Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Περί βιβλιοθηκών και ρατσισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών και ρατσισμού

ΒΙΒΛΙΟ

H CILIP (η Ένωση Βιβλιοθηκών του Ηνωμένου Βασιλείου) από κοινού με το τοπικό της παράρτημα εξασφάλισαν από την κυβέρνηση της Ουαλίας το ποσό των 135.000 λιρών από το πρόγραμμα της με τίτλο «Αντιρατσιστικό Πρόγραμμα Δράσης της Ουαλίας». Το συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα έχει ως σκοπό να εξαλείψει τον θεσμικό και συστηματικό ρατσισμό με τη συνέργεια και τη συμμετοχή διαφόρων θεσμών.

Η επένδυση θα χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο με τίτλο «Αντιρατσιστικές συλλογές βιβλιοθηκών: Πρόγραμμα κατάρτισης για τις λαϊκές βιβλιοθήκες στην Ουαλία». Το πρόγραμμα θέλει να επιβεβαιώσει ότι οι λαϊκές βιβλιοθήκες της περιοχής χρησιμοποιούν τη δύναμη που έχουν μέσω των προϋπολογισμών τους για να ενσωματώσουν αντιρατσιστικές πρακτικές και να ενισχύσουν την ισότιμη πρόσβαση σύμφωνα με τους σκοπούς του συνολικού προγράμματος της κυβέρνησης της Ουαλίας.

Το πρόγραμμα θα προωθήσει τα μοντέλα κατάρτισης των βιβλιοθηκονόμων που θα επιτρέψουν να διαμορφώσουν και να διαμοιραστούν συλλογές βιβλιοθηκών με σαφείς αντιρατσιστικές αρχές. Ο όλος σχεδιασμός του συγκεκριμένου προγράμματος έρχεται σε συνέχεια των προτάσεων που κατέθεσε το 2022 η CILIP σε κείμενό της με τίτλο «Απο-αποικιοποίηση των βιβλιοθηκών: Πώς λειτουργούν οι πολιτικές των συλλογών και των προσκτήσεων», που επίσης είχε χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση της Ουαλίας.

Οι αντιρατσιστικές συλλογές βιβλιοθηκών είναι μακρόχρονες επενδύσεις στην ενεργή σύνδεση του προσωπικού τους με τις κοινότητες που εξυπηρετούν και δημιουργούν ένα διαρκές αντιρατσιστικό περιβάλλον στην πολιτιστική εκπροσώπηση μέσα στις βιβλιοθήκες.

Οι βιβλιοθηκονόμοι θα ενθαρρυνθούν να δουν τις ποικιλόμορφες συλλογές τους ως ισχυρό εργαλείο της κοινότητάς τους, τόσο ατομικό όσο και συλλογικό, που θα εμπλέξει άτομα και συλλογικότητες για τη συμπαραγωγή νέων ιστορικών αφηγήσεων.

Πέρα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, γενική παραδοχή είναι ότι ο ρατσισμός δεν χωρά στις βιβλιοθήκες, ότι αυτές είναι ανοιχτές για όλα τα μέλη τις κοινότητάς τους, χωρίς αποκλεισμούς. Πέρα όμως από την πρόσβαση, έχει σημασία και τι συλλογή βιβλίων θα βρουν τα μέλη αυτά καθώς προσφεύγουν στις βιβλιοθήκες. Η ανάπτυξη των συλλογών των βιβλιοθηκών είναι γι’ αυτόν τον λόγο μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες που επιτελούνται εσωτερικά. Γιατί η συλλογή είναι αυτή που θα παρέχει την πρόσβαση στον κόσμο των ιδεών και στον τρόπο με τον οποίο καθένας και καθεμία αντιλαμβάνεται τον εαυτό του στο ιστορικό πλαίσιο που ζει.

Η προσεκτική και στοχευόμενη πρόσκτηση υλικού από τις βιβλιοθήκες με σκοπό να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ασφάλειας, γνώσης, αποδοχής, κατανόησης και συμπερίληψης είναι απαραίτητη. Η επιμόρφωση του προσωπικού στις αρχές αυτές θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα κάθε ευνομούμενης Πολιτείας που ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή, τη δημοκρατία, την ισότιμη πρόσβαση και την ίση μεταχείριση.

Καλλίμαχος
[email protected]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL