Live τώρα    
Γερμανία - Βρετανία / «Ναι» στην πώληση 40 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία - Αφωνία Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία - Βρετανία / «Ναι» στην πώληση 40 μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία - Αφωνία Μητσοτάκη

Eurofighter Typhoon
(EUROFIGHTER TYPHOON)

Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία όπως αποκαλύπτουν Bloomberg και Der Spiegel. Μάλιστα λίγο αργότερα, Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν μνημόνιο για τα Eurofighter.

«Οι υπουργοί Άμυνας υπέγραψαν σήμερα από κοινού μνημόνιο συμφωνίας. Το έγγραφο αυτό κωδικοποιεί τη σχέση μεταξύ των χωρών, οδηγώντας τις ένα βήμα πιο κοντά σε μια πλήρη συμφωνία για το Typhoon. Και οι δύο υπουργοί χαιρετίζουν την υπογραφή ως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξης της Τουρκίας στο κλαμπ Typhoon και μοιράζονται την αμοιβαία φιλοδοξία να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας

Το Eurofighter κατασκευάζεται από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, επίσης η Ιταλία και η Ισπανία. Χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης, οι υπόλοιποι εταίροι δεν μπορούν να εξάγουν σε τρίτες χώρες.

Υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Βρετανίας
(ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ)

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστό, το Συμβούλιο Ασφαλείας της κυβέρνησης στο Βερολίνο υπέγραψε ένα προκαταρκτικό αίτημα για 40 μαχητικά.

Η Τουρκία υπέβαλε το αίτημά της για τα αεροσκάφη -ένα κοινό σχέδιο μεταξύ της βρετανικής BAE Systems Plc, της Airbus SE και της ιταλικής Leonardo SpA- τον Μάρτιο του 2023. Πρόκειται να κατασκευαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο με εξαρτήματα που θα προμηθεύονται από τη Γερμανία.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, σημειώνοντας ότι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εμπιστευτικές.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, ενέκρινε αίτημα της Τουρκίας, το οποίο είχε κατατεθεί ήδη από τον Μάρτιο του 2023. Η κυβέρνηση συνασπισμού (των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων) δεν είχε λάβει καμία απόφαση σχετικά με το αίτημα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών υπό τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς (CDU) ανταποκρίθηκε τώρα με την απόφασή της και στις πιέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και η βρετανική κυβέρνηση, καθώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκαν για την απόφαση της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Παρ’ όλο που η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ τους επικρατεί ένταση, καθώς η Τουρκία εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις σε περιοχές του Αιγαίου που η Ελλάδα θεωρεί δικό της κυρίαρχο έδαφος», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0