Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C29.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.7°C27.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
26.0°C27.6°C
3 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.5°C28.6°C
3 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.1°C
2 BF 37%
Δυσοίωνες προβλέψεις για την κλιματική αποσταθεροποίηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυσοίωνες προβλέψεις για την κλιματική αποσταθεροποίηση

Αν συνεχίσουμε έτσι, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου θα έρθει πιο νωρίς, το 2040, όταν η κλιματική αποσταθεροποίηση είναι ήδη εδώ, με τις φυσικές καταστροφές να εκδηλώνονται όλο πιο συχνά.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τους επιστήμονες χθες το πρωί, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της διήμερης διεθνούς διάσκεψης με θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση».

Πρόκειται για ελληνική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO και τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, καθώς και στην ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

"Η Διάσκεψη αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία διαμόρφωσης ενός πλαισίου βιώσιμων λύσεων για την καταγραφή των καταστροφών και για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδίως μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών, της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών φορέων" υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, τον οποίο ανέγνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος.

Ο ίδιος στην ομιλία του χαρακτήρισε τη διάσκεψη ως το πρώτο βήμα για τη συστηματική και επιστημονική προετοιμασία όλων των θεμάτων, ενόψει και της μεγάλης συνδιάσκεψης που έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τον Σεπτέμβριο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Φωτάκης εστίασε στη χρησιμότητα του εθνικού δικτύου για το κλίμα, στο οποίο συμπράττουν όλοι οι ερευνητικοί φορείς της χώρας, κάνοντας λόγο για "ισχυρή δύναμη κρούσης". Συμπλήρωσε δε ότι τα δύο τελευταία χρόνια διατέθηκαν 170 εκατ. ευρώ σε δραστηριότητες για την ενέργεια και το περιβάλλον. Τις εργασίες της διάσκεψης άνοιξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπόλαρης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος σημείωσε στην ομιλία του ότι η νέα γενιά ανησυχεί για την κλιματική κρίση και αναφέρθηκε στο καινοτόμο έργο Life IP για το κλίμα, προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ, οκταετούς διάρκειας, που θα δώσει μεταξύ άλλων νέα επιστημονική γνώση, όπως π.χ. μοντέλα πρόβλεψης κλιματικών αλλαγών τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε όλους.

Ξεχώρισε μια συγκεκριμένη ενέργεια που αφορά την πολιτιστική κληρονομιά και τα πολιτιστικά τοπία. Όπως είπε, έχουν επιλεγεί, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πέντε περιοχές (Δελφοί, Δήλος, Μυστράς, Κεντρικό Ζαγόρι, πόλη Κέρκυρας), όπου θα μελετηθούν εκτενώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και θα συνταχθεί σχετικός οδηγός για την αντιμετώπισή τους.

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διάσκεψης καθηγητής Χρ. Ζερεφός υπογράμμισε ότι τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς γίνονται πιο ευάλωτα φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βενετία που πλήττεται από τις πλημμύρες, ενώ αναφέρθηκε και στη φθορά τους από την οξείδωση. Στις απειλές κατέταξε και την εναλλαγή των ακραίων φαινομένων, όπως ξηρασία - πλημμύρα.

Στη χρησιμότητα της ιστορικής κλιματολογίας, αναλύοντας και μετρώντας τους φυσικούς κινδύνους και τις αντοχές των παλαιότερων κοινωνιών, γυρνώντας πίσω 500 και 1.000 χρόνια, ώστε να αναπτυχθούν σήμερα στρατηγικές διαχείρισης τέτοιων κινδύνων, αναφέρθηκε αναλυτικά ο καθηγητής J. Luterbacher του Πανεπιστημίου Giessen.

Η ιστορική εξέλιξη των φυσικών καταστροφών είναι ένα από τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν στο μέλλον για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης παρατήρησε ο καθηγητής Π. Ζανής, τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο ΑΠΘ, κατά την ομιλία του. Συνέδεσε τη ραγδαία, όπως τη χαρακτήρισε, άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη τα τελευταία 100-120 χρόνια με την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υπογραμμίζοντας ότι για τη χάραξη πολιτικής απαιτείται ποιότητα και ευκρίνεια δεδομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL