ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (live blogging)
Η δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, με ομιλία του ειδικού αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα και ακολούθησαν εκπρόσωποι των κομμάτων και υπουργοί της κυβέρνησης.
Στις τοποθετήσεις των υπουργών εξειδικεύονται οι προγραμματικές δηλώσεις σε κάθε υπουργείο και το πλαίσιο διακυβέρνησης της χώρας που θα ακολουθηθεί. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε κυρίως στη σκληρή διαπραγμάτευση που έχει μπροστά της η χώρα και δήλωσε ότι δεν θα προσέλθει στο Eurogroup σκεπτόμενος τον ελληνικό λαό αλλά και το ευρωπαϊκό καθήκον. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των ειδικών αγορητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους δεν παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, των φυλακών τύπου Γ καθώς και την αναθεώρηση του συμφώνου συμβίωσης ώστε να περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια.Ο αναπληρωτής υπουργός Κ. Ήσυχος δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων προς όφελος του ελληνικού λαού. Ο Θεόδωρος Δρίτσας παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης για τη Ναυτιλία με πρόθεση να λυθούν οι χρόνιες παθογένειες. Ο βουλευτής Επικρατείας Κων. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προβάλει τον ορθό λόγο, δεν επιλέγει τη ρήξη αλλά και δεν υποχωρεί.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Πανούσης εξήγγειλε την επαναφορά του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς και την καταπολέμηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας, καθώς και των φαινομένων διαφθοράς. Τόνισε επίσης ότι ο διαδηλωτής δεν είναι εχθρός της αστυνομίας και ότι πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης κοινωνίας και αστυνομίας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας Θεανώ Φωτίου αναφέρθηκε στην πρωτοφανή κατάσταση που δημιούργησε ο ακήρυχτος πόλεμος που βιώνει η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, με 2.5 εκ. Έλληνες, κάτω από το όριο της φτώχειας. "Τα θύματα της κρίσης δεν είναι παρίες της κοινωνίας που αιτούνται ελεημοσύνη για την κυβέρνηση είναι ενεργοί πολίτες που συμμετέχουν στην προσπάθεια που κάνει η χώρα" υποστήριξε και κάλεσε σε σύμπραξη όλους τους φορείς για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας ενώ μίλησε για ανασυγκρότηση της πρόνοιας, για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στα άτομα με αναπηρία που αποτελούν το 10% του πληθυσμού.
Τέλος, ενδεικτική ήταν η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προφανώς μπροστά στην αναζήτηση ρόλου επιδόθηκε δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Κυρ. Μητσοτάκη, σε υποδείξεις για το ρόλο της προέδρου της Βουλής εκλαμβάνοντας ως πολιτική παρέμβαση την ανάγνωση, από την Ζωή Κωνσταντοπούλου του άρθρου 28 του Συντάγματος που νωρίτερα είχε ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. επιχειρήσει να παρερμηνεύσει.
Κατερίνα Μπρέγιαννη