Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Σε κίνδυνο το πράσινο στο μετρό Αμπελοκήπων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε κίνδυνο το πράσινο στο μετρό Αμπελοκήπων

Ακόμη ένας χώρος πρασίνου, το μικρό πάρκο στον σταθμό του μετρό Αμπελόκηποι, στη γωνία Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βουρνάζου, καταστρέφεται όπως καταγγέλλουν ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων. Ήδη έχουν κοπεί τα περισσότερα δένδρα, φράχτης από λαμαρίνες έχει αποκλείσει το μεγαλύτερο μέρος και γίνονται δομικές εργασίες. Οι δύο σύλλογοι υπενθυμίζουν ότι ο εν λόγω χώρος, από το 2000, την ολοκλήρωση κατασκευής του μετρό, είναι διαμορφωμένος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, ενώ παρουσιάζεται στο μεγαλύτερο μέρος του ως οικόπεδο 820 τετραγωνικών μέτρων ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), νομικού προσώπου που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας. Το Ίδρυμα αποφάσισε το 2016 να «αξιοποιήσει» αυτή τη φερόμενη ιδιοκτησία του. Τρία χρόνια αργότερα, στις 12 Ιουνίου 2019, ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και είχαν προκηρυχθεί οι βουλευτικές, μίσθωσε το ακίνητο σε ιδιωτική εταιρεία η οποία εξέδωσε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων οικοδομικές άδειες για να κατασκευάσει δύο κτίσματα 120 τετραγωνικών μέτρων με χρήση εμπορικού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και βιοκλιματικής αίθουσας καθώς και τρεις θέσεις στάθμευσης.

Αναστολή οικοδομικών αδειών

Οι δύο σύλλογοι χαρακτηρίζουν ανοσιούργημα την καταστροφή του πρασίνου και ρωτούν τον Δήμο Αθηναίων με ποιο δικαίωμα εκδίδει οικοδομικές άδειες καταστρέφοντας διαμορφωμένο χώρο πρασίνου, αντί να προχωρήσει, όπως οφείλει, στην πολεοδομική ρύθμιση του οικοδομικού τετραγώνου είτε με τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης ώστε να κατοχυρώσει τυπικά αυτόν τον κοινόχρηστο χώρο, είτε με ένταξή του στην Περιοχή Ανάπλασης των Κουντουριώτικων, που προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, όπως έχει προτείνει ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων. Ζητούν δε από τον δήμο να προβεί άμεσα σε αναστολή οικοδομικών εργασιών στο οικοδομικό τετράγωνο ώστε να αναθεωρήσει το σχέδιο πόλης, να ανακαλέσει τις οικοδομικές άδειες και να εξετάσει κατά πόσο οι όροι της δωρεάς του χώρου από τον δήμο στο Ίδρυμα πληρούνται. Επίσης, ζητούν από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να ανακαλέσει την απόφαση μίσθωσης του ακινήτου και να ακυρώσει τη σύμβαση αλλά και από το υπουργείο Παιδείας να ελέγξει «τις απαράδεκτες επιλογές του Ιδρύματος που εποπτεύει».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL