Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Βιβλιοπαρουσίαση / Ένας πρωθυπουργός που τον έλεγαν Χαρίλαο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιβλιοπαρουσίαση / Ένας πρωθυπουργός που τον έλεγαν Χαρίλαο

132433920a.jpg

Εργα ανάπτυξης, δανεισμός, πτώχευση, παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο, ρουσφέτια, σύλληψη εκδότη εφημερίδας... Αυτή είναι η ιστορία του Τρικούπη και μαζί της νεότερης Ελλάδας που αφηγείται η Κ. Λαγού στο βιβλίο «Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;».

Η συγγραφέας, μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, αποδίδει με πληρότητα και αληθοφάνεια την προσωπικότητα του Τρικούπη (συναισθήματα, διλήμματα, ανασφάλειες, πολιτικό προβληματισμό), αναδεικνύοντας την ανθρώπινη διάσταση του πολιτικού που σημάδεψε τη σύγχρονη Ιστορία. Δημιουργεί ένα λογοτεχνικό κείμενο που προσεγγίζει τα ιστορικά γεγονότα με τρόπο ευφάνταστο, βατό, ενδιαφέροντα και, ως εκ τούτου, αποτελεσματικό για τον νεαρό αναγνώστη.

«Σύμφωνα με τη Στατιστική, δεν έπρεπε να γίνω ποτέ πρωθυπουργός» δηλώνει ο Χαρίλαος και το χιούμορ, από τον τίτλο κιόλας του βιβλίου, γίνεται εργαλείο για να κατανοήσουν οι μικροί αναγνώστες ότι τα ιστορικά πρόσωπα, ακόμα και τα πολιτικά, δεν έχουν μόνο το γενναίο, συγκροτημένο πρόσωπο που καταγράφει το σχολικό εγχειρίδιο. Υπήρξαν παιδιά που έπαιξαν, έφηβοι που ερωτεύτηκαν, νέοι που ονειρεύτηκαν, ενήλικες που απογοητεύτηκαν.

Με γλώσσα απλή, διαλόγους ζωντανούς, αποτυπώνει τις σκέψεις αλλά και τον πολιτικό λόγο που αρθρώνει ο Τρικούπης τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές. «Αντί για εμένα, λοιπόν, εκλέχτηκε βουλευτής ο κύριος Γουλιμής. Προσπάθησαν να με πείσουν να προσβάλω την εκλογή. Εμένα, που είχα αγωνιστεί για τον κοινοβουλευτισμό και τον σεβασμό της λαϊκής ετυμηγορίας». Ταυτόχρονα, γνωρίζοντας σε ποιους απευθύνεται, η συγγραφέας αξιοποιεί σε μικρές δόσεις και τον νεανικό λόγο: «Αν είχα γεννηθεί αργότερα, οι Άγγλοι συμμαθητές μου θα με φώναζαν nerd και οι Έλληνες σπασίκλα».

Στα πλεονεκτήματα του βιβλίου εντάσσεται και ο τρόπος χειρισμού του αφηγηματικού χρόνου. Τοποθετημένος σε ένα απροσδιόριστο παρόν, ο Τρικούπης αφηγείται την ιστορία του μικρού Χαρίλαου, εκείνου που θα ήταν «η χαρά του λαού», σύμφωνα με τον νονό του, τον μπουρλοτιέρη Μιαούλη. Με μια εκτενή αναδρομική αφήγηση θα παραθέσει όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στο να εκλεγεί και να γίνει επτά φορές πρωθυπουργός. Θα μας «συστήσει» προσωπικότητες της εποχής, όπως τον πολιτικό του αντίπαλο Θ. Δηλιγιάννη, τον εθνικό ποιητή Δ. Σολωμό, εθνικούς ευεργέτες, όπως τον Σίνα, τον Τοσίτσα, τον Συγγρό. Και παράλληλα με την προσωπική του διαδρομή -από το Μεσολόγγι στο Λονδίνο, από την Ελλάδα ως τις Κάννες, τον τελευταίο του σταθμό- θα παρουσιαστεί και η Ιστορία της χώρας, τότε που η Δημοκρατία κερδιζόταν ψηφίδα ψηφίδα. Αλλά και μιας χώρας που χαρακτήρισε «προδότη» εκείνον που της είπε την αλήθεια και ψήφισε εκείνον που «έγραφε στο τεφτέρι του τις πολιτικές εξυπηρετήσεις, με αντάλλαγμα την ψήφο». Η Ιστορία επαναλαμβάνεται(;).

Το κείμενο υποστηρίζεται εξαιρετικά από τις εικόνες της Π. Κρίγκου. Ασπρόμαυρα πορτρέτα που θυμίζουν κόμικς, καρικατούρες ηρώων, που με τη θεατρικότητα και το χιούμορ τους μεταφέρουν την ατμόσφαιρα του βιβλίου και δίνουν τη δυνατότητα μιας άλλης «ανάγνωσης».

Κυρίαρχος μύθος, για πολλούς, αποτελεί η άποψη ότι η Ιστορία είναι κάτι βαρετό. Στο βιβλίο της Κ. Λαγού ο μύθος αποδομείται. Όχι μόνο ζωντανεύει μια εποχή βάζοντας τους αναγνώστες στο πνεύμα της, αλλά δίνει στα παιδιά αφορμές για να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες (το χρονολόγιο, τα βιογραφικά σημειώματα και η βιβλιογραφία καταδεικνύουν τον όγκο της μελέτης που οδήγησε σε αυτό το άρτιο αποτέλεσμα αλλά και τον σεβασμό προς το κοινό που απευθύνεται).

132433920a.jpg

Info

«Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;»,

Κατερίνα Λαγού

Εικονογράφηση: Πετρούλα Κρίγκου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ηλικία: 11+

Σελίδες: 120

Τιμή: 11,10 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL