Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Μάνια Παπαδημητρίου στην «Α» / Γι’ αυτό παραιτήθηκα από τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάνια Παπαδημητρίου στην «Α» / Γι’ αυτό παραιτήθηκα από τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης

133052927-a.jpg
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Εν μέσω του μεγάλου αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στο Π.Δ. 85, οι σπουδαστές του Θεάτρου Τέχνης κινδύνευσαν να χάσουν τη χρονιά τους, καθώς απείχαν από το μάθημα του Γιάννη Λιγνάδη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του TVXS, οι σπουδαστές ζητούσαν την απομάκρυνση του καθηγητή τους εξαιτίας των δηλώσεών του κατά τη διάρκεια της δίκης του αδερφού του Δημήτρη, αλλά και της καταγγελίας που είχε δημοσιοποιηθεί εναντίον του. Η υπόθεση αυτή οδήγησε στη διάλυση του Διοικητικού Συμβουλίου της σχολής, ενώ η διευθύντρια της δραματικής σχολής Μάνια Παπαδημητρίου και ο Κωστής Καπελώνης υπέβαλαν την παραίτησή τους. Στη συνέχεια ξεκίνησε μία αλυσίδα ανταλλαγής επιστολών, με πρώτη εκείνη της Μαριάννας Κάλμπαρη, που έλεγε: «Το Δ.Σ. αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να εκλεγεί νέο Δ.Σ. και να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που έχουν προκύψει». Το ΣΕΗ σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα.

Σε επιστολή του στην εφημερίδα Η Καθημερινή ο Γ. Λιγνάδης ανέφερε πως οι παραιτήσεις ήταν μεθοδευμένες, αποσκοπώντας στη διάλυση του Δ.Σ. της σχολής και στην «αποκαθήλωση» της Μ. Κάλμπαρη, και ότι η υπό παραίτηση διευθύντρια της σχολής Μ. Παπαδημητρίου πράττει σε απόλυτη εναρμόνιση και συνέργεια με το ΣΕΗ. Απαντώντας, επίσης με επιστολή της στην Καθημερινή το απόγευμα της Πέμπτης, η Μ. Κάλμπαρη ξεκαθάρισε ότι «μετά από αυτή την επιστολή (του), ο κύριος Γιάννης Λιγνάδης δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης».

Με βάση τα παραπάνω, η ΑΥΓΗ αναζήτησε τη Μ. Παπαδημητρίου προκειμένου να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Κυρία Παπαδημητρίου, θα θέλαμε ένα σχόλιό σας για την επιστολή του Γιάννη Λιγνάδη αλλά και για την επιστολή της Μαριάννας Κάλμπαρη, που ξεκαθαρίζει ότι ο καθηγητής δεν θα συνεχίσει να εργάζεται στη σχολή.

Είμαι ευτυχής που η καλλιτεχνική διευθύντρια ανέλαβε να λύσει το ζήτημα μετά την επιστολή του καθηγητή στην Καθημερινή. Προσωπικά αρνούμαι να σχολιάσω την επιστολή του κυρίου Λιγνάδη, ένα λιβελλογράφημα εναντίον μου και εναντίον του Κωστή Καπελώνη, και προτίθεμαι να κινηθώ νομικά.

Ως διευθύντρια τότε της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης δεν θα μπορούσατε να είχατε αποφασίσει εσείς την απομάκρυνση του καθηγητή;

Η απάντηση στην ερώτησή σας μπορεί εύκολα να βρεθεί στις σειρές της επιστολής του κυρίου Λιγνάδη, αυτού του λιβελλογραφήματος, στο ύφος, στον τόνο και σε αυτά που λέει. Ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται σε μια κατάσταση που επιτίθεται προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς ανθρώπους που σχετίζονται ή σχετίστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τον συνδικαλισμό. Θεωρεί ότι η υπόθεση του αδελφού του είναι μια συνωμοσία εκ μέρους κομμάτων και σωματείων. Εγώ είμαι κατεξοχήν καλλιτέχνης και άτομο που σχετίζεται η σχετίστηκε κάποτε με όλα αυτά. Δεν ήθελα να αναλάβω μόνη μου μια τέτοια ευθύνη. Θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του. Επίσης, όταν ήρθε η επιστολή των παιδιών, δεν είχα αναλάβει ακόμα τη διεύθυνση σπουδών.

Πώς κινηθήκατε μετά την επιστολή των παιδιών;

Προώθησα την υπόθεση στο Δ.Σ. για να αναλάβει σύσσωμο την ευθύνη για κάτι τόσο σοβαρό, το οποίο θα μπορούσε να έχει προεκτάσεις. Δεν προσλαμβάνει ούτε απολύει ο διευθυντής σπουδών. Εισηγείται. Το θέατρο είναι που κάνει τις προσλήψεις. Ωστόσο, ο νομικός σύμβουλος του Δ.Σ. θεωρούσε ότι ο καθηγητής έπρεπε να παραμείνει, καθώς η επιστολή των παιδιών ήταν ανυπόγραφη και ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη του, άκυρη.

Η αντίδραση του καθηγητή ποια ήταν τότε;

Ο ίδιος ο καθηγητής έστειλε επιστολή όπου κατονόμαζε ως υπευθύνους και πιθανούς υποκινητές της στάσης των παιδιών εμένα και τον κύριο Καπελώνη. Όποιος προσπαθούσε να του μιλήσει στοχοποιείτο. Τα παιδιά δεν έμπαιναν στην τάξη κι εγώ δέχτηκα πιέσεις προκειμένου να τα πείσω να μπουν.

Δεν είμαι τύραννος, είμαι καθηγήτρια. Αγαπώ τα παιδιά και σέβομαι το δικαίωμά τους να αισθάνονται ό,τι θέλουν και να στηρίξουν αυτά που αντιλαμβάνονται ως ύψιστες αξίες.

Οι σπουδαστές/τριες γιατί ζητούσαν την απομάκρυνση του Γιάννη Λιγνάδη;

Είχαν ενοχληθεί από δηλώσεις του καθηγητή στα ΜΜΕ με περιεχόμενο ομοφοβικό και απαξιωτικό προς τα θύματα στη δίκη του αδελφού του. Προσωπικά, βρέθηκα όμηρος ανάμεσα στις αξίες και στις πεποιθήσεις των παιδιών και στο δικαίωμα του καθηγητή να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τον αδελφό του. Όσο αυτό δεν λυνόταν από το Δ.Σ., το οποίο ακολουθούσε τις εισηγήσεις του νομικού του συμβούλου, τα παιδιά έκαναν αποχή και ο καθηγητής συνέχιζε να τους βάζει όλες τις απουσίες. Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού δεν διευκρίνιζε το ΦΕΚ που αναφέρει ότι από τη στιγμή που διεξάγεται το μάθημα, οι απουσίες μπαίνουν κανονικά. Άραγε, όταν είναι μόνος ο καθηγητής στην τάξη, με όλους τους σπουδαστές να απέχουν, μπορούμε να πούμε ότι διεξάγεται μάθημα; Έφυγα για να διευκολύνω την κατάσταση. Είχα την πεποίθηση πως κάποιος έπρεπε να κάνει ένα πρώτο βήμα και χαίρομαι που η Μαριάννα Κάλμπαρη ανέλαβε να λύσει το θέμα προχθές με τον ορθότερο τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL