Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.6°C20.8°C
0 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C23.2°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
21.4°C28.3°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.0°C
2 BF 100%
Και άλλες πινακίδες Γραμμικής Β΄ στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, λέει η επικεφαλής αρχαιολόγος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και άλλες πινακίδες Γραμμικής Β΄ στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, λέει η επικεφαλής αρχαιολόγος

Την πεποίθηση ότι θα βρεθούν και άλλες πινακίδες Γραμμικής Β΄ γραφής – της πρώτης καταγραφής της ελληνικής γλώσσας – στον Άγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου Λακωνίας, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Αδαμαντία Βασιλογάμβρου, υπό τη διεύθυνση της οποίας πραγματοποιούνται οι ανασκαφές στην περιοχή.

Χθες, το υπουργείο Πολιτισμού, με ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε τη σημασία των ερευνών στην περιοχή. Πρόκειται για μία "από τις πιο σπουδαίες συστηματικές ανασκαφές στον τομέα της ελληνικής πρωτοϊστορίας", ανακοίνωνε το ΥΠΠΟ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων "το πολυτιμότερο εύρημα της ανασκαφής", δηλαδή τις πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β΄ γραφής, τις οποίες διέσωσε προϊστορική πυρκαγιά.

"Φέτος συνεχίστηκε η έρευνα του αρχείου η οποία έφερε στο φως και άλλες πινακίδες", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βασιλογάμβρου. Ένα αρχείο που, σύμφωνα και με το υπουργείο, περιλαμβάνει πινακίδες όλων των γνωστών από τα άλλα ανακτορικά κέντρα τύπων, καθώς και ετικέτες και πήλινα σφραγίσματα, ενώ στα κείμενα αναφέρονται παροχές αγαθών σε ιερό ή ιερά, ανδρικά και γυναικεία ονόματα, τοπωνύμια και ο τίτλος άναξ (βασιλιάς) στη γενική πτώση (άνακτος).

"Οι πινακίδες διαβάζονται αλλά είναι αποσπασματικές. Κάνουμε μια πρώτη μεταγραφή και μελέτη σε όσες σώζουν πληρέστερα κείμενα. Δεδομένου ότι η έρευνα στο χώρο του αρχείου βρίσκεται σε αρχικό στάδιο (προχωρεί πολύ αργά λόγω της φύσης του αρχαιολογικού στρώματος), είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν περισσότερες και πολύ πιθανό να συμπληρωθούν κάποιες που ήδη έχουμε. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο χώρο που έχουμε μέχρι τώρα ανασκάψει στον Άγιο Βασίλειο η κύρια αρχιτεκτονική φάση ανήκει στον πρώτο ανακτορικό αιώνα, τον 14 αι. π.Χ., στον οποίο χρονολογείται και το αρχείο, είναι δηλαδή παλαιότερο από της Πύλου, κατά τουλάχιστον ένα αιώνα", συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL