Ο λόρδος Κόλιν Ρένφριου, ο μεγαλύτερος μελετητής του κυκλαδικού πολιτισμού και ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε ως ο ανανεωτής της αρχαιολογικής επιστήμης, πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από τον διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Δημήτρη Αθανασούλη, με ανάρτησή του στο Facebook.
Ο Κόλιν Ρένφριου διεξήγαγε ανασκαφές στον Σάλιαγκο κοντά στην Αντίπαρο (με τον J. D. Evans), στους Σιταγρούς της Μακεδονίας (με τη Marija Gimbutas), στη Φυλακωπή της Μήλου και τη Μαρκιανή της Αμοργού (με τη Λίλα Μαραγκού και τον Χρίστο Ντούμα) και πραγματοποίησε ανασκαφές στη θέση Κάβος Δασκαλιό της Κέρου. Από το 2006 έως το 2008 διηύθυνε νέες ανασκαφές στο κυκλαδίτικο νησί της Κέρου και υπήρξε συνδιευθυντής της έρευνας για το νησί της Κέρου.
Με ανακοίνωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρει ότι «η παρουσία του στην έρευνα του πεδίου ήταν πάντοτε ακάματη: Από τον προϊστορικό οικισμό των Σιταγρών Δράμας για να αφιερωθεί στις Κυκλάδες, στη Φυλακωπή της Μήλου, τη Μαρκιανή της Αμοργού και, επί χρόνια και έως το τέλος, στην Κέρο. Ίσως, να ήταν η αγάπη του για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και τα νησιά, που τον δημιούργησαν, η αιτία που από πολύ νωρίς αφοσιώθηκε στον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας και του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, στα οποία αφιέρωσε τεράστια ενέργεια».
Ο Κόλιν Ρένφριου γεννήθηκε το 1937 και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1965. Ολοκλήρωσε τη συγγραφή της Ανάδυσης του πολιτισμού όταν δίδασκε ως λέκτορας Προϊστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφηλντ. Ήταν γνωστός για το έργο του στη ραδιοχρονολόγηση, την προϊστορία των γλωσσών, την αρχαιογενετική, τη νευροαρχαιολογία και την πρόληψη της λεηλασίας αρχαιολογικών χώρων.
Το 1972 εκλέχθηκε καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Από το 1981 ως το 2004 διετέλεσε καθηγητής Αρχαιολογίας (Έδρα Disney) και από το 1990 ως το 2004 διευθυντής του McDonald Institute for Archaeological Research στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Το 1987 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Archaeology and Language: the Puzzle of Indo-European Origins. Το 1991 έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων ως Lord Renfrew of Kaimsthorn.