Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων - Την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιδρά σφόδρα και τα υπόλοιπα κόμματα να έχουν τοποθετηθεί αρνητικά - Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί 24ώρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών και δεν θα κυκλοφορούν μετρό, ηλεκτρικο΄, τρόλει, τραμ και λεωφορεία.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

 

Ειδικότερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρόβλεψη για χαμηλότερες δαπάνες στις συντάξεις το 2020 και η κατάργηση της 13ης σύνταξης προκαλούν σοβαρές απώλειες εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ακόμα και οι αυξήσεις που προβλέπονται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό, σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν θα περάσουν στις "τσέπες" των συνταξιούχων, αλλά θα έχουν "λογιστική" αποτύπωση.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ευνοούνται σκανδαλωδώς οι "γαλάζιοι" μετακλητοί που είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα λαμβάνουν και σύνταξη (70%) εκτός από τον μισθό. Ειδικότερα για την συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων με το ισχύον καθεστώς προβλέπεται αναστολή της σύνταξης με την τοποθέτησή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου.

Πόσα χάνουν

Ειδικότερα από τους συγκριτικούς πίνακες για τους συνταξιούχους πριν και μετά το 2016 προκύπτει ότι οι (θετικές) αναπροσαρμογές στις συντάξεις δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες που θα έχει η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων.

* Για τους συνταξιούχους πριν από το 2016 προκύπτει πως ωφελημένοι από την αύξηση της επικουρικής θα είναι 251.000, ενώ απώλειες από κατάργηση της 13ης σύνταξης θα έχουν 2.500.048.

* Για τους συνταξιούχους μετά το 2016 προκύπτει ότι απώλειες από κατάργηση της 13ης σύνταξης θα έχουν 240.000, ενώ οι ωφελημένοι από το ασφαλιστικό της Ν.Δ. που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης φτάνουν μόλις τους 70.000.

* Ακόμη από τη σύγκριση των εισοδημάτων των συνταξιούχων τα έτη 2019 και 2020 προκύπτει ότι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν απώλειες από 350 έως 500 ευρώ, ενώ οι λίγοι ωφελημένοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Όσοι έχουν 30 ασφαλιστικά έτη θα έχουν αύξηση μόλις 7 ευρώ, ενώ οι λίγοι με 35 χρόνια θα έχουν αύξηση 347 ευρώ.

Η απώλεια της 13ης σύνταξης

"Το ασφαλιστικό της Ν.Δ. φέρνει επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και ωφελεί προκλητικά τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μετακλητοί της κυβέρνησης" σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι και όλες στην απεργία ενάντια στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις