Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.2°C17.8°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.4°C15.5°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
12.0°C15.9°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
9.1°C10.7°C
0 BF 70%
Λατινική Αμερική / Αργεντινή: Πρώτος νόμος Φερνάντες για τη στήριξη των θυμάτων της κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λατινική Αμερική / Αργεντινή: Πρώτος νόμος Φερνάντες για τη στήριξη των θυμάτων της κρίσης

Η κυβέρνηση του Φερνάντες κατέθεσε στη Βουλή το πρώτο διάταγμά της, για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και νοσηλευτικής κρίσης, καθιστώντας σαφές ότι για τον νέο Πρόεδρο της Αργεντινής προέχουν οι άνθρωποι και έπονται οι... δανειστές του ΔΝΤ. Ακόμη και ένα τμήμα της δεξιάς αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις για να διευκολύνει την ψήφιση του νόμου με την εγγύηση της πλειοψηφίας του σώματος.

Το πρώτο διάταγμα - νόμος για την αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στηρίζεται σε επτά άξονες, ενώ η κυβέρνηση θα ζητήσει να μπορεί να εκδίδει διατάγματα με τη μορφή του κατεπείγοντας.

Η κυβέρνηση στοχεύει να διαμορφώσει νέες τιμές στις κοινωφελείς υπηρεσίες μετά την κατακόρυφη αύξησή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, να διαμορφώσει ένα νέο σχέδιο συνταξιοδότησης, κοινωνικών μέτρων και οικογενειακών επιδομάτων, όπως και την αυτόματη επιστροφή του ΦΠΑ σε άτομα που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς κάτω των 700 δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά την Υγεία, προβλέπεται η υποχρεωτική ανάληψη του κόστους των εμβολίων από το κράτος και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με την επαναλειτουργία κλινικών.

Προβλέπεται επίσης η διαγραφή ή η μερική μείωση των συνεισφορών για όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και για τις επιχειρήσεις που θα βελτιώσουν και θα καταβάλλουν ανελλιπώς τους μισθούς των εργαζομένων. Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσφέρεται επίσης ένα δεκαετές σχέδιο αποπληρωμής των χρεών τους στο Δημόσιο με επιτόκιο στο 50% του τρέχοντος επιτοκίου. Με τα νέα μέτρα πλήττονται οι εταιρείες που κάνουν τις συναλλαγές τους σε μετρητά, που θεωρείται ο κατεξοχήν τρόπος πληρωμής της μαύρης εργασίας, ενώ με άλλες διατάξεις προστατεύονται τα θύματα άδικων και μαζικών απολύσεων.

Προβλέπεται επίσης και η στήριξη του τοπικού τουρισμού και της απασχόλησης με τη φορολόγηση της αγοράς ξένων νομισμάτων κατά 30%, ώστε να περιοριστούν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

O «μπριζόλας» της χούντας του Βιντέλα θα δικαστεί στην Αργεντινή

Ο 66χρονος Μάριο Σαντόβαλ, που έμεινε γνωστός ως ο «Μπριζόλας» (Churrasco) της χούντας του Βιντέλα και τον οποίο οι μανάδες της Πλάθα Ντι Μάγιο έχουν καταγγείλει για περισσότερες από πεντακόσιες δολοφονίες, εξαφανίσεις, απαγωγές, βασανιστήρια και βιασμούς, εκδόθηκε μετά από οκταετή δικαστική μάχη από τη Γαλλία στην Αργεντινή για να δικαστεί για τη δολοφονία του φοιτητή Αρχιτεκτονικής Ερνάν Αμπριάτα το 1976. Ο Σαντόβαλ αποκαλούνταν «μπριζόλας» γιατί στην πράξη έκαιγε τα θύματά του με ηλεκτροσόκ σε σιδερένιο κρεβάτι.

Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα το διάταγμα που είχε εκδοθεί το 2018 από τη γαλλική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο Σαντόβαλ να συλληφθεί και να εκδοθεί αμέσως στην Αργεντινή. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την προσφυγή του Σαντόβαλ περί παραγραφής του αδικήματος, ενώ ο ίδιος είχε αποκτήσει γαλλική ιθαγένεια το 1997.

Ο Αμπριάτα δολοφονήθηκε - εξαφανίστηκε στην περιβόητη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού (ESMA), που σήμερα είναι Μουσείο Ιστορικής Μνήμης. Εκεί που τουλάχιστον 5.000 άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν, πολλές φορές με τις περιβόητες πτήσεις με τα ελικόπτερα που τους πετούσαν ναρκωμένους στον ποταμό Ρίο Ντε Λα Πλάτα. Ο Σαντοβάλ με τη στολή της Πολιτικής Αστυνομίας συνέλαβε τον Αμπριάτα στο σπίτι του για να μην τον ξαναδεί ποτέ κανείς. Το γεγονός ότι υπάρχουν τουλάχιστον δέκα μάρτυρες που θα καταθέσουν ότι ο Σαντόβαλ συνέλαβε τον νεαρό τότε Αμπριάτα φαίνεται ότι θα διευκολύνει τη Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της παρά τη μεγάλη καθυστέρηση.

Αξιοπρεπείς συντάξεις και δημόσια Υγεία και Παιδεία θέλουν οι Χιλιανοί

Οι Χιλιανοί θέλουν αξιοπρεπείς συντάξεις και την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, όπως φάνηκε από την πρώτη δημόσια διαβούλευση σε 29 δήμους, στην οποία συμμετείχαν ηλεκτρονικά πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες. Στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο σύνταγμα οι πολίτες καλούνται να εκφραστούν σε τοπικό επίπεδο για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να αναδείξει ο νέος συνταγματικός χάρτης της χώρας. Οκτώ στους δέκα νέους συνταξιούχους δεν έχουν οικονομική αυτονομία, ενώ οι συντάξεις που καταβάλλουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κυμαίνονται στη μεγάλη πλειονότητά τους κάτω από το όριο της φτώχειας και φθάνουν στα 221 δολάρια για τις γυναίκες και στα 384 δολάρια για τους άνδρες σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Σολ.

Η Κολομβία εναντίον του φορολογικού του Ντούκε

Στην Κολομβία ο κόσμος βγήκε χθες το απόγευμα με τις κατσαρόλες στους δρόμους και στις πλατείες της χώρας, με επίκεντρο την Πλατεία Μπολίβαρ της Μπογκοτά, για να διαμαρτυρηθεί για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού που πρότεινε ο Πρόεδρος Ντούκε γιατί είναι υπέρ του πλούτου και των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως κατάγγειλε το συντονιστικό των συνδικάτων και των κοινωνικών οργανώσεων που διοργάνωσαν τις διαμαρτυρίες.

Την ίδια στιγμή, στην περιφέρεια της Αντιόχεια ήρθε στην επιφάνεια ένα από τα πιο μακάβρια εγκλήματα του στρατού, με την ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου με πάνω από 50 σορούς ανδρών από 15 έως 56 ετών, πιθανώς από το Μεντεγίν, που εκτελέστηκαν παράνομα από τον στρατό ή παραστρατιωτικές οργανώσεις. Οι αρχές είχαν αποδώσει την εξαφάνιση αυτών των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ΑμεΑ, ως νεκρούς αντάρτες των FARC που είχαν σκοτωθεί σε μάχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL