Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / H Ακρόπολη και οι «κουτόφραγκοι»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / H Ακρόπολη και οι «κουτόφραγκοι»

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται το κορυφαίο μνημείο της χώρας και του κόσμου εκθέτει τη χώρα ανεπανόρθωτα. Δυστυχώς, ο όρος "τσιμέντωμα" της Ακρόπολης έχει πλέον διεθνοποιηθεί, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης. Θέλησε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να δείξει τα κατορθώματά της στον Βράχο, καλώντας τους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Αθήνα σε διά ζώσης συνέντευξη Τύπου.

Τους ανέβασε στην Ακρόπολη, θεωρώντας, αφελώς, ότι οι "κουτόφραγκοι" θα καταπιούν αμάσητο το αφήγημά της και για τις σοβαρές επεμβάσεις που πληγώνουν το μνημείο και για τις φωτογραφικές φιέστες του Ντιόρ προκειμένου, άκουσον άκουσον, να διαφημιστεί το παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού και δημοκρατίας. Και εισπράττει τα επίχειρα.

Διότι ο διεθνής Τύπος γράφει τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά καταγράφει και τις σοβαρές αντιρρήσεις που έχουν προκληθεί στην επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη. Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά στη θητεία τούτης της κυβέρνησης, οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν σφαιρικά για ένα τόσο κρίσιμο και σοβαρό θέμα, όπως οι επεμβάσεις στην Ακρόπολη και η χρήση του μνημείου, πρέπει να καταφύγουν στον διεθνή Τύπο. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι επιπτώσεις και οι σοβαρές πληγές που προκαλούνται στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς τους τελευταίους μήνες δεν καταγράφονται στον ελληνικό Τύπο.

Είναι τυχαίο άραγε ότι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αρνείται επιμόνως να πραγματοποιήσει μια διά ζώσης συνέντευξη Τύπου με τους Έλληνες δημοσιογράφους για την Ακρόπολη; Εκτός από "ενοχλητικές" ερωτήσεις, τι άλλο έχει άραγε να φοβηθεί;

Δυστυχώς, η κυβέρνηση, ως στρουθοκάμηλος, κρύβει το κεφάλι στην άμμο, ή μάλλον πίσω από τις τουαλέτες του Ντιόρ που θα φωτογραφηθούν στην Ακρόπολη, θεωρώντας ότι οι "τσιμεντοστρώσεις" που οι επιστήμονες καταγγέλλουν ότι στοχεύουν στον μαζικό τουρισμό ή η αναβίωση της φωτογράφισης που έκανε ο οίκος το 1951 στον Βράχο, στήνοντας καμαρίνια στο Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης και φορτηγά να σουλατσάρουν στον αρχαιολογικό χώρο, δεν αφορούν κανέναν άλλο παρά αρεστούς "αρίστους" και κάποιους ελληνικούς οίκους μόδας.

Το αποφασίζομεν και διατάσσομεν όμως δεν βρίσκει αντίκρισμα ούτε στα ξένα μέσα ενημέρωσης ούτε, κυρίως, σε διεθνείς φορείς και οργανισμούς που έχουν τοποθετούνται πλέον ανοιχτά για το ζήτημα της Ακρόπολης.

Εύγλωττο παράδειγμα είναι η έκθεση του World Heritage Watch για το 20211, ενός από τους πλέον έγκυρους διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την πολιτιστική κληρονομιά, μετά την UNESCO και το διεθνές Icomos, που δραστηριοποιούνται για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών αλλά και για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των μνημείων για οικονομικούς λόγους, και ο οποίος δεν δεσμεύεται από τα θεσμικά πρωτόκολλα διακρατικών οργανισμών όπως η UNESCO.

Στην έκθεσή του για το 2021, ο οργανισμός δίνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς παρουσιάζει τέσσερις περιπτώσεις μνημείων και τόπων στην Ευρώπη που βρίσκονται σε απειλή. Συγκεκριμένα, "απειλούνται με ανεπανόρθωτες ζημιές ή ακόμα και ανεπανόρθωτες απώλειες".

Πρώτη, δυστυχώς, στον κατάλογο βρίσκεται η Ακρόπολη και ακολουθούν το Αργυρόκαστρο της Αλβανίας, όπου η κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην κεντρική ζώνη και το ποτάμι της πόλης καταστρέφει αστικό και ένα από τα παρθένα μέρη της, ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της βορειοδυτικής Ρωσίας Cape Okhta, στην Αγία Πετρούπολη, που απειλείται από οικοδόμηση γραφείων της Gazprom, και μια τεράστια έκταση στη Ναμίμπια για γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Για την Ακρόπολη σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "η Ακρόπολη της Αθήνας καλύπτεται μετά από μια παράνομη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση". Ενώ και για τις τέσσερις περιπτώσεις αναφέρει ότι σε καμία εξ αυτών "η UNESCO δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τα έργα ούτε ζητήθηκε η συναγκατάθεσή της, όπως απαιτείται από το άρθρο 172 των Λειτουργικών Κατευθυντήριων Αρχών της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς".

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το τελευταίο, δεδομένου ότι προχθές η Σία Αναγνωστοπούλου διά του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζήτησε να διερευνηθεί εάν τηρήθηκαν οι διεθνείς συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην UNESCO, κατά την «ανάπλαση» του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Παρεμπιπτόντως, μήπως να μας ενημερώσει κάποιος από το υπουργείο και για τη μερική συσκότιση στην ανατολική πλευρά και το Ερέχθειο την περασμένη Τετάρτη το βράδυ; Προήλθε όντως από κεραυνό; Απ' όσο ξέρουμε, το πρόγραμμα βελτίωσης και αναβάθμισης του αντικεραυνικού συστήματος στο μνημείο βρισκόταν σε εξέλιξη πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται άραγε; Αν όντως η συσκότιση προήλθε από κεραυνό, αναρωτιόμαστε τι θα συνέβαινε αν η κεραυνόπτωση σημειωνόταν τις ώρες που η Ακρόπολη είναι ανοιχτή στο κοινό, θα υπήρχε ζήτημα ασφάλειας σε επισκέπτες και εργαζόμενους;

Ανυπομονούμε για τις απαντήσεις τόσο της υπουργού στη Βουλή για την ενημέρωση της UNESCO όσο και του υπουργείου (που εκδίδει δελτία Τύπου για ψύλλου πήδημα) σχετικά με τα αίτια της μερικής συσκότισης του μνημείου, ο νέος φωτισμός του οποίου προσφάτως βραβεύτηκε διεθνώς. Ή μήπως πρέπει να αναμένουμε τις απαντήσεις από τους "κουτόφραγκους";

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL