Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.6°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.0°C17.8°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.7°C18.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.3°C
2 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.1°C
1 BF 88%
Γ. Ραγκούσης: Ο Μητσοτάκης είπε «μονά κερδίζω, ζυγά χάνετε» χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Ραγκούσης: Ο Μητσοτάκης είπε «μονά κερδίζω, ζυγά χάνετε» χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση (Ηχητικό)

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε διάγγελμα χαλάρωσης μέτρων χωρίς να παρουσιάσει γραπτή έκθεση της επιστημονικής επιτροπής και Τσιόδρα απόντος, είπε «μονά κερδίζω, ζυγά χάνετε, από εδώ και πέρα, για ό,τι συμβεί, εσείς θα φταίτε», αλλά πού είναι η τεκμηρίωση γιατί ανοίγουν οι μεν και όχι οι δε, γιατί οι εκκλησίες και όχι η εστίαση, γιατί ανοίγουν τα σχολεία (εξαιρουμένης της Γ' Λυκείου που τα παιδιά πρέπει να δώσουν εξετάσεις) ενώ ο κορωνοϊός είναι πάντα παρών; αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Είμαστε ακόμη στην αρχή, ίσως δεν έχουμε φτάσει καν στη μέση της πολύ δύσκολης διαδρομής για την ανθρωπότητα και στο βαθμό που υλοποιούνται διεθνώς παραδεδεγμένα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως αυτά που καθόρισαν τις αποφάσεις για την καραντίνα, προφανώς είναι η μοναδική ενδεδειγμένη λύση, είπε ο κ. Ραγκούσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν υπάρξει ολιγωρίες και μάλιστα σοβαρότατες.

Χτες, σημείωσε, επιδίωξη του Κ. Μητσοτάκη ήταν να περάσει το «μένουμε ασφαλείς», αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες, γιατί είναι πολλά τα εύλογα ερωτήματα από τις ανακοινώσεις. Υπάρχει πολύ μεγάλη απουσία κάθε αναφοράς στο πώς θα μείνουμε όρθιοι, οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, ως μονάδες και οικογένειες. Το διάγγελμα που απηύθυνε στους πολίτες είχε την λογική «μονά κερδίζω, ζυγά χάνετε» και στην Υγεία και στην οικονομία, «από εδώ και πέρα, για ό,τι συμβεί, εσείς θα φταίτε». Αλλά οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας μετά από δέκα χρόνια κρίσης, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές, έχουν προ πολλού εξαντληθεί.

Οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις που παραμένουν άνεργοι, δεν άκουσαν τι θα γίνει με την ανεργία στην οποία τους αναγκάζει και το Μάιο η καραντίνα. Δεν άκουσαν τι θα γίνει με τις κλειστές επιχειρήσεις που θα πρέπει να καταβάλουν το 60% του ενοικίου τους. Πού θα τα βρουν αυτά τα χρήματα; Και οι μικροιδιοκτήτες που θα βρουν το 60% του ενοικίου για να πληρώσουν με τη σειρά τους τις δικές τους υποχρεώσεις;

Ανακοινώθηκε ότι σειρά καταστημάτων μπορούν να ανοίξουν με περιορισμό ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά. Δεν είναι εύλογο να αναρωτηθεί κάποιος με επιχείρηση εστίασης γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει αντίστοιχα και μάλιστα σε ανοιχτούς χώρους; Ο κόσμος υποφέρει από αυτές τις ερωτήσεις, γιατί έχει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Εγώ δεν θα φανταζόμουν, συνέχισε, ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα βγει χτες χωρίς να παρουσιάσει γραπτή έκθεση της επιστημονικής επιτροπής, έστω όχι ομόφωνη αλλά με συντριπτική συμφωνία των μελών, βάσει της οποίας κάνει τις ανακοινώσεις. Γιατί έλειπε χτες ο κ. Τσιόδρας, γιατί δεν εμφανίστηκε, την σημαντικότερη ημέρα του πολέμου με τον κορωνοϊό;

Προσπαθήσαμε να προλάβουμε το κακό, με επίσημη ανακοίνωση πριν το διάγγελμα Μητσοτάκη τονίσαμε ότι θέλουμε κανόνες, λογική και επιστημονική τεκμηρίωση που χθες δεν είδαμε. Τα σχολεία, π.χ., τι σημαντική σχέση έχουν με την επαναλειτουργία της οικονομίας; Γιατί με εξαίρεση την Γ΄ Λυκείου να ανοίξουν μόλις 20 ημέρες το Καλοκαίρι; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν έχουμε αναζωπύρωση της διασποράς μέσα από τα σχολεία; Πού είναι η γραπτή επιστημονική εισήγηση, να σωπάσουμε; επανέλαβε ο κ. Ραγκούσης.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι θα ανοίξουν ξανά οι εκκλησίες για λειτουργίες στις 17 Μαΐου, αλλά κρατάει κλειστή την εστίαση ως τον Ιούνιο. Την Κυριακή 15 Μαρτίου, όταν η Ελλάδα είχε ήδη 4 νεκρούς και 331 κρούσματα, άφησαν τις εκκλησίες να λειτουργήσουν κανονικότατα, άφησαν τον κόσμο να πάει να κοινωνήσει από το ίδιο κουτάλι, είπαν μόνο «ευχόμαστε και ελπίζουμε η Εκκλησία να πάρει τις σωστές αποφάσεις». Τώρα, επανέλαβε, ποια είναι η επιστημονική τεκμηρίωση πίσω από αυτη την επαναφορά; Γιατί ανοίγουν οι μεν και δεν ανοίγουν οι δε; Γιατί ανοίγουν οι σχολικές τάξεις πλην της Γ΄ Λυκείου;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL