Κατέβηκαν στους δρόμους οι γιατροί στην Πορτογαλία σε μια νέα διήμερη απεργιακή κινητοποίησή τους ενάντια στις περικοπές που έχει υπαγορεύσει στη μνημονιακή κυβέρνηση της Δεξιάς η τρόικα και οι οποίες πλήττουν συστηματικά τον τομέα της δημόσιας Υγείας εδώ και χρόνια.
Σημείο "συνάντησης" των απεργών, που είχαν μάλιστα τη συμπαράσταση των ασθενών τους, ήταν χθες το απόγευμα ο χώρος έξω από το υπουργείο Υγείας στη Λισσαβώνα. Εκεί πραγματοποιήθηκε η μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά «της καταστροφής του συστήματος Υγείας» της οποία διοργάνωσε η Εθνική Ομοσπονδία Γιατρών (FNAM) της χώρας.
«Πρέπει να υπερασπιστούμε αυτή τη μεγάλη κατάκτηση της Επανάστασης του Απριλίου του 1974, το Εθνικό Σύστημα Υγείας» δήλωσε η πρόεδρος της FNAM Μαρία Μερλίντε Μαντουρέιρα καλώντας τους Πορτογάλους να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν τις κινητοποιήσεις των γιατρών.
Η FNAM εκτιμά ότι η συμμετοχή στην απεργία θα είναι ανάλογη με αυτή του Ιουλίου του 2012, που σύμφωνα με τα συνδικάτα έφτασε το 95%. Φέτος όμως το απεργιακό κίνημα έχει υποστεί πλήγμα καθώς το Συνδικάτο Ανεξάρτητων Γιατρών (SIM) ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις για να «δώσει μια ευκαιρία στον διάλογο» με την κυβέρνηση.
Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν χθες τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, οι μονάδες εντατικής θεραπείας και τα κέντρα ακτινοθεραπείας. Εξαιτίας της απεργίας αναβλήθηκαν επίσης προγραμματισμένες εξετάσεις και χειρουργεία.
Οι γιατροί διαμαρτύρονται για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στα κέντρα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, για τις μειώσεις προσωπικού, την παράταση του ωραρίου τους και τις μισθολογικές περικοπές που έχουν υποστεί. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση του πορτογαλικού "ΕΣΥ" αναμένεται να ξεπεράσουν εφέτος τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι από το 2011 έχουν διπλασιαστεί οι χρεώσεις στα δημόσια νοσοκομεία: μια επίσκεψη στα επείγοντα κοστίζει πλέον 20 ευρώ, ενώ στα κέντρα Υγείας χρεώνεται με 5 ευρώ. Την ίδια ώρα ο χρόνος αναμονής για μια χειρουργική επέμβαση έχει πάρει... πολύμηνη παράταση.
Ο υπουργός Υγείας Πάουλου Μασέντου είπε ότι δεν κατανοεί τους λόγους των κινητοποιήσεων και υποστήριξε πως οι απεργοί "θα έρθουν σε αντιπαράθεση με τους ασθενείς εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν αλλού πέραν των δημόσιων νοσοκομείων»...