Live τώρα    
Αισιοδοξία Ντράγκι για την κρίση στην Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αισιοδοξία Ντράγκι για την κρίση στην Ιταλία

Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τελικά συμβιβαστική λύση μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαικής Επιτροπής για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, εμφανίστηκε επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

Ο Μ.Ντράγκι εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης και εκτός Ιταλίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά οτι το «περιθώριο μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων περιορίζεται όλο αυτό το διάστημα, παρόλο που η ΕΚΤ αγοράζει ιταλικά και οχι ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτίμησε ότι η Ιταλία θα βοηθήσει τις τράπεζες της, καταθέτοντας έναν προϋπολογισμό που θα συμβάλει στη μείωση των αποδόσεών των κρατικών ομολόγων.

«Τι μπορεί κανείς να κάνει σε ό, τι αφορά τις τράπεζες, δεδομένης της διεύρυνσης των σπρέντς που παρατηρήθηκε τους τελευταίους πέντε έως έξι μήνες; Μπορεί να υπάρχουν και άλλες απαντήσεις, αλλά η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό είναι να ρίξουμε τους τόνους και να μην αμφισβητήσουμε το συνταγματικό υπαρξιακό πλαίσιο του ευρώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μ.Ντράκγι.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι απάντησε ότι επιθυμεί και εκείνος συμφωνία «αλλά βάσει των θέσεών μας. Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, μην μου κάνετε κάθε μέρα την ίδια ερώτηση». 

Ο δε αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξέρει ότι το πρόβλημα του σπρεντ δεν συνδέεται με τον προϋπολογισμό, αλλά με τον φόβο των αγορών ότι η Ιταλία μπορεί να βγει από το ευρώ. Αυτό λύνεται εύκολα, από την στιγμή που στο κυβερνητικό μας συμβόλαιο με την Λέγκα γράψαμε ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε να βγούμε από το ευρώ». 

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Ιταλός υπουργός Εργασίας κάλεσε τις αγορές να μην ανησυχούν προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Ρώμης «θα παρουσιάσει την θέση της υπέρ της παραμονής εντός του ευρώ και της ΕΕ σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0