Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C18.9°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C14.0°C
2 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C22.8°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.0°C15.6°C
1 BF 93%
Αν.Ξανθός: Έκθεση ιδεών το πρόγραμμα της ΝΔ στην Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν.Ξανθός: Έκθεση ιδεών το πρόγραμμα της ΝΔ στην Υγεία

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις εθιμοτυπικές επισκέψεις στα Υπουργεία, χωρίς ατζέντα και, κυρίως, χωρίς επίγνωση της πραγματικότητας» σημειώνει ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στης δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Αν.Ξανθός σημειώνει ότι «επειδή το πρόγραμμα, που έχει παρουσιάσει η ΝΔ στον τομέα της Υγείας είναι μια έκθεση ιδεών χωρίς κανενα εχέγγυο υλοποίησης, ενώ οι μόνες συγκεκριμένες αναφορές που έχουν γίνει (πχ για τη δυνατότητα ιδιωτικών εταιρειών να έχουν ενεργό ρόλο στα δημόσια νοσοκομεία) προκαλούν αντιδράσεις λόγω του ακραία νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα τους, ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται να κάνει γενικόλογες δηλώσεις που απλώς τον εκθέτουν. Η ρητορική για «Υπουργείο της Απελπισίας που θα μετατραπεί σε Υπουργείο της Ελπίδας», αναδεικνύει έλλειμμα επεξεργασμένης στρατηγικής και τακτικής και όχι δυναμική ουσιαστικών αλλαγών». 

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Υγείας σημειώνει ότι «ο κ.Μητσοτάκης δεν τόλμησε να μιλήσει για "καμμένη γη" ή για "διάλυση" στην Υγεία. Γιατί ξέρει καλά ότι το αφήγημα αυτό δεν πείθει κανένα. Γιατί οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και οι ασθενείς γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία, αλλά είδαν τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα να βελτιώνονται, να καλύπτονται σιγα-σιγά τα κενά σε προσωπικό, να μην υπάρχουν ελλείψεις σε φαρμακα και υλικά, να υπάρχει κανονικότητα στις πληρωμές του προσωπικού και των προμηθευτών, να μην δημιουργούνται χρέη στα νοσοκομεία, να αναβαθμίζονται οι υποδομές, ο εξοπλισμός και οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

» Κάθε καλοπροαίρετος πολίτης είδε στη πράξη στήριξη και όχι εγκατάλειψη της δημόσιας περίθαλψης, ξέρει ότι η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ είναι εγγυημένη, σε αντίθεση με την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που υπήρχε αποκλεισμός τους και "υγειονομική φτώχεια" στη χώρα», σημειώνει ο ίδιος.

Ο Ανδρέας Ξανθός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «ο θιασώτης του "λιγότερου κράτους" και της αγοράς υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει καμιά αξιοπιστία όταν υπόσχεται ότι θα λύσει τα προβλήματα του ΕΣΥ και ότι η "Υγεία θα κάνει άλμα στο μέλλον"».

«Η "ποιοτική δημόσια υγεία" κε Μητσοτάκη στην οποία συχνά αναφέρεστε, απαιτεί ενδυνάμωση του ΕΣΥ και όχι νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του, προϋποθέτει ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, σταδιακή ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας με στόχο το 6% του ΑΕΠ όπως είχαμε παρουσιάσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας και, πάνω απ’όλα, μόνιμες προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών- λοιπού προσωπικού με βάση τον κανόνα 1:1 .

» Ο κ.Μητσοτάκης ούτε για επιπλέον αύξηση του ορίου δαπανών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ λέει κουβέντα, ενώ για το μείζον θέμα των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό με την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα 1:5 που πρεσβεύει, το ΕΣΥ θα επιστρέψει στη φάση της πιο δραματικής υποστελέχωσης και στη διαρκή διακινδύνευση της λειτουργίας των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όλης της χώρας. Οπότε και οι όποιες προσλήψεις νοσηλευτών ( για γιατρούς δεν έχουμε ακόμα ακούσει τίποτα) εξαγγέλλονται, είναι στην πραγματικότητα χωρίς αντίκρυσμα. 

» Η υπεράσπιση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης υγείας και της αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης στη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι υπόθεση των εργαζομένων στο ΕΣΥ, των Συλλόγων Ασθενών, της κοινωνίας και της Αριστεράς» σχολιάζει ο Αν.Ξανθός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL