Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C13.7°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
10 °C
8.5°C10.7°C
0 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
0 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.7°C13.8°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.7°C10.7°C
0 BF 83%
Υπουργείο Πολιτισμού / Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο σκάμμα φυσικού αερίου κοντά στο Ηρώδειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Πολιτισμού / Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο σκάμμα φυσικού αερίου κοντά στο Ηρώδειο

Αρχαιότητες που βρέθηκαν κοντά στο Ηρώδειο
Υπουργείο Πολιτισμού

Νέα ευρήματα βρέθηκαν κοντά στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της αρχαιολογικής έρευνας στη συμβολή των οδών Ερεχθείου και Ν. Καλλισπέρη, εντός μιας ορθογώνιας, κτιστής κατασκευής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για θραύσματα γλυπτών, άνω και κάτω άκρων, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα σχετίζονται με το άγαλμα του Ερμού που έχει ήδη ανασυρθεί, κορμός δεύτερου αγάλματος επίσης ανδρικής μορφής φυσικού μεγέθους, τοποθετημένος επί της δεξιάς πλευράς του, σπαράγματα ειδωλίου, καθώς και μεγάλος αριθμός λύχνων του 5ου αι. μ.Χ. 

Αρχαιότητες που βρέθηκαν κοντά στο Ηρώδειο
Υπουργείο Πολιτισμού

Βάσει της ίδιας ανακοίνωσης όλα τα ευρήματα που έχουν ήδη ανασυρθεί έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, όπου κατά το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το έργο συντήρησης και αποκατάστασής τους. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες εντοπίστηκε σε μικρή απόσταση από το Ηρώδειο, στο πλαίσιο επίβλεψης έργου τοποθέτησης δικτύου φυσικού αερίου, εντός σκάμματος πλάτους ενός μόλις μέτρου, άγαλμα από λευκό μάρμαρο, το οποίο αποδίδει γυμνή ανδρική μορφή στον τύπο του Ερμή Ludovisi. Το έργο ήταν τοποθετημένο εντός κατασκευής κτισμένης από ορθογώνιες πλίνθους και βρέθηκε σε αρκετά καλή κατάσταση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Η συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας στη συμβολή των οδών Ερεχθείου και Ν. Καλλισπέρη, εντός μίας ορθογώνιας, κτιστής κατασκευής, απέδωσε νέα ευρήματα. 

Πρόκειται για θραύσματα γλυπτών, άνω και κάτω άκρων, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα σχετίζονται με το άγαλμα του Ερμού που έχει ήδη ανασυρθεί, κορμός δεύτερου αγάλματος επίσης ανδρικής μορφής φυσικού μεγέθους, τοποθετημένος επί της δεξιάς πλευράς του, σπαράγματα ειδωλίου, καθώς και μεγάλος αριθμός λύχνων του 5ου αι. μ.Χ. 

Όλα τα ευρήματα που έχουν ήδη ανασυρθεί έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, όπου κατά το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το έργο συντήρησης και αποκατάστασής τους. Η έρευνα θα εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο εντοπισμού άλλων ευρημάτων, καθώς και της πλήρους τεκμηρίωσης των συνθηκών απόρριψης και του χώρου όπου εντοπίστηκαν τα ευρήματα. 

Είναι προφανές ότι το μοναδικό αυτό εύρημα, το οποίο ρίχνει φως σε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα κεφάλαια της ιστορίας, αυτό του τέλους της αρχαιότητας, απαιτεί τη δέουσα επιμέλεια και την απερίσπαστη εργασία από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας, ώστε να ολοκληρωθεί κατά το συντομότερο διάστημα η έρευνα και η αποκατάσταση του συνόλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL