Τι φοβάται η Άνγκελα Μέρκελ; Αν πιστέψει κανείς τους ψιθύρους στους διαδρόμους του πολιτικού Βερολίνου, αυτό που φοβάται είναι μήπως χάσει τον έλεγχο, μήπως μοιραστεί τη μοίρα όλων των προκατόχων της. Κοντολογίς, μήπως χάσει τις επόμενες εκλογές - που θα γίνουν σε κάτι περισσότερο από τρία χρόνια. Όχι ότι δείχνουν κάτι τέτοιο οι δημοσκοπήσεις - άλλωστε μέχρι το 2017 ποιος ζει, ποιος πεθαίνει... Ωστόσο, για ακόμη μία φορά εμφανίζονται αναλυτικά ρεπορτάζ στον γερμανικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία στενοί συνεργάτες της καγκελαρίου εκτιμούν ότι η Μέρκελ θα παραιτηθεί πριν ολοκληρώσει την τρίτη θητεία της, ετοιμάζοντας τον -ή το πιθανότερο τη- διάδοχό της, και κλείνοντας την πολιτική καριέρα της χωρίς να έχει υποστεί καμία εκλογική ήττα.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο και την ώρα που η Μέρκελ ήταν καθ' οδόν προς το Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο, για να πανηγυρίσει, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, το τέταρτο παγκόσμιο κύπελλο για την Εθνική Γερμανίας, όλα τα μέσα ενημέρωσης αναμετέδιδαν τα σενάρια του Spiegel για πρόωρη παραίτηση της καγκελαρίου, αφού και τις σπέκουλες για το τι θα κάνει μετά την παραίτηση, καθώς μεθαύριο γίνεται 60 χρόνων, και απέχει πολύ από την ηλικία συνταξιοδότησης. Η ίδια η Μέρκελ είχε μαγνητοσκοπήσει συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για το δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, που μεταδόθηκε και την Κυριακή, στην οποία και διέψευδε τα σενάρια, λέγοντας ότι «θα δουλέψω για όσο καιρό με ψήφισαν και μετά βλέπουμε».
Πολύ μελάνι χύθηκε για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει η Μέρκελ κάποιο υψηλό διεθνές αξίωμα, από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, πλην όμως δεν αποκλείεται καθόλου τα δημοσιεύματα αυτά να καλύπτουν απλά τις θερινές «τρύπες» στις πολιτικές σελίδες, καθώς τα μόνα θέματα που απασχολούσαν αυτό το διάστημα τα γερμανικά ΜΜΕ είναι οι τρομακτικές εξελίξεις στο Μεσανατολικό και βεβαίως το Μουντιάλ. Αντίθετα, μια πρόωρη παραίτηση -π.χ. στις αρχές του 2017- προς όφελος της νυν υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν αποκλείεται εντελώς.