Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C13.7°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
10 °C
8.5°C10.7°C
0 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
0 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.7°C13.8°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.7°C10.7°C
0 BF 83%
Γλυπτά Παρθενώνα / Οι Βρετανοί υπερ της επιστροφής - Την Τρίτη συζητούν Μητσοτάκης και Στάρμερ για το θέμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γλυπτά Παρθενώνα / Οι Βρετανοί υπερ της επιστροφής - Την Τρίτη συζητούν Μητσοτάκης και Στάρμερ για το θέμα

Γλυπτά Παρθενώνα
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Ακόμα και όταν το 53% των Βρετανών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της YouGov, τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να διαπραγματεύεται από θέση αδυναμίας.

Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται, η «παρακαταθήκη», μόνο ως συμβιβασμός μπορεί να εκληφθεί, αφήνοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς στους Βρετανούς.

Στη δημοσκόπηση μόλις το 24% δήλωσε κατά, ενώ το 23% απάντησε πως δεν έχει άποψη. Συνολικά ρωτήθηκαν 4.280 ενήλικες σε όλη την επικράτεια. Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.

Η ακριβής ερώτηση ήταν η εξής:

«Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα (γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ.

Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του Βρετανικού μουσείου ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων απάντησε πως «οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι μια μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό παγκοσμίως και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να το θέσει αύριο στον Βρετανό ομόλογό του στην συνάντηση που θα έχουν το πρωί στην Ντάουνιγκ Στριτ.

Ο Σερ Κιρ Στάρμερ έχει πει εδώ και καιρό πως δεν προτίθεται να φέρει εμπόδια αν τελικά υπάρξει συμφωνία της Ελλάδος με το Βρετανικό Μουσείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανειλημμένα έχει χρησιμοποιήσει το ζήτημα ως μοχλό πολιτικής αυτοπροβολής, δείχνει να προωθεί μια συμφωνία που παραβλέπει την ιστορική και νομική πραγματικότητα: τα Γλυπτά του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν παράνομα, υπό συνθήκες λεηλασίας.  

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να υποτιμά την ευνοϊκή συγκυρία: ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ, εμφανίζεται πρόθυμος να υποστηρίξει μια συμφωνία επιστροφής.

Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις με τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, παρά τις κλειστές πόρτες, φαίνεται να οδηγούν σε μια μεσοβέζικη λύση. Όμως, αντί να εκμεταλλευτεί τη δυναμική αυτή για την οριστική επανένωση των Γλυπτών, η ελληνική πλευρά περιορίζεται σε ιδιωτικές συναντήσεις και συμφωνίες που μοιάζουν να υπονομεύουν την ίδια τη διεκδίκησή μας.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει συχνά τον ρόλο του ως πρωθυπουργού που φέρνει λύσεις. Όμως, στην περίπτωση των Γλυπτών, φαίνεται πως προτιμά να επιστρέψει με έναν τίτλο δανείου αντί για μια καθαρή νίκη. Αντί να διεκδικήσει την επιστροφή με ιστορικά, νομικά και ηθικά επιχειρήματα, φαίνεται να διαπραγματεύεται ως διαχειριστής ενός συμβιβασμού που θα μπορούσε να διαφημιστεί ως επιτυχία, αλλά στην πραγματικότητα θα αποτελεί αποδοχή μιας αδικίας.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων τύπου «win-win». Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι απλώς τέχνεργα. Είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας ενός έθνους που ακόμα αναζητά την επιστροφή όσων του ανήκουν. 

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι θέμα αρχής, δικαιοσύνης και ιστορικής αποκατάστασης. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα «αμοιβαία επωφελές» αποτέλεσμα όταν το ένα μέρος, δηλαδή η Ελλάδα, διεκδικεί την επιστροφή κάτι που δικαιωματικά της ανήκει, ενώ το άλλο μέρος, δηλαδή η Βρετανία, επιδιώκει να διατηρήσει κάτι που αποκτήθηκε υπό αμφισβητούμενες συνθήκες.

Η διεκδίκησή τους απαιτεί περισσότερη αποφασιστικότητα και λιγότερες υπαναχωρήσεις – κάτι που ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να αγνοεί στην προσπάθειά του για διπλωματικά εύσημα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL