Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
17 Νοέμβρη / «Παντού Πολυτεχνείο» σε όλη την πόλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

17 Νοέμβρη / «Παντού Πολυτεχνείο» σε όλη την πόλη

ΠΑΝΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε σε καλλιτέχνες, δημιουργούς και εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο. Επώνυμοι και ανώνυμοι, συλλογικότητες, σωματεία, σύλλογοι, ενώσεις και ομοσπονδίες εξέφρασαν την άρνησή τους μέσα από μηνύματα, κείμενα, επιστολές, αλλά και ανεβάζοντας μια φωτογραφία τους στα social media από σημεία της πόλης με ένα κομμάτι χαρτιού να γράφει «Παντού Πολυτεχνείο».

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Παπαγεωργίου, ιδρυτής του Θεάτρου «Στοά», εξέφρασε σε σημείωμά του την ανάγκη αντίστασης υπογραμμίζοντας: «Προσπαθούν να μας φιμώσουν. Προσπαθούν να μας αποκοιμίσουν. Προσπαθούν να μας ράψουν τα στόματα. Να μας δέσουν τα πόδια και τα χέρια. Να μην μιλάμε. Να μην περπατάμε. Να μην γράφουμε. Να μην επικοινωνούμε. Να κλειστούμε στα σπίτια για να βλέπουμε και να ακούμε μόνο την προπαγάνδα τους. Και το κυριότερο: να μην θυμόμαστε. Θέλουν να κάνουν τη σημερινή μέρα δική τους. Και σε λίγα χρόνια θα το καταφέρουν. Μέσα από τα σχολικά βιβλία. Μέσα από την πλύση εγκεφάλου με τα ΜΜΕ που διαθέτουν. Με την τέχνη φιμωμένη. Αντισταθείτε!

Κρατήστε ζωντανή τη μνήμη και μεταδώστε τη στα παιδιά σας και τα εγγόνια σας. Μην ξεχνάτε τον Λαμπράκη, τον Παναγούλη, τον Γλέζο, τον Γρηγορόπουλο, την Κίττυ Αρσένη, τον Μουστακλή, τον Κοροβέση, τον Πέτρουλα, τον Φύσσα, τους χιλιάδες ήρωες που χάθηκαν επειδή θέλησαν να δραπετεύσουν από τα κλουβιά τους και να ζήσουν σαν ελεύθερα πουλιά».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος διοργάνωσε μια δωδεκάωρη ραδιοφωνική εκπομπή όπου σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων στον πολιτισμό πήραν το μικρόφωνο μεταφέροντας μνήμες από το παρελθόν, αλλά και αγωνία για το μέλλον. Την έναρξη έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Κεχαγιόγλου, δίνοντας το στίγμα της επετείου και συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργο Μυλωνά και τον δικηγόρο Βασίλη Σαξώνη. Ακολούθησαν μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, ενώ η Μαργαρίτα Συγγενιώτου και ο Μανώλης Παπανικήτας παρακολούθησαν την επικαιρότητα.

Στα γραφεία του ΣΕΗ, που γειτονεύει με το Πολυτεχνείο από την πλαϊνή είσοδο της οδού Στουρνάρη, είχε στηθεί από το πρωί ηλεκτρονική πλατφόρμα με αναρτημένο το βιβλίο του Περικλή Κοροβέση «Ανθρωποφύλακες», αποσπάσματα από το οποίο διάβαζαν ηθοποιοί από τα σπίτια τους σε όλη την Ελλάδα και την ίδια ώρα η φωνή τους αναμεταδιδόταν ζωντανά από τα μπαλκόνια του σωματείου, σε συνδυασμό με τραγούδια και ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής.

Το ΣΕΗ, θυμίζοντας πως ο κλάδος των ηθοποιών αντιστάθηκε με αυταπάρνηση από τις πρώτες ημέρες του καθεστώτος των συνταγματαρχών, επισημαίνει πως «ακόμη και την τελευταία στιγμή πρέπει να αποσυρθεί η απαράδεκτη αναστολή του άρθρου 11, την οποία δεν αναγνωρίζουμε και καταγγέλλουμε ως μη νόμιμη. Στεκόμαστε ενάντια στην αστυνομοκρατία και στο καθεστώς φόβου που μας επιβάλλετε. Στεκόμαστε ενάντια στη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων που μεθοδεύετε».

Την ίδια ώρα, η συλλογικότητα των Support Art Workers σε ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook καταδίκαζε «τον απροκάλυπτο αυταρχισμό μιας κυβέρνησης που, με πρόσχημα την πανδημία, αναστέλλει δημοκρατικά δικαιώματα στοχοποιώντας συλλογικά κινήματα, τους νέους, τον λαό και τις διεκδικήσεις του σε μια τόσο ευάλωτη στιγμή που αφορά την υγεία όλων μας». Και παρότρυνε τα μέλη της με τυπωμένο ή σχεδιασμένο το σύνθημα «Παντού Πολυτεχνείο» να περπατήσουν στην πόλη, να φωτογραφηθούν με το σύνθημα ανεβάζοντας τη φωτογραφία τους στα social media και στη συνέχεια να το τοποθετήσουν σε ένα σημείο του δημόσιου χώρου, σχολιάζοντας έτσι πως «αφήνουμε στην πόλη το στίγμα μας δηλώνοντας πως είμαστε εδώ και το Πολυτεχνείο παντού».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL