Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.5°C25.7°C
4 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
23.2°C26.0°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.3°C27.1°C
3 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.1°C25.4°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.1°C24.9°C
4 BF 33%
Αλέξης Τσίπρας: Γενναία μέτρα τώρα, για να αποφύγουμε την μεγάλη ύφεση (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας: Γενναία μέτρα τώρα, για να αποφύγουμε την μεγάλη ύφεση (Video)

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν στο ΕΣΥ στις δύσκολες μέρες των μνημονίων και τώρα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να ανταπεξέλθει. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Αντί για μειώσεις είχαμε 19.500 προσλήψεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ας ήμασταν σε περίοδο μνημονίων. Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής»

https://www.youtube.com/embed/n0fLCcPZrps

Σε ερώτηση για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε και συγκεκριμένα για την κριτική που ασκεί ο Παύλος Πολάκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Ο Παύλος ο Πολάκης ήταν αυτός που από την πρώτη μέρα βρέθηκε δύο φορές στο υπουργείο για να συναντήσει τον Β. Κικίλια για να του δείξει τους τρόπους που θα αυξηθούν οι κλίνες για να έχουμε την καλύτερη αντιμετώπιση στην πανδημία.»

"Δεν πιστεύω ότι η στάση της αντιπολίτευσης μπορεί να κριθεί από ψήγματα κριτικής. Στηρίζουμε δεν σημαίνει ότι σιωπούμε" πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που ασκεί ο Θανάσης Καρτερός ο κ. Τσίπρας είπε: "Οι δημοσιογράφοι -όπως γνωρίζετε κ. Χατζηνικολάου- έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους. Όσο ο Καρτερός ήταν σύμβουλος δεν αρθρογραφούσε. Σήμερα που δεν είναι μπορεί και εκφράζει τις απόψεις του και παίρνει το κόστος."

Αναφορικά με την επιτυχία που προεξοφλεί η κυβέρνηση στη μάχη με την πανδημία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως: "Το αν θα έχουμε επιτυχία -μακάρι και το εύχομαι- είναι λίγο νωρίς να το προεξοφλήσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια σκληρή προσπάθεια. Σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε καταφέρει να έχουμε χαμηλό αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους".

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως είναι μακάβριος αυτός ο συσχετισμός και όπως εξήγησε: "Ωστόσο παραλείψεις υπάρχουν. Είναι αδιανόητο μετά από 45 μέρες που ήταν το πρώτο κρούσμα, να υπάρχουν ελλείψεις στους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή σε μάσκες, γυαλιά, αντισηπτικά."

"Θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης για το προστατευτικό υγειονομικό υλικό και θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό."

Όπως σημείωσε σήμερα στην συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας ο κ. Κοντοζαμάνης δεν απάντησηε για το πόσοι γιατροί έχουν προσληφθείκ, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί που δίνουν τη μάχη σήμερα και δεν είναι μόνιμοι. Να τους χειροκροτούμε. Αλλά δεν αρκεί αυτό είπε προσθέτοντας ότι "δεν επαρκεί ο αριθμός των προσλήψεων. Τρίτη μεγάλη ανάγκη εκτός από το προστατευτικό υλικό, τις προσλήψεις είναι τα τεστ. Χρειάζεται η κυβέρνηση να φροντίσει να προμηθευτεί ώστε να γίνουν χιλιάδες τεστ το επόμενο διάστημα κάτι που συστήνει και ο ΠΟΥ"

"Το να θεωρεί κανείς ότι πρέπει να περάσει η μπόρα για να αρχίσει «ο λογαριασμός» κατ’ αρχήν είναι μια θετική στάση. Σας θυμίζω ότι στην προηγούμενη κρίση γίνονταν την ώρα της κρίσης όπως με τα «Γερούν γερά»."

"Πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση υπάρχει ένα εποικοδομητικό κλίμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Δεν πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τέτοιου είδους περιστατικά. Η μεγάλη εικόνα που πρέπει να δούμε είναι η συνεννόηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει να μας πιστώσετε ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει να κάνει με άλλους παλιότερα."

Η Ευρώπη μπαίνει σε μεγάλη ύφεση - Η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες με το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δις

Η Ευρώπη μπαίνει στην μεγαλύτερη ύφεση από τον πόλεμο και μετά. Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από το 2008 και είναι εθνικό μας καθήκον να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού για να βγούμε από τα μνημόνια και την λιτότητα.

Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό είναι το μαξιλάρι ασφαλείας, τα 37 δις που μέρος τους πρέπει να αξιοποιηθεί για να μειώσουμε τις συνέπειες της κρίσης. 16,5 περίπου είναι κλειδωμένα για το χρέος. Συνολικά διαθέσιμη ποσότητα είναι 50 δις. Είναι άλλο πράγμα η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων το θέμα είναι αν θα έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν. Αυτό που προτείνουμε έχει διαφορά στην ποσότητα και την ποιότητα. Εμείς λέμε 14 δις ζεστό χρήμα στην αγορά. Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε για να διατηρήσουμε ζωντανή την προσφορά και την ζήτηση. Απαλλάσσουμε τις επιχειρήσεις από το ασφαλιστικό και φορολογικό κόστος για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

Το κόστος για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και των ελευθερων επαγγελματιών και να καλυφθούν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι 2,7 δις ευρώ κάθε μήνα συν το δώρο του Πάσχα 1,8 δις μπορούμε να φύγουμε από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Αν δεν καλυφθούν αυτά τώρα σε 6 μήνες δεν θα αρκούν τα χρήματα και τα πράγματα θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερα. Όταν θα επανεκκίνησει η οικονομία ο στόχος είναι να έχουμε τις μικρότερες ανάγκες.

Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση στις κρίσιμες ώρες να μην αντιμετώπιζε με τόση αλαζονεία τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν αυτοί οι άνθρωποι είχαν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους και έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια. Να μην αμφισβητούν την ειλικρίνεια των προθέσεων και την ακρίβεια των αριθμών.

Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 50 δις. Εμείς μιλάμε για πρόγραμμα 26 δις και μιλάμε για 14 δις ζεστό χρήμα γιατί Υπάρχει η δυνατότητα γιατί εμείς σε σχέση με άλλες χώρες δεν χρειάζεται να δανειστούμε. Να φροντίσουμε με μια γενναία χρηματοδότηση να μην αυξηθεί το χρέος μας.

Υπάρχει και ένα ζήτημα στην ποιότητα των μέτρων. Είστε ευχαριστημένος από την ποιότητα των μέτρων της κυβέρνησης που επιδοτεί την αναστολή της εργασίας και όχι την εργασία; Προσυπέγραψε ο κ. Χατζηνικολάου σε αυτό.

Αν σκέφτεται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του με βάση το πολιτικό όφελος εν μέσω κρίσης θα υποστεί μεγάλο κόστος υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στα σενάρια εκλογών.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL