Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
17.2°C21.9°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.6°C21.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.0°C19.9°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.2°C
2 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 100%
Π. Σκουρλέτης: Σύγκλιση δυνάμεων για ένα προοδευτικό, αριστερό πόλο κατά του νεοφιλελευθερισμού (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: Σύγκλιση δυνάμεων για ένα προοδευτικό, αριστερό πόλο κατά του νεοφιλελευθερισμού (Video)

Ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε ότι στόχος είναι η σύγκλιση και συνεργασία δυνάμεων, προσώπων και κινήσεων σε μια προγραμματική πρόταση που θα επηρεάσει τα πράγματα στην μεταμνημονιακή εποχή.

Αναφερόμενος στο μίνι ανασχηματισμό που έγινε χθες ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι προέκυψε κυρίως από τα κενά που δημιούργησαν οι παραιτήσεις της Κατερίνας Νοτοπούλου, του Νάσου Ηλιόπουλου για την δημαρχία Θεσσαλονίκης, Αθήνας, αντίστοιχα.

«Στο πλαίσιο της απόφασης ενός κεντροαριστερού πόλου προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια προοδευτική πρόταση για τη μεταμνημονιακή εποχή» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε σε μια έντονη μεταβατική διεργασία που αποτυπώνεται και σε αυτό το επίπεδο.

Αναφέρθηκε στην «διαρκής κρίση ταυτότητας» που αποτυπώθηκε και στα διάφορα σχήματα που διεκδίκησαν το χώρο της κεντροαριστεράς τονίζοντας την έντονη κινητικότητα που υπάρχει στο χώρο αυτό.

Σε ερώτηση για τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι:  «Δεν είναι κακό κάποιος να μετατοπίζεται και προφανώς αυτός που μετατοπίστηκε δεν είναι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τα πράγματα στεγανοποιημένα στην πολιτική ζωή γιατί αλλιώς δεν θα άλλαζαν και οι συσχετισμοί. Θα κάναμε άπαξ εκλογές και τέλος ωστόσο τα πράγματα κινούνται. Δεν είναι στατικά».

Στρατηγικό πρόταγμα του ΚΙΝΑΛ, η νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ.

Χαρακτήρισε «ομολογία αδυναμίας εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ και της κ. Γεννηματά απέναντι σε μια πραγματικότητα που βρίσκεται σε διάσταση με το χώρο της» απέναντι σε μια νέα πραγματικότητα. Τι θα πει μας λεηλατούν; Ή αντιλαμβάνεται τα στρατηγικά προβλήματα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ή ως αποτέλεσμα θα φυλλοροεί. Όταν η κ. Γεννηματά προτάσσει την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και δηλαδή τη νίκη της Ν.Δ., τότε τι περιμένετε; Αναρωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι είναι αναμενόμενο «οι προοδευτικοί πολίτες να φεύγουν».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην κυβέρνηση εκφράζοντας το 36% κάνοντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ και όταν φεύγει ο κόσμος –οι ψηφοφόροι δηλαδή- από εκεί, δεν θέλει να δει μπροστά του αυτό που απέρριψε»

«Ο κόσμος έχει μεγάλη ωριμότητα και κατανοεί και τους κερακλοκένταυρους και τη συνάντηση της Αριστεράς με έναν ευρύτερο χώρο».

«Στρατηγικό πρόταγμα του ΚΙΝΑΛ η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με την επικράτηση της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη. Δηλαδή το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί νίκη των δυνάμεων της συντηρητικής παράταξης. Και στο προγραμματικό επίπεδο δεν βλέπουμε καμία απαγκίστρωση από το νεοφιλελευθερισμό. Δεν καταλαβαίνω τις ίσες αποστάσεις από αυτούς που πιστεύουν στο νεοφιλελευθερισμό».

Η δημιουργία ενός πολύμορφου προοδευτικού πόλου με όρους ισοτιμίας

Υπάρχει η ανάγκη για τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου διαλόγου εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι στόχος είναι "η συνειδητοποίηση της ανάγκης να βρεθούν δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η πρόταση ενός προοδευτικού χώρου". 

«Από τη στιγμή που άνθρωποι και από την κεντροδεξιά συ στρατεύονται με την προοδευτική πρόταση, γιατί όχι;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας σε ερώτηση για τα στελέχη της κεντροδεξιάς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υποστήριξε μάλιστα ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι ακροδεξιοί η κ. Κουντουρά, η κ. Παπακώστα, ή ο κ. Κουίκ.

«Στο προοδευτικό μέτωπο χωράνε και προσωπικότητες που συμφωνούν με αυτή την πρόταση που καταθέτει» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Άστον να λέει, άστον να πει»... τον κ. Καμμένο

«Άστον να λέει, άστον να πει» τον κ. Καμμένο. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τους όρους να μην υπάρχει ανάγκη για τέταρτο πρόγραμμα. Έκλεισε αυτός ο κύκλος. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του κ. Καμμένου να βρίσκεται στο επίκεντρο με δραματικές δηλώσεις όμως έχουμε έργο να πράξουμε και θα προχωρήσουμε χωρίς τον κ. Καμμένο".

"Ήταν μια απαραίτητη συνεργασία για να συγκροτηθεί η κυβέρνηση και αποδείχθηκε ότι ήταν μια θετική κίνηση την οποία θα επαναλαμβάναμε αν γυρίζαμε πίσω το χρόνο. Ωστόσο ο κύκλος αυτός έκλεισε" είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι "δεν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η πιθανότητα πρόωρων εκλογών", ή εκλογές τον Μάιο. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της χρόνο για να υπάρξει ένα γόνιμο παραγωγικό έργο για να υπάρξουν θετικές πολιτικές για τους πολίτες.

Αναφορικά με τη νέα συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι μέλημα της κυβέρνησης ήταν η προστασία της λαϊκής κατοικίας κάτι που επιτυγχάνεται. "Πριν το 2010 πλειστηριασμοί κατοικιών γινόντουσαν. Στον καπιταλισμό ζούμε. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο". 

Για τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο για τον ΠτΔ ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε ότι είναι στοιχείο δημοκρατίας καθώς οι βουλευτές αυτοί είχαν δηλώσει την διαφοροποίησή τους.

Κλείνοντας απαντώντας σε ερώτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν «υποδειγματικό πρόεδρο»

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL