Σύντροφος του Άρη Αλεξάνδρου με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1959, ποιήτρια και δημοσιογράφος, η Καίτη Δρόσου πέθανε στα 94 χρόνια της στο σπίτι της στο Παρίσι, αρνούμενη να αποχωριστεί την πόλη, στην οποία από το 1967 έζησαν αυτοεξόριστοι πολλά από τα χρόνια του κοινού τους βίου με τον σπουδαίο συγγραφέα, μεταφραστή και διανοητή, ζωή κυνηγημένη αλλά και δημιουργική.
Εκεί ο Αλεξάνδρου από το 1966 έως το 1972, θα συγγράψει το κατά πολλούς κορυφαίο ελληνικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα "Το κιβώτιο", το οποίο θα της αφιερώσει.
Γεννημένη το 1922 στη Μικρά Ασία, κόρη του δημοσιογράφου Άγγελου Δρόσου, του οποίου την καριέρα ακολούθησε ξεκινώντας το 1948 από την εφημερίδα "Ημερησία" στην οποία εργάστηκε για πολλά χρόνια, όπως επίσης και τις εφημερίδες "Αθηναϊκή", "Ημέρα" και "Αθηναϊκό Φως".
Δίπλα και μαζί με τον Αλεξάνδρου η Καίτη Δρόσου έζησε από κοντά την ένταση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και συναναστράφηκε με τους περισσότερους από τους σημαντικότερους Έλληνες και ξένους λογοτέχνες. Συνδέθηκε από πολύ μικρή ηλικία με στενή φιλία με τον Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος την ενθάρρυνε να γράψει. Δημοσίευσε ποιητικές συλλογές και δοκίμια όπως "Ο αποστάτης Μαγιακόφσκι και η Οκτωβριανή επανάσταση", "Ιωσήφ Μπρόντσκι: ο ποιητής και η Κα Γκε Μπε".
Επίσης το μυθιστόρημα "Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων κατά Κλωντ Σιμόν", καθώς και μεταφράσεις ποιημάτων του Μαγιακόφσκι. Με δικό της πρόλογο, κυκλοφόρησε ο τόμος "Τροχιές σε διασταύρωση" που έφερε στη δημοσιότητα τα δελτάρια που της απηύθυνε ο Γιάννης Ρίτσος από τόπους εξορίας του, καθώς και γράμματά του. Αφιερωμένο στην ίδια και τον Αλεξάνδρου, το λεύκωμα που εξέδωσε η εγγονή της, Κατερίνα Καμπάνη με τίτλο "Άρης Αλεξάνδρου, ο παππούς μου".
"Παθιασμένη, ζεστή, δοτική και αισιόδοξη παρά τις τεράστιες αντιξοότητες και δυσκολίες που αντιμετώπισε", την χαρακτηρίζει σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ που αποχαιρετάει την "παλαίμαχη δημοσιογράφο, τον πνευματικό άνθρωπο, την αγωνίστρια Καίτη και συλλυπείται τους οικείους της".