Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.7°C18.4°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11 °C
10.3°C11.9°C
3 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
13 °C
13.0°C13.3°C
2 BF 90%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12 °C
11.2°C11.9°C
1 BF 100%
"Να παραμείνουν τα αρχαία στον σταθμό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Να παραμείνουν τα αρχαία στον σταθμό"

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγοι, συντηρητές, υπάλληλοι, παρακολουθούν τις ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης, μετά τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού ότι η Αττικό Μετρό έστειλε στο ΥΠΠΟΑ τη μελέτη απόσπασης και τις πληροφορίες ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ΚΑΣ την επόμενη Τετάρτη. εκφράζοντας την πάγια θέση τους για παραμονή του μνημειακού συνόλου στον φυσικό του χώρο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την ώρα που η υπουργός Πολιτισμού ενημέρωνε από τη Θεσσαλονίκη για τις εξελίξεις, στην Αθήνα η ΠΟΕ ΥΠΠΟ ανακοίνωνε την νέα σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, όπου πρόεδρος εκλέχθηκε ο Γιάννης Τσακοπιάκος, που, ως γνωστόν, ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για πέντε κακουργήματα για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για τις αρχαιότητες του μετρό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταθέσει την άποψή της. Παράλληλα, έσπευσε να προκαταλάβει την υπουργό, ανακοινώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν δύο συνεδριάσεις του ΚΑΣ, την Τρίτη, όπου θα συζητηθεί η Αμφίπολη, και την Τετάρτη, για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης. Συνειρμικά το μυαλό πηγαίνει στην καταγγελία της μειοψηφίας του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ότι τα τέσσερα μέλη της πλειοψηφίας, βαφτίζοντας το συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ πολιτιστική εκδήλωση, αποφάσισαν τη χρηματοδότηση του με 100.000 ευρώ.

Με δεδομένες τις εξελίξεις που αφορούν το μοναδικό μνημειακό σύνολο του σταθμού Βενιζέλου, η "Αυγή" απευθύνθηκε στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, και οι πρόεδροί τους σχολιάζουν τα νέα δεδομένα.

Πόλυ Κρημνιώτη

 

Τούλα Μαρκέτου, πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων:

Τυχόν απόσπαση θα είναι μαύρη σελίδα για την ελληνική αρχαιολογία

"Ο ΣΕΑ περίμενε ότι θα γίνουν όλα εν κρυπτώ γιατί, παρ' όλο που ζητήσαμε μια συνάντηση με την υπουργό για να συζητήσουμε το θέμα, δεν έγινε ποτέ διάλογος με τους εργαζόμενους. Ούτε όταν πραγματοποιήσαμε τη μεγάλη ημερίδα στις 23 Οκτωβρίου στο κτήριό του. Παρ' όλο που προσκλήθηκε η πολιτική ηγεσία, δεν προσήλθε. Τότε δόθηκε μια πολύ καλή ευκαιρία για διάλογο. Και χθες μαθαίνουμε ξαφνικά ότι πρόκειται να εξεταστεί από το ΚΑΣ, την επόμενη Τετάρτη, η μελέτη απόσπασης του μνημειακού συνόλου του σταθμού Βενιζέλου που εκπόνησε η Αττικό Μετρό. Κανείς δε γνωρίζει για τι είδους μελέτη πρόκειται και πώς επιλύονται με αυτή τη μελέτη τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε κατά καιρούς θίξει για την προστασία του μνημειακού συνόλου, το οποίο θα πρέπει να κοπεί σε μικρά τμήματα, να μεταφερθεί άγνωστο σε ποιο χώρο ακριβώς και αν ποτέ θα μπορέσει να υλοποιηθεί η επανατοποθέτησή του, ενώ είναι βέβαιο ότι θα έχει χάσει την αυθεντικότητά του.

Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο, ένα δώρο για τη Θεσσαλονίκη, αφού αποτελεί την καρδιά της βυζαντινής πόλης και τη μνήμη της, τεκμήριο που όμοιό του δεν έχει διασωθεί ούτε στην Κωνσταντινούπολη. Η απόσπασή του, λόγω της σύστασής του, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή του. Η απόσπαση άλλωστε αντίκειται στο άρθρο 42 του Αρχαιολογικού Νόμου, από τη στιγμή που υπάρχει λύση για την in situ παραμονή του μνημείου στον σταθμό Βενιζέλου.

Η επιστημονική κοινότητα, ελληνική και διεθνής, με συνολικά 28 ψηφίσματα και ανακοινώσεις, αντιτάσσεται στη λύση της απόσπασης. Ως επιστήμονες και ως εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα υποστηρίξει την καταστροφή ενός τέτοιου μνημειακού συνόλου συναινώντας σε μια παράνομη πράξη.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μαζί με άλλους φορείς σκέφτεται να προσφύγει στο ΣτΕ. Η τυχόν απόσταση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου θα είναι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της ελληνικής αρχαιολογίας. Παράλληλα, θα μας κάνει διεθνώς ρεζίλι και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν αντιδράσεις από φορείς όλου του κόσμου.

Γιάννης Βεροιόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων:

Εμμονική η προσήλωση της κυβέρνησης στην απομάκρυνση των αρχαιοτήτων

Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ τα ισχύοντα της υπουργικής απόφασης του 2014 και να αποφασίσει την απόσπαση - απομάκρυνση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης μάς βρίσκει αντίθετους και μας ανησυχεί. Θεωρούσαμε ότι μετά την αντίδραση των επιστημονικών φορέων και συλλόγων, καθώς και των συλλογικοτήτων της τοπικής κοινωνίας, θα έκανε ένα βήμα επαναπροσδιορισμού της θέσης της. Μοιάζει πλέον εμμονική η προσήλωσή της στην απόσπαση και απομάκρυνση των αρχαιοτήτων. Ιδιαίτερα τώρα, που η παραμονή τους στον χώρο έχει δρομολογηθεί, έχουν περαιωθεί οι σχετικές μελέτες και έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες. Υπερβαίνει την σκέψη κάθε συναδέλφου μας ότι ένα τέτοιο, άρτια διατηρούμενο, αρχιτεκτονικό, χωροταξικό, ιστορικό, καλλιτεχνικό και αρχαιολογικό σύνολο θα τεμαχιστεί, θα πακεταριστεί και θα απομακρυνθεί. Κανείς δεν γνωρίζει τι από όλα αυτά θα επανέλθει, σίγουρα πάντως δεν θα μπορεί να αναπληρώσει την εικόνα. Η κυβέρνηση προχωρά σε μια βίαιη ενέργεια προς τις αρχαιότητες και γυρίζει την πλάτη σε ένα ολοζώντανο μουσείο, που θα προσθέτει σημαντική υπεραξία στην πόλη της Θεσσαλονίκης που είναι πόλη του πολιτισμού. Καθημερινά η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά χάνει μνημειακά σύνολα από πολέμους και από την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να χάνονται και από τεχνικά έργα. Θα επιμείνουμε και θα δώσουμε τη μάχη και εμείς μαζί με όλες τις συλλογικότητες, τους επιστημονικούς φορείς και την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να εφαρμοστεί η τεχνική λύση που θα διατηρεί τις σημαντικές αρχαιότητες κατά χώραν και θα τις αναδεικνύει. Άλλωστε σε αυτό μας καθοδηγεί η τελευταία γενική συνέλευση του σωματείου μας, που πραγματοποιήθηκε την 28η Νοεμβρίου 2019 και τάχθηκε υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στον φυσικό τους χώρο.

 

Δέδες Λιόνης, πρόεδρος Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ:

Ο μνημειακός πλούτος της χώρας δεν μπορεί να αποτελεί θύμα ιδεοληψιών

Είναι απίστευτη η σπουδή της κυβέρνησης να «ξεμπερδέψει» με το ζήτημα των αρχαιοτήτων στον σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Το πισωγύρισμα και η εκ νέου εισαγωγή, όπως πληροφορούμαστε, του θέματος στο ΚΑΣ δεν μας βρίσκει σύμφωνους. O μνημειακός πλούτος της χώρας δεν μπορεί να εργαλειοποιείται, ούτε να αποτελεί θύμα ιδεοληψιών περί της συνύπαρξης αρχαιοτήτων και δημόσιων έργων. Το αντίθετο, η κατά χώρα διατήρηση και ανάδειξη του μνημειακού συνόλου όχι μόνο είναι εφικτή αλλά θα αποτελέσει και παράγοντα πολλαπλής ανάπτυξης και ανάδειξης νέων τοποσήμων, που αρμονικά μπορεί να συνυπάρχουν με την σύγχρονη όψη της πόλης.

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί εισαγωγής του θέματος στο ΚΑΣ την προσεχή Τετάρτη, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να μπορέσουν να γνωμοδοτήσουν για το συγκεκριμένο θέμα.

Πρέπει επιτέλους να εισακουστεί η γνώμη σχεδόν σύσσωμης της ελληνικής και διεθνούς αρχαιολογικής κοινότητας, φορέων πολιτών που αντιτίθενται στο «ξήλωμα» του μνημειακού συνόλου, των συλλόγων εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, αρχαιολόγων, συντηρητών, υπαλλήλων, που έχουν διατυπώσει σαφή άποψη για το θέμα, και να προχωρήσει το έργο σύμφωνα με τους όρους της υφιστάμενης υπουργικής απόφασης. Οτιδήποτε άλλο θα επιφέρει περαιτέρω καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά επιπλέον θα δημιουργήσει σοβαρό προηγούμενο για την τύχη των αρχαιοτήτων που αποκαλύπτονται κατά την εκτέλεση δημόσιων και ιδιωτικών έργων, το οποίο θα πρέπει να αποφύγουμε.

Οι εργαζόμενοι ΥΠΠΟΑ θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη μόνη, κατά τη γνώμη μας, επιστημονικά ορθή και κοινωνικά ωφέλιμη λύση δηλαδή την κατά χώρα διατήρηση και ανάδειξη του μνημειακού συνόλου που είχαμε την τύχη να αποκαλυφθεί στον σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL