Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.5°C28.5°C
2 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C28.3°C
1 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.0°C27.7°C
0 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.4°C28.0°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C24.0°C
0 BF 56%
Δάνεια ύψους 8,5 εκατ. σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με «υποσχετική επιστολή»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δάνεια ύψους 8,5 εκατ. σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με «υποσχετική επιστολή»

Την αποκάλυψη ότι η Eurobank δεν έχει δώσει τραπεζική εγγύηση στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (Mega), η οποία έχει δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης και των κομμάτων.

Η Eurobank έχει δώσει δάνειο 5,2 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ με μία υποσχετική επιστολή και 3,3 εκατ. ευρώ στη ΝΔ. Συνολικά τα δάνεια που δόθηκαν σε ομίλους που αποτελούν αντικείμενο της Εξεταστικής είναι 85 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών μη εξυπηρετούμενα είναι τα 16,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 19,2%. Οι ακάλυπτοι κίνδυνοι 18,1 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 20%. Σε μέσα ενημέρωσης από τα 85 εκατ. έχει δοθεί περίπου το 10% και στα κόμματα περίπου το 3%.

Η αποκάλυψη για δάνειο του ΠΑΣΟΚ με υποσχετική επιστολή έγινε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα. Επρόκειτο μάλιστα για το τρίτο συνεχόμενο δάνειο που είχε δοθεί από την Eurobank στο ΠΑΣΟΚ, που είπε αποπληρώσει τα δύο προηγούμενα. «Όντως στο ΠΑΣΟΚ για τη δανειοδότηση είχαμε λάβει υποσχετική επιστολή. Έκανα την ίδια ερώτηση στις νομικές υπηρεσίας και μου είπαν ότι η υποσχετική επιστολή είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνη με τις διαδικασίες τις τράπεζας. Υπάρχει παρανόηση για το αν πρέπει να υπάρχουν εξασφαλίσεις πίσω από όλα τα δάνεια. Εξετάζουμε σειρά από κριτήρια όπως τις χρηματορροές. Δίνουμε και ανοικτά δάνεια αν είναι ισχυρός ο ισολογισμός», είπε ο Φ. Καραβίας και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο δάνειο δόθηκε το 2008 και αποπληρώθηκε το 2009. Ξανά νέο δάνειο το 2009 και εξοφλήθηκε το 2010. Ξανά το 2010 και έχει καταγγελθεί. Το ΠΑΣΟΚ είχε τότε 20 εκατ. έσοδα. Το ποσό αυτό του δανείου είναι μικρό σε σχέση με το συνολικό δανεισμό. Με όλα αυτά τα στοιχεία η επιτροπή αποφάσισε να το δώσει το δάνεια».

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ΜΜΕ ο Φ. Καραβίας ανέφερε ότι ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ δεν εξυπηρετεί δάνειο 13.000.000 ευρώ και γι’ αυτό «η τράπεζα δεν έχει δώσει τραπεζική ενημερότητα», ενώ ο όμιλος Κοντομηνά δάνειο 3.387.000 ευρώ. Ωστόσο διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αφορούν τον όμιλο και όχι τι κανάλι Alpha, το οποίο «δεν έχει υπόλοιπο και κατά συνέπεια δεν έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο». Ακόμη ο Φ. Καραβίας ανέφερε ότι για τα δάνεια στο Πρώτο Θέμα και τον Ελεύθερο Τύπο «έχουν δοθεί προσωπικές εγγυήσεις που καλύπτουν το σύνολο της δανειακής σχέσης».

Στην Eurobank «έχουν γίνει και εσωτερικοί και εξωτερικοί έλεγχοι στα δάνεια», ανέφερε ο Φ. Καραβίας και σημείωσε ότι «δεν έχει διαπιστωθεί κάποια πλημμέλεια». Επεσήμανε ακόμη ότι για τα δάνεια στα ΜΜΕ και τα κόμματα «είχαμε πολύ συντηρητική πολιτική για τις δανειοδοτήσεις που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που σας έδωσα».

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, για το αν η Tράπεζά του θέτει όρια στο κλάδο των ΜΜΕ ως προς τα δάνεια που χορηγεί, ο κ. Καραβίας απάντησε:
«Η Τράπεζα έχει μια ιδιαίτερα συντηρητική πολιτική σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ αλλά και σε ορισμένους κλάδους».
«Ξεπεράστηκε αυτό το όριο;» επέμεινε ο κ. Λάππας.
«Η πολιτική της Eurobank ήταν να είναι συντηρητική για αυτές τις δύο κατηγορίες. Η κάθε εταιρία έχει διαφορετική πιστωτική ικανότητα. Σε κάθε κλάδο υπάρχει δάνειο υψηλού και μη υψηλού κινδύνου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ΜΜΕ. Πολιτική της Τράπεζάς μας είναι να διατηρεί πολύ μικρά υπόλοιπα, ενώ δεν δίνουμε δανειοδοτήσεις για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων τόκων», απάντησε ο κ. Καραβίας.
 
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος του 2013, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες παρατηρήσεις ή να καταγράφεται πλημμέλημα, που να αφορούν την Euorobank για τα δάνεια που έχει χορηγήσει.
 
Όπως διευκρίνισε, για τη χορήγηση δανείων σε ΜΜΕ, τα κριτήρια είναι ποιοτικά και ποσοτικά και λαμβάνουν υπόψη την κυκλοφορία, την τηλεθέαση ή την επισκεψιμότητα του μέσου, καθώς και σε ποιο κοινό απευθύνεται σε ό,τι αφορά το διαφημιστικό τομέα για τον οποίο, όπως είπε, επίσης «η Τράπεζα είχε συντηρητική πολιτική και δεν κάνει υπερβολές».
 
Ερωτώμενος σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια Μέσων Ενημέρωσης, ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι αφορούν, τον «Alpha», με περίπου 3 εκατ. ευρώ, τον «Τηλέτυπο», με 12 εκατ. ευρώ και τη «Ναυτεμπορική», με 148.000 ευρώ.
 
«Όταν δόθηκαν τα δάνεια αυτά, το 2007, το 2009 και το 2010, ήταν διαφορετική η οικονομική δραστηριότητά τους σε σχέση με τώρα. Είχαμε να κάνουμε με εταιρίες που είχαν σχετικά ισχυρούς ισολογισμούς. Στη πορεία, όπως έγινε και σε άλλους κλάδους, εξελίχθηκαν με άλλο τρόπο οι επιχειρήσεις και επομένως τα κριτήρια της Τράπεζας άλλαξαν», υποστήριξε ο κ. Καραβίας.
 
Για τις προσωπικές εγγυήσεις- που τέθηκε θέμα από βουλευτές ότι δεν ζητήθηκαν από ΜΜΕ- ο κ. Καραβίας υποστήριξε ότι υπάρχουν εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις για τις οποίες επίσης δεν τις έχουν ζητήσει, όπως σε πολυμετοχικές ή μεγάλες επιχειρήσεις.
 
«Δεν υπάρχει υποχρέωση από εποπτική ή άλλη αρχή να ζητάμε προσωπικές εγγυήσεις. Για κάποιες όμως επιχειρήσεις, η Τράπεζά μας θα ήθελε να έχει και έχει ζητήσει», είπε και ανέφερε ενδεικτικά τον όμιλο «Ναυτεμπορική», το «Πρώτο Θέμα» και τον «Ελεύθερο Τύπο».
 
Πρόσθεσε δε, ότι τόσο το «Πρώτο Θέμα», όσο και ο «Ελεύθερος Τύπος» οι προσωπικές εγγυήσεις καλύπτουν το σύνολο του ποσού της δανειοδότησης τους, ενώ τόνισε ότι η Τράπεζα είναι σε συνεχή επικοινωνία και συζητήσεις με τα ΜΜΕ για τα δάνειά τους, που σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούνται, ενώ γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα.
 
Για το «Πρώτο Θέμα» συμπλήρωσε ότι «συνολικά έχουμε δανειακά υπόλοιπα κάτω από 800.000 ευρώ για ένα δάνειο ύψους 1 εκατ. Ευρώ, που πήρε το 2012 με προσωπικές εγγυήσεις», και πρόσθεσε ότι εξυπηρετείται το ύψος του δανείου κανονικά.
 
Επίσης για τη «Real», είπε ότι το δάνειό της είναι κάτω από ένα εκατ. ευρώ, υπάρχουν ενέχυρα από τρίτους και εξυπηρετείται κανονικά και σε τακτική βάση η αποπληρωμή του κεφαλαίου.
 
Για την εταιρία «Πήγασος» ανέφερε ότι το δάνειο που πήρε το Μάιο του 2012, ύψους 4 εκατ. ευρώ, εξυπηρετείται από πλευράς τόκων, ενώ αποπληρώθηκαν 100.000 ευρώ από το κεφάλαιο.
 
«Η πλειοψηφία των δανείων δόθηκε σε εποχές ευρωστίας ισολογισμών των Μέσων Ενημέρωσης και η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη από ότι σήμερα. Αν ένα Μέσο ζητά αναδιάρθρωση του δανείου του, είναι σαφές ότι ένα από τα στοιχεία που ζητά η Τράπεζα, είναι το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας και πώς μπορεί να εξυγιανθεί. Πολλές φορές οι Τράπεζες αναθέτουν σε ανεξάρτητους φορείς να επιβεβαιώσουν αυτά τα επιχειρηματικά πλάνα», υπογράμμισε ο κ. Καραβίας.
 
«Δυσμενή στοιχεία για ΜΜΕ, έχουν πέσει στα χέρια σας και πώς αντιδράσατε» ρωτήθηκε από το βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Μάριο Γεωργιάδη.
 
«Δουλειά μας είναι να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν την δραστηριότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε να λαμβάνουμε τα στοιχεία τους, τα οποία αξιολογούμε. Είναι καθαρή η θέση μας και η στάση μας. Όταν βλέπουμε ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης μιας εταιρίας, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί της και να συζητήσουμε τι σκοπεύει να κάνει. Δεν είναι πάντα εφικτό αυτό», απάντησε.
 
Σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, για το ποιος είναι ο εποπτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, ο κ. Καραβίας απάντησε ότι δεν υπάρχει ειδικός κανονισμός.
Πρόσθεσε όμως ότι η ΤτΕ ως αρμόδια αρχή, κάνει τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους που αφορούν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, όπως στα ΜΜΕ, που έκανε το 2012 και το 2014.
 
«Από το 2013 που έγινε η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δικαίωμα βέτο για τις δανειοδοτήσεις. Το εποπτικό πλαίσιο έγινε πιο σφιχτό σε σχέση με τις δανειοδοτήσεις και δεν αφορά τα ΜΜΕ», επεσήμανε.
 
Σε ότι αφορά τα δάνεια που δόθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ και 5,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, και για τα οποία δέχθηκε τις επίμονες ερωτήσεις κυβερνητικών βουλευτών, ο κ. Καραβίας υποστήριξε ότι την περίοδο που πήρε η Τράπεζα την απόφαση για τη χορήγηση δανείου, πληρούσαν όλα τα κριτήρια.
 
«Για να δοθούν τα δύο δάνεια στη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισής τους και κρίθηκε ότι τηρούσαν όλα τα κριτήρια», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
Διευκρίνισε δε, ότι η τελευταία πληρωμή από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς την Τράπεζα για τα δάνειά τους, έγινε το 2011.
Από τότε και μετά δεν καταβλήθηκε καμία πληρωμή όπως είπε, και για αυτό η τράπεζα προχώρησε στην αποστολή εξωδίκων στα δύο κόμματα, με την τελευταία καταγγελία του δανείου να γίνεται τον Ιούλιο του 2014.
 
Σε ερώτηση αν είναι συνηθισμένη πρακτική της Τράπεζας να δίνει δάνεια με υποσχετική επιστολή, όπως έκανε με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραβίας απάντησε ότι η διαδικασία ήταν «νόμιμη, συνήθης και επιτρεπτή».
«Σε ίδια δική μου ερώτηση προς τις νομικές υπηρεσίες της Τράπεζας, μου απάντησαν ότι είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνα με τις διαδικασίες. Δάνεια δίνουμε ανάλογα με το πόσο ισχυρός είναι ο ισολογισμός της εταιρίας. Το συγκεκριμένο δάνειο δεν εξυπηρετείται και καταγγέλθηκε» τόνισε, σημειώνοντας πάντως ότι το ποσό ύψους 5,2 εκατ. ευρώ που δόθηκε τότε, ήταν μικρό σε σχέση με τα έσοδα του ΠΑΣΟΚ που ήταν μεγάλο κόμμα.
 
Ειδικότερα, για το δάνειο στη ΝΔ, όπως είπε, μετά το τελευταίο εξώδικο που της εστάλη, ανταποκρίθηκε και βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις οι δύο πλευρές για να βρεθεί λύση.
 
Ο κ. Καραβίας ανέφερε ακόμα, ότι καμία πολιτική παρέμβαση δεν έπεσε στην αντίληψή του, ούτε άκουσε τίποτα σχετικό, ούτε έχουν προκύψει στοιχεία μη νομιμότητας, για την έγκριση δανείων υπέρ συγκεκριμένου Μέσου Ενημέρωσης ή κόμματος.
«Ήταν προς όφελος της Τράπεζάς σας, όσα δάνεια δώσατε σε κόμματα;» ρωτήθηκε ο κ. Καραβίας.
«Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν ήταν προς όφελος της Τράπεζας κάποια δάνεια που δώσαμε. Είχε απώλειες η διαδικασία αυτή. Είναι μέρος της δουλειάς μας όμως να δίνουμε δάνεια και μέρος της τραπεζικής εργασίας είναι να διαχειριστεί πόσες μπορεί να έχει», απάντησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL