Την παραίτησή του ανακοίνωσε την Παρασκευή ένας συντηρητικός υπουργός του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, μετά τις αποκαλύψεις ότι ως υπουργός Εσωτερικών το 2013 είχε ενημερώσει την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ότι το όνομα του βουλευτή τους Σεμπάστιαν Εντάτι εμφανίζεται σε διεθνή έρευνα για υλικό παιδικής πορνογραφίας.
«Υπέβαλα στην καγκελάριο την παραίτησή μου από υπουργός Γεωργίας», δήλωσε ο Φρίντριχ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τη Μέρκελ. Είχαν προηγηθεί συνομιλίες με τη Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι ο υπουργός έχει επίγνωση των διαστάσεων που έχει πάρει η υπόθεση.
Ο Φρίντριχ, που ανήκει στην Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ στη Βαυαρία, είπε: «Η πίεση έχει γίνει υπερβολικά μεγάλη, δεν μπορώ πλέον να κάνω τη δουλειά μου με την απαιτούμενη συγκέντρωση, ησυχία και πολιτική στήριξη».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, σε δήλωσή της σημείωσε ότι δέχθηκε την παραίτηση του Χανς-Πέτερ Φρίντριχ «με μεγάλο σεβασμό και μεγάλη λύπη». Διευκρίνισε δε ότι «αυτή δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του στο υπουργείο Γεωργίας» και πρόσθεσε ότι αναμένει τις προτάσεις του Αρχηγού της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ.