Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Κλιμακώνεται η κόντρα Πεκίνου - Δύσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιμακώνεται η κόντρα Πεκίνου - Δύσης

Κλιμακώνεται η κόντρα του Πεκίνου με τους Δυτικούς για το Χονγκ Κονγκ, καθώς ο νέος νόμος για την «εθνική ασφάλεια» της αυτόνομης επαρχίας, που ψηφίστηκε από την κινεζική εθνοσυνέλευση και εφαρμόστηκε αμέσως, έχει δώσει την ευκαιρία στους ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς σκηνής -σχετικά εξαιρουμένης της Ε.Ε.- να εντείνουν την πολιτική πίεση και την αντικινεζική ρητορική τους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Χονγκ Κονγκ έχει γίνει θέμα εσωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ, με τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν να κατηγορεί για «δειλία» τον Τραμπ, θεωρώντας χαλαρό και μη επαρκή τον τρόπο αντίδρασής του στις κινεζικές ενέργειες.

Επίσης η δεξιά κυβέρνηση της Αυστραλίας ανέβασε, με τη σειρά της, τον τόνο της αντιπαράθεσης, αντανακλώντας τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού με την απόφασή της να προσφέρει, όπως η Βρετανία, “καταφύγιο" σε όσους από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ επιθυμούν να το εγκαταλείψουν εξαιτίας της νέας νομοθεσίας.

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Με το αντικινεζικό αίσθημα να έχει κορυφωθεί στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα και της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, δεν προκαλεί έκπληξη ότι η αμερικανική αντίδραση στις εξελίξεις στην Ασία υπήρξε ιδιαίτερα οξεία και καθολική. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη ομόφωνα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την επιβολή “αυτόματων" κυρώσεων εναντίον Κινέζων αξιωματούχων που παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κίνας αναφορικά με την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Ο νόμος επιβάλλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε οντότητα ή πρόσωπο συμβάλλει στην παραβίαση των κινεζικών υποχρεώσεων. Στις οντότητες αυτές περιλαμβάνονται και οι τράπεζες που έχουν συναλλαγές με Κινέζους αξιωματούχους οι οποίοι εφαρμόζουν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου οι ΗΠΑ είχαν ακυρώσει το ειδικό εμπορικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται η λήψη επιπλέον μέτρων.

"Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια αντιπροσωπεύει μια βίαιη και σαρωτική καταστολή εναντίον του λαού του Χονγκ Κονγκ, με σκοπό την εξάλειψη των ελευθεριών που τους υποσχέθηκαν" δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι. Για την ώρα, πάντως, το πλέον ενεργό μέτωπο αντιπαράθεσης είναι αυτό του Πεκίνου με τη Βρετανία, η κυβέρνηση της οποίας επιμένει να εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας του ειδικού καθεστώτος που παραχωρήθηκε στην επαρχία στο πλαίσιο της συμφωνίας αποκατάστασης της κινεζικής κυριαρχίας το 1997.

Η “φλόγα της ελευθερίας"

«Η φλόγα της ελευθερίας είναι πολύτιμη και η Βρετανία θα κάνει ό,τι απαιτείται για να στηρίξει τον λαό του Χονγκ Κονγκ» δήλωσε χθες ο Βρετανός υφυπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σάιμον Κλαρκ. Με μια αναφορά που παραπέμπει στον επηρεασμένο από άλλες «ένδοξες εποχές» βρετανικό τρόπο σκέψης, ο Κλαρκ τόνισε ότι η χώρα του δεσμεύτηκε να κρατήσει αναμμένη αυτή τη «φλόγα» όταν «έφυγε» από το Χονγκ Κονγκ και ως εκ τούτου θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τηρήσει την υπόσχεσή της. Ο νέος νόμος για την «εθνική ασφάλεια», που έθεσε σε ισχύ το Πεκίνο ως απάντηση στις διεκδικήσεις του μαχητικού δημοκρατικού κινήματος, προβλέπει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε πολίτες που θα καταδικαστούν για «ανατρεπτική, αποσχιστική και τρομοκρατική δράση», καθώς και για «συνωμοσία με ξένες δυνάμεις».

Αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη εμπλοκή του Λονδίνου, η κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησε πως θα λάβει «επαρκή μέτρα» αν η Βρετανία επιμείνει στην προσφορά της να δώσει τη βρετανική υπηκοότητα στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ. Το Πεκίνο έκανε λόγο για μονομερή κίνηση και για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι το Λονδίνο θα τηρήσει τη δέσμευσή του να προσφέρει στους κατόχους του εθνικού βρετανικού διαβατηρίου υπερπόντιων περιοχών (ΒΝΟ) τη δυνατότητα απόκτησης βρετανικής υπηκοότητας, επιτρέποντάς τους να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Χονγκ Κονγκ υπάρχουν περίπου 350.000 κάτοχοι διαβατηρίων ΒΝΟ, ενώ σχεδόν τρία εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής πληρούν τα κριτήρια για να τους χορηγηθεί αυτό το διαβατήριο.

"Απειλή για τους δημοσιογράφους"

Στο μεταξύ, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατήγγειλαν τον νέο νόμο «εθνικής ασφάλειας» στο Χονγκ Κονγκ υποστηρίζοντας ότι απειλεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων που εργάζονται εκτός Κίνας. Η οργάνωση αναφέρεται ειδικά στο άρθρο 38 του νόμου, που αφορά αδικήματα τα οποία έχουν διαπραχθεί εκτός του Χονγκ Κονγκ από άτομα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με την RSF, οι ξένοι δημοσιογράφοι που γράφουν επικριτικά σχόλια ή άρθρα για το Χονγκ Κονγκ κινδυνεύουν με ισόβια αν δικαστούν στο Χονγκ Κονγκ και πιθανόν με την ποινή του θανάτου αν εκδοθούν στην κινεζική ενδοχώρα. Το Πεκίνο προσπαθεί να καθιερώσει μια "νέα παγκόσμια τάξη για τα μέσα ενημέρωσης" δήλωσε ο Σεντρίκ Αλβιάνι, επικεφαλής του παραρτήματος Ανατολικής Ασίας της οργάνωσης.

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σήμερα στην 80ή θέση, από την 18η στην παγκόσμια κατάταξη ελευθεροτυπίας όπου βρισκόταν το 2002. Η ηπειρωτική Κίνα βρίσκεται κοντά στην τελευταία θέση, στην 177η, ανάμεσα σε 180 χώρες και περιοχές.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL