Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C19.6°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.3°C18.9°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C17.0°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.4°C16.8°C
4 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.4°C14.9°C
0 BF 63%
Mind the gap*
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Mind the gap*

H κυβέρνηση σχεδιάζει την εκπόνηση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου στην κατεύθυνση της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Επιδιώκει δηλαδή την αναστροφή του άδικου ως τώρα μοντέλου. Πόσος χρόνος χρειάζεται γι’ αυτό;

Κατ’ αρχήν δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία. Ούτε κτηματολόγιο, ούτε δασολόγιο, ούτε χωροταξικά. Και οπωσδήποτε οι συμμετοχικές διαδικασίες και η διαβούλευση με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες θέλουν χρόνο. Πόσο; Σίγουρα ξεπερνούν τη θητεία αυτής της κυβέρνησης.

Όμως υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Με ποιον μηχανισμό; Μ’ αυτόν τον κρατικό μηχανισμό που είναι αποδιοργανωμένος και έχει μάθει να λειτουργεί το έως τώρα μοντέλο των πελατειακών σχέσεων και της εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων; Με ποια κοινωνική αποδοχή; Όταν η κοινωνία έχει εθιστεί στην ατομική πορεία, πώς θα γίνουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί, τα glusters που η κυβέρνηση επιδιώκει για την αντιστροφή του μοντέλου; Κι αυτά χρειάζονται χρόνο, πολύ πέρα από την θητεία αυτής της κυβέρνησης.

Και έως τότε τι γίνεται; Πώς θα λειτουργήσουν τα ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, τα περιφερειακά και τομεακά προγράμματα; Ήδη πολλά πράγματα κινούνται με... κεκτημένη ταχύτηταμ έτσι που υπονομεύουν το μοντέλο που σχεδιάζουμε. Εγκρίνονται και επιδοτούνται τα πάντα και παντού. Έτσι πάντα συγκρούονται χρήσεις, στόχοι και εις βάρος του περιβάλλοντος και των κοινωνικών συμφερόντων χωρίς σχέδιο, χωρίς φέρουσα ικανότητα χρήσεων ανά περιοχές βλέποντας μόνο αύξηση των αριθμών.

Εμείς όμως πρέπει ν’ απαντάμε και στο ερώτημα: «Ποιοι ωφελούνται απ’ αυτή την αύξηση»; Όπως π.χ. την αύξηση των αφίξεων στον τουρισμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ΚΕΝΟ λοιπόν, σύντροφοι, μέχρι τα αναπτυξιακά και άλλα σχέδια που ξεπερνούν αυτή τη θητεία μας.

Υπάρχει τρόπος να μην πέσουμε στο κενό.

Να βάλουμε στο παιχνίδι τις τοπικές κοινωνίες τους φορείς της Τ.Α., τα επιμελητήρια, τους συνεταιρισμούς. Να συνεννοηθούμε.

Ν’ αξιοποιήσουμε όποια τοπικά σχέδια υπάρχουν.

Να δημιουργήσουμε άμεσα δίκτυο ελέγχου και καθορισμού πλαισίων για την ανάπτυξη.

Με τοπικά δίκτυα και κεντρικό όργανο με κεντρικό δικτυακό κόμβο και ν’ αξιοποιήσουμε ότι θεσμικά περιθώρια υπάρχουν όπως π.χ. Υπουργικές Αποφάσεις και εγκύκλιοι.

Τώρα όμως. Σ’ αυτή μας τη θητεία, όχι στην επόμενη.

* Προσοχή στο κενό

* Ο Ηλίας Καματερός είναι βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL