1. Εισπράττω από τους πολίτες οργή και αποφασιστικότητα. Οργή για όσα έκαναν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και αποφασιστικότητα να τα ανατρέψουν. Οργή για την καταπάτηση της λαϊκής κυριαρχίας και για την εκχώρηση της αυτοκυβερνησίας. Δεν ανέχεται πια ο πολίτης να έχει κυβέρνηση που εκτελεί εντολές ξένων κέντρων. Βλέπω επίσης την απόφασή του να μη δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν. Ούτε σε μας. Και δεν σας κρύβω ότι προσωπικά ενθαρρύνω αυτή τη στάση γιατί τη θεωρώ υγιή.
Δεν είναι απλώς μια ηθική στάση, αλλά και ένα πολιτικό όπλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς είμαστε οι εντολοδόχοι των Ελλήνων. Όχι αφέντες, ηγεμόνες, δεσπότες, αλλά υπηρέτες του λαού. Κάθε συμφωνία με την Ε.Ε., με τους συνεταίρους μας, αφού προηγουμένως εγκριθεί από τη Βουλή, πρέπει να εγκριθεί και από τους Έλληνες. Απέναντι στο πρόγραμμα της τρόικας πρέπει να βάλουμε την επιβίωση των Ελλήνων και ως ατόμων. Οι επιθυμίες των ξένων συνεταίρων μας δεν μπορούν να ποδοπατούν την ελληνική οικογένεια.
Το κλίμα που επικρατεί είναι υπέρ της ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι το εργαλείο που βρήκαν οι πολίτες για να το πετύχουν. Δεν έγιναν αυτοί οι άνθρωποι αυτομάτως ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί δεν συμμερίζονται καν τις ίδιες ιδεολογικές αρχές. Μετέχουν όμως στην ίδια πολιτική συμφωνία. Εγώ βλέπω να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι όσοι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Δεξιοί και αριστεροί πολίτες, σοσιαλιστές και συντηρητικοί, αντιεξουσιαστές και ριζοσπάστες, συμφωνούν στο μίνιμουμ.
Να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις που άλλη εντολή έλαβαν το 2009 και το 2012 και άλλων εντολές εκτελούν μέχρι σήμερα. Το μίνιμουμ που ζητούν είναι η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης (ΕΝΦΙΑ -13η σύνταξη- αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης) και ανένδοτη καταπολέμηση της διαφθοράς. Φυσικά δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση, ούτε περίοδος ανοχής. Ούτε μια μέρα χαμένη. Όχι γιατί βιάζονται οι ξένοι να μας χορηγήσουν νέα δάνεια, αλλά για να μπει το νερό σε άλλο αυλάκι.
2. Αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (με ευρύτατη συναίνεση, γιατί τούτο θα είναι το πρώτο τεστ της νέας περιόδου) και τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή και άλλων καταξιωμένων προσώπων, θα έρθει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα υλοποιεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Απαιτείται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επαναφέρουμε σε ισχύ την κοινοτική νομοθεσία που αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα, θα εξελίσσονται δύο ειδών διάλογοι.
Διάλογος στο εσωτερικό, με πλήρη διαφάνεια, για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν τη λαϊκή κυριαρχία και θα αποκαθιστούν τα κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων. Διάλογος και με την Ε.Ε. ώστε με πολυμερή συμφωνία να ανακτήσει η Ελλάδα την ισοτιμία που προβλέπουν οι ιδρυτικές συνθήκες. Τέρμα στην εκβιαστική εφαρμογή υποχρεώσεων. Ζητούμε ευρωπαϊκές λύσεις. Όχι ad hoc συμφωνίες και όχι συμφωνίες μόνον για την Ελλάδα.
Ξέρετε πώς φαντάζομαι να ξεκινά το πρώτο υπουργικό του ΣΥΡΙΖΑ; Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για να τιμηθεί η μνήμη εκείνων που αυτοκτόνησαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αυτή τη φωτογραφία θα ήθελα να φθάσει στο Βερολίνο και στο Παρίσι.
3. Δεν θα αναφερθώ στον εαυτό μου. Δρούμε ως σύνολο και οι αδυναμίες ή τα προσόντα μας αντανακλούν σε όλους. Αποτιμώντας το έργο μας κατά τα δυόμισι προηγούμενα χρόνια, μόνον αυτοκριτική μπορούμε να κάνουμε. Ας μιλήσουν άλλοι για όσα πετύχαμε. Τις αδυναμίες που παρουσιάσαμε πρέπει ταχύτατα να τις ξεπεράσουμε. Εμείς δεν μπορούμε καν να πούμε ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Διότι, σε αντίθεση με τις ώς τώρα κυβερνήσεις, σε μας δεν θα συγχωρήσουν κανένα λάθος!