Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.9°C19.2°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.9°C18.5°C
0 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.0°C19.3°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.0°C
3 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C16.8°C
0 BF 64%
Ακρόπολη / Καλά κρατούν οι μπίζνες στο υπουργείο Πολιτισμού - Σε ιδιώτες το ηλεκτρονικό εισιτήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρόπολη / Καλά κρατούν οι μπίζνες στο υπουργείο Πολιτισμού - Σε ιδιώτες το ηλεκτρονικό εισιτήριο

ακροπολη
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Και οι μπίζνες καλά κρατούν στον υπουργείο Πολιτισμού. Τη διαχείριση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Ακρόπολη, μια δουλειά που κάνουν σήμερα οι αρχαιοφύλακες χωρίς καμία επιβάρυνση για το δημόσιο ταμείο, το υπουργείο την παραχωρεί με ανοιχτό διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία, για δύο χρόνια δαπανώντας δύο εκατομμύρια ευρώ. 

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού (Α.Π. ΟΔΑΠ/ΓΔ/ΑΤΠΑΠ/23957), ο ΟΔΑΠ αναλαμβάνει την υποχρέωση τη χρηματοδότηση του έργου "συνολικού ποσού 2.103.436,80 για τα έτη 2023-2025, που αφορά στην παροχή υπηρεσιών λειτουργίας συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, διαχείρισης των ροών επισκεπτών και εξυπηρέτησης κοινού, σε βάρος των πιστώσεων του ΚΑΕ 043951001 από τον Προϋπολογισμό του φορέα". 

Αντικείμενο της σύμβασης, όπως περιγράφεται στην προκήρυξή της, είναι "η παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών στις πύλες εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, καθώς και κάθε σχετικής υποστηρικτικής υπηρεσίας από προσωπικό του Αναδόχου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς το κοινό, κατά την πρόσβαση και μέχρι την είσοδο των επισκεπτών στον Αρχαιολογικό Χώρο".

Σε μια περίοδο που η οικονομική στενότητα είναι εμφανής, ο ΟΔΑΠ δαπανά από τον πενιχρό προϋπολογισμό του ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό προκειμένου να διατεθεί σε μια ιδιωτική εταιρεία το ποσό του 1.051.748,40 ευρώ ετησίως,  γι' αυτή τη διετία. Το σκανδαλώδες της υπόθεσης είναι ότι  στην Ακρόπολη, όπου λειτουργεί κανονικά το ηλεκτρονικό εισιτήριο αυτή τη δουλειά που ανατίθεται στην εταιρεία την κάνει ένας αρχαιοφύλακας στη βάρδιά του. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη διαχείριση της ροής επισκεπτών, που επίσης οι αρχαιοφύλακες κατευθύνουν αναλόγως, με βάση και το όριο των 20.000 επισκεπτών ημερησίως, το οποίο είχε τεθεί μετά από μελέτη του ΟΔΑΠ για την προστασία του μνημείου και ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο με αφορμή την έναρξη του προγράμματος ωριαίων ζωνών επισκεψιμότητας. Άραγε η ιδιωτική εταιρεία είναι σε θέση να διοχετεύει τους επισκέπτες έτσι ώστε να μην παρεμβαίνουν αυτό το όριο; 

Σε κάθε περίπτωση είναι μια σκανδαλώδης απόφαση να παραδοθεί σε ιδιώτες μια δουλειά που κάνουν δωρεάν οι αρχαιοφύλακες και μάλιστα υπερκοστολογημένη για ένα εκατ. ευρώ ετησίως επί δύο χρόνια. 

Έως τώρα το ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σε 27 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, μεταξύ των οποίων εκτός από την Ακρόπολη είναι οι αρχαιολογικοί χώροι  του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, η Κνωσός και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η αρχαία Ολυμπία, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Άραγε η Ακρόπολη είναι ο προπομπός και για τους υπόλοιπους χώρους και μουσεία, όπου  λειτουργεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο; Είδωμεν.

Δικαιολογημένα οι αρχαιοφύλακες είναι ανάστατοι παρακολουθώντας αυτή την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και αναμένεται να αντιμετωπίσουν το θέμα σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL