομικά σε έλλειμμα 15%, λεηλάτησαν τα ταμεία και χρεοκόπησαν τη χώρα". Και υπογράμμισε πως δεν θα ανακοινωθεί "ούτε ένα εφάπαξ μέτρο", αλλά μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς. "Έχω πλήρη επίγνωση. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Εμείς έχουμε στο μυαλό μας τους πολλούς. Έχουμε δείξει δείγματα γραφής και έχουμε περάσει τις εξετάσεις" πρόσθεσε.

“Έπαιξε και έχασε ο Κ. Μητσοτάκης”

"Ο Κ. Μητσοτάκης έπαιξε και έχασε για άλλη μια φορά" είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας "δώρο" και "ευκαιρία" για την κυβέρνηση την πρόταση μομφής του αρχηγού της Ν.Δ. στον Π. Πολάκη. "Εγώ στη θέση του δεν θα κρυβόμουν μόνο από το ντιμπέιτ, θα κρυβόμουν και από τη Βουλή" σχολίασε δηκτικά, καθώς θα αναγκαστεί να τοποθετηθεί για όλα τα θέματα με τη μετατροπή σε ψήφο εμπιστοσύνης. "Θα μας πει για το σχέδιό του να καταργήσει δώρα και επιδόματα, για το ασφαλιστικό Πινοσέτ, γιατί δεν ψηφίζει τα θετικά μέτρα που φέρνουμε φέρνοντας ανάσα σε εκατομμύρια" σημείωσε.

“Τολμά να μιλάει για τους πολλούς”...

"Το ενδιαφέρον είναι ότι κατέθεσε πρόταση μομφής θέτοντας ως κεντρικό δίλημμα της προεκλογικής περιόδου την παράφραση του δικού μας συνθήματος: με την Ελλάδα των ελίτ ή με την Ελλάδα των πολλών. Και αντικατέστησε τη λέξη ελίτ με τη λέξη Πολάκης" σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας πως ποτέ η Ν.Δ. δεν είχε φτάσει σε "τέτοιο μιμητισμό, σε τόσο ρηχό πολιτικό επίπεδο". "Τόλμησε να μιλήσει στο όνομα των πολλών ο απόγονος και κληρονόμος μίας από τις πιο πλούσιες πολιτικές οικογένειες. Ο άνθρωπος που ξεστόμισε τη φράση για την αδαή πλειοψηφία μίλησε στο όνομα των πολλών. Μιλάει στο όνομα εκείνων που απέλυσε, τσάκισε, εξευτέλισε, απαξίωσε" πρόσθεσε.

Εξοργιστική εργαλειοποίηση

"Λες και η βασική αντίθεση συμφερόντων των πολλών δεν είναι με την ολιγαρχία που ο ίδιος εκπροσωπεί, αλλά με τον Πολάκη" σημείωσε. Κάνοντας λόγο για "άστοχο σχόλιο" εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, μίλησε για "εξοργιστική εργαλειοποίηση" που επιχειρεί ο Κ. Μητσοτάκης. "Πρώτα απ’ όλα, είναι εξοργιστική για τον ίδιο τον κ. Κυμπουρόπουλο και για τους συμπολίτες μας με αναπηρία" επισήμανε αναφερόμενος σε "άξιους συμπολίτες μας με αναπηρία που διεκδικούν την ψήφο μας παλεύοντας για ίσες ευκαιρίες στη ζωή".

“Δεν μπορεί να κάνει μαθήματα ήθους”

"Δεν έπαθε καμία ηθική κρίση ο Κ. Μητσοτάκης ούτε με την υπόθεση Κυμπουρόπουλου ούτε με το προκατασκευασμένο και διατεταγμένο προεκλογικό ξαναζεσταμένο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για το Μάτι" είπε χαρακτηριστικά. "Αυτό που έπαθε", τόνισε, "είναι ότι ψάχνει απεγνωσμένα να κρύψει την πολιτική του γύμνια". "Ψάχνοντας να κρυφτεί πίσω από τον συμπαθή Κυμπουρόπουλο και από τον Πολάκη", είπε χαρακτηριστικά, " η έγνοια του ήταν να κρύψει τον Μαρινάκη και τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του για την κατάργηση του κράτους πρόνοιας". Ξεκαθάρισε ακόμα ότι εκείνος που έφτασε στο σημείο να καλύψει τον σύμβουλο του που καταδικάστηκε για ασέλγεια σε ανηλίκους και παιδεραστία δεν μπορεί να μιλάει για ηθική, "δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα ήθους", αναφερόμενος στην υπόθεση Ν. Γεωργιάδη.

Μομφή της κοινωνίας στον Κ. Μητσοτάκη

Προειδοποίησε ακόμα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα αντιληφθεί πως δεν μέμφεται εκείνος την κυβέρνηση, αλλά η κοινωνία κάνει πρόταση μομφής στον ίδιο για το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του, τονίζοντας ότι θα κληθεί να απαντήσει στη Βουλή για όλα και γιατί θέλει να γυρίσει την Ελλάδα πίσω στα Μνημόνια, για το ασφαλιστικό Πινοσέτ, τις απολύσεις στο Δημόσιο, την κατάργηση των δώρων και όσα έχει στο πραγματικό του πρόγραμμα.

Πρόσθεσε δε ότι θα αναγκαστεί να ακούσει και για τη νέα στρατηγική, τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που με ανανεωμένες δυνατότητες μετά την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 μπορεί πλέον να αρχίσει να επιστρέφει στην ελληνική κοινωνία.

Αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα τον συνοδεύουν πάντα τρεις λέξεις: Siemens, off shore, Novartis. "Aυτά τα τρία θα θυμίζουν πάντα τον Κ. Μητσοτάκη" είπε ο πρωθυπουργός, με τους συγκεντρωμένους να... προσθέτουν τις απολύσεις και τα θαλασσοδάνεια. "Εμείς δεν λογοδοτούμε στα μεγάλα τζάκια, ούτε στους τραπεζίτες, ούτε στους εκπροσώπους των ελίτ. Λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό. Αυτός θα δώσει την ετυμηγορία του: ή πίσω στη λεηλασία και τη χρεοκοπία ή θα έχουμε την ευκαιρία να σηκωθούμε λίγο ακόμα ψηλότερα" είπε χαρακτηριστικά.

Τα διλήμματα των ευρωεκλογών

Αναφερόμενος στα διλήμματα των ευρωεκλογών, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν την Ευρώπη της αέναης λιτότητας, που τελικά παράγει μόνο φτώχεια, μιζέρια, ανεργία και κοινωνική ανέχεια, ή αν θα επιλέξουν την ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας, της συνευθύνης, της αξιοπρέπειας. Τόνισε ακόμα πως δεν πρέπει να δοθεί προοπτική νίκης στον "ανθέλληνα Βαυαρό Βέμπερ, τον εκλεκτό του Κ. Μητσοτάκη, που το 2015 καθύβριζε τον ελληνικό λαό", σημειώνοντας ότι, όπως ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να εκδικηθεί τον ελληνικό λαό, έτσι και ο Μ. Βέμπερ θέλει να εκδικηθεί τον ευρωπαϊκό Νότο.

Εμπιστοσύνη και σεβασμός στη νέα γενιά

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γένια, που "έδωσε τρεις νίκες στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015", αλλά και στους δεκαεφτάρηδες που θα πάνε πρώτη φορά στην κάλπη με νόμο της κυβέρνησης. "Τους δεκαεφτάρηδες που ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή έλεγε ότι ψηφίζουν μονάχα σε καθεστώτα δικτατοριών" είπε σχολιάζοντας δηκτικά: "Κάτι θα ξέρουν από δικτατορίες, αφού όποτε ακούν ερπύστριες, βάζουν τα καλά τους ρούχα και πανηγυρίζουν με tweet".

Απευθυνόμενος στους νέους και στις νέες, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το 2015 η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε έναν συμβιβασμό, "ένα βήμα πίσω, με μόνη έγνοια να πάμε πολλά μπροστά. Όχι επειδή ερωτευτήκαμε τα Μνημόνια και τις καρέκλες ή γιατί θέλαμε να γίνουμε τα νέα τσιράκια της παλιάς εξουσίας, των παλιών τζακιών, των ολιγαρχών και των μιντιαρχών". Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον λυσσασμένο πόλεμο που εξαπολύουν τα εκδοτικά συμφέροντα. "Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο μεγάλη υπερσυσσώρευση ΜΜΕ που στηρίζουν μια παράταξη με τόσο μίσος και fake news απέναντι στην κυβέρνηση" υπογράμμισε.

Ανέφερε συγκεκριμένα τόσο τους παραδοσιακούς ομίλους που στήριζαν τη Δεξιά, όπως ο όμιλος Αλαφούζου και ο ΣΚΑΪ, αλλά και τους "νεόκοπους που αγόρασαν ιστορικές εφημερίδες που εξέφραζαν τη δημοκρατική παράταξη για να τις κάνουν φερέφωνα της Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη". Πρόσθεσε ακόμα τον κοινό χρηματοδότη, την άγνωστη off shore, του “Πρώτου Θέματος” και της οικογένειας Μητσοτάκη. "Είναι τιμή μας και παράσημο που αυτοί οι αυλοκόλακες του παλιού πολιτικού συστήματος δεν έγιναν υποστηρικτές μας, αλλά, απέναντί μας" είπε, τονίζοντας ότι αυτό αποδεικνύει πως αυτή η κυβέρνηση δεν υποτάχθηκε και δεν έγινε ένα με την εξουσία των προηγούμενων.

Τέλος, επανέλαβε την εμπιστοσύνη του στη νέα γενιά, καλώντας όσους τη χαρακτηρίζουν "χαμένη γενιά" να κάνουν στην άκρη. "Όχι νουθεσίες. Εμπιστοσύνη και σεβασμό σε αυτή τη γενιά" είπε, κλείνοντας με μια προτροπή: "Μην χαραμίσετε τα όπλα σας. Να πάτε μαζικά στην κάλπη και να τιμωρήσετε αυτούς που έκαναν κουρέλια τα όνειρά σας. Να είστε μπροστά στους αγώνες για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL