Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Για τους νησιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τους νησιώτες

Του Νεκτάριου Σαντορινιού*

Όταν τον Δεκέμβριο του 2016, από τη Νίσυρο, αυτή η κυβέρνηση, διά στόματος του πρωθυπουργού, ανέλυε το όραμά της για τα νησιά, φαινόταν αμφίβολο και ουτοπικό να μπορέσει μια χώρα γονατισμένη από τα Μνημόνια να ασκήσει ουσιαστικές πολιτικές συνοχής.

Για όσους μέχρι τώρα διαχειρίστηκαν τις τύχες των νησιών μας, ακόμη και σε περιόδους φαινομενικής ευημερίας, η νησιωτικότητα ήταν μια έννοια αφηρημένη, χωρίς πρόσημο και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Έπαιρναν δημόσιους όρκους για το καλό των νησιών, έβγαζαν πύρινους λόγους, υπόσχονταν και έταζαν καθρεφτάκια, αλλά ποτέ δεν εφάρμοσαν πολιτικές που να στηρίζουν τις υποδομές των νησιών, να απαντούν στα καθημερινά προβλήματα και να δημιουργούν αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε τα νησιά, άκουσε και συζήτησε για τις ανάγκες τους, ήταν εκεί στην καθημερινότητα και στις δύσκολες στιγμές, χτίζοντας μια μόνιμη και αδιάρρηκτη σχέση με τους πολίτες που βασίστηκε στην εμπιστοσύνη, στον ρεαλισμό και στην πράξη.

Από το μεταφορικό ισοδύναμο, έναν θεσμό - σταθμό για τη νησιωτικότητα που αντισταθμίζει το κόστος μεταφοράς και μετακίνησης κατοίκων, προϊόντων και καυσίμων, την τοποθέτηση και λειτουργία αφαλατώσεων, τα 101 εκατ. ευρώ του Ειδικού Αναπτυξιακού, από εθνικούς πόρους, για κομβικά έργα στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, την αύξηση του προϋπολογισμού για τις άγονες γραμμές και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας των μικρών και απομακρυσμένων νησιών, τη θεσμοθέτηση κινήτρων για τη στελέχωση των δομών Υγείας των νησιών, το στοίχημα που κερδίσαμε και για πρώτη φορά άνοιξαν τα σχολεία σε όλα τα νησιά στην ώρα τους, με τα βιβλία και τους δασκάλους να περιμένουν τα παιδιά, εμείς βάλαμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

Οι νησιώτες μας συνεχίζουν και επιμένουν να επιχειρούν και να δημιουργούν στα νησιά, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις αποστάσεις, παρά το κόστος. Η Αριστερά πάντα οραματιζόταν ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών και όχι στην αφαίμαξη του φυσικού τους πλούτου, ενώ υπερασπιζόταν την αυτονομία τους και τον εκσυγχρονισμό των δομών τους. Οι πολιτικές που ασκήσαμε τα τελευταία χρόνια απέδειξαν πως δεν ονειρευόμαστε μόνο, αλλά είμαστε αυτοί που υλοποιούμε και δίνουμε προοπτική μέσα από πραγματικές δράσεις για τα νησιά. Οι νησιώτες δεν θα γυρίσουν πίσω στο παρελθόν, στον δρόμο της εγκατάλειψης και της απαξίας. Την ώρα που θα αποφασίζουν για τη ζωή τους, θα επιλέξουν το φως του ΣΥΡΙΖΑ και όχι το σκοτάδι αυτών που μας οδήγησαν ώς εδώ.

* Ο Νεκτάριος Σαντορινιός είναι αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL