Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Συνέδριο στην Τεχνόπολη / Η λαϊκή μουσική από την πράξη στη θεωρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο στην Τεχνόπολη / Η λαϊκή μουσική από την πράξη στη θεωρία

132842225b.jpg

Ενα συνέδριο με θέμα «Το θεωρητικό σύστημα της αστικής λαϊκής μουσικής - Από την πράξη στη θεωρία» διοργανώνεται στο τέλος του μήνα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για μια τολμηρή αλλά και αναγκαία πρωτοβουλία του Δημήτρη Μυστακίδη, ο οποίος ανέλαβε να ξεκινήσει κάτι που οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας όφειλαν να έχουν κάνει εδώ και αρκετά χρόνια.

Το συνέδριο, που υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού, θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης από την Παρασκευή 27 μέχρι και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου. Διαλέξεις θα δώσουν οι Ross Daly, καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού εργαστηρίου Λαβύρινθος, Σωκράτης Σινόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ευγένιος Βούλγαρης, υπεύθυνος του Τμήματος Ελληνικής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, Νίκος Ανδρίκος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Τσούγκρας, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Θεοδώρα Αθανασίου, εκπαιδευτικός Μουσικής, Λευτέρης Τσικουρίδης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Δημήτρης Μυστακίδης, ΕΔΙΠ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οπως λέει ο καταξιωμένος σολίστ της λαϊκής κιθάρας, συνθέτης και ερμηνευτής Δ. Μυστακίδης για την απόφασή του να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία, «το θέμα της θεωρητικής προσέγγισης της λαϊκής μουσικής με απασχολεί πολλά χρόνια. Είναι ένα θέμα που στους κύκλους των μουσικών υπάρχει και αιωρείται πάρα πολύ καιρό, αλλά επειδή όλες οι απόψεις και οι διαφωνίες λέγονται μεταξύ τυρού και αχλαδίου μένουν εκεί. Καθένας υπερασπίζεται τη θέση του και το πράγμα δεν πάει παρακάτω. Τώρα, όμως, δεν έχουμε περιθώρια να καθυστερήσουμε άλλο. Ήδη τα ωδεία διανύουν την πρώτη χρονιά με διαβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών για τα λαϊκά όργανα. Μόνο που πάνω στη φούρια να διαβαθμίσουν τις σπουδές ξέχασαν να μας πουν με ποιο θεωρητικό σύστημα θα διδάσκονται όλα αυτά τα όργανα. Έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα, καθένας διδάσκει το ίδιο αντικείμενο με άλλη θεωρητική προσέγγιση. Οπότε σε λίγα χρόνια φαντάζεσαι τι έχει να γίνει...».

ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ

Για το concept και τον σκοπό του συνεδρίου, λέει: «Η ιδέα είναι πολύ απλή, όλοι οι συμμετέχοντες θα αναλύσουμε τα ίδια τέσσερα τραγούδια, ένα από κάθε περίοδο της δημιουργίας του ρεμπέτικου. Καθένας με τον τρόπο που ξέρει και υπερασπίζεται, και μετά θα καθίσουμε να δούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε. Θα κρατήσουμε αυτά που συμφωνούμε και θα συζητήσουμε αυτά που διαφωνούμε. Όλες οι αναλύσεις θα συγκεντρωθούν σε έναν τόμο, ο οποίος θα είναι στη διάθεση όλων για να τον μελετήσουν. Αυτό που κατά βάση προσπαθώ είναι να γίνει μια σοβαρή αρχή γι’ αυτό το θέμα. Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας από ανθρώπους ευρείας αποδοχής που ασχολούνται με το αντικείμενο, από το υπουργείο Παιδείας και όχι Πολιτισμού, στην οποία θα δοθεί χρόνος να ετοιμάσει αυτό το θεωρητικό σύστημα. Ο σκοπός είναι ένας και διαχρονικός! Να δημιουργηθεί ένα ενιαίο θεωρητικό σύστημα για τη λαϊκή μουσική που να αντιμετωπίζει συνολικά το αντικείμενο».

Ο Δ. Μυστακίδης δηλώνει ότι «το συνέδριο απευθύνεται σε όλους και όλες που ασχολούνται με τη λαϊκή μουσική, είτε ως μαθητές/τριες είτε ως δάσκαλοι/ες είτε ως ακροατές/τριες. Δεν είναι ωραίο να ξέρεις μερικά πράγματα παραπάνω για τη μουσική που αγαπάς; Πέραν τούτου, όμως, κάθε ημέρα υπάρχουν και πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες γιατί, πριν από όλα, όλοι οι συμμετέχοντες είναι ενεργοί μουσικοί με την προσωπική πορεία τους».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL