Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C19.5°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C19.9°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.5°C20.0°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 71%
Λάουρα Κοβέσι / Η εισαγγελέας που αγχώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λάουρα Κοβέσι / Η εισαγγελέας που αγχώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η Λάουρα Κοβέσι
(EPA/VASSIL DONEV)

Η Λάουρα Κοβέσι είναι η Ευρωπαία εισαγγελέας. Οι περισσότεροι αγνοούσαν την ύπαρξή της μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, οπότε η Κοβέσι άσκησε δίωξη σε βάρος 23 στελεχών του ΟΣΕ και των κατασκευαστικών εταιρειών για τη μη υλοποίηση της περίφημης σύμβασης 717. Τον περασμένο Μάρτιο η Λ. Κοβέσι έκανε την περίφημη δήλωση ότι η ελληνική κυβέρνηση παρεμπόδισε την έρευνα σε βάρος πρώην υπουργών και πως η ολοκλήρωση της σύμβασης θα είχε αποτρέψει το δυστύχημα, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες επανήλθε στο θέμα, λέγοντας: «Η διαφθορά σκοτώνει».

Υποδειγματική δράση κατά της διαφθοράς

Γεννημένη στη Ρουμανία, η Λ. Κοβέσι έγινε το 2006 η πρώτη γυναίκα και το νεότερο σε ηλικία πρόσωπο που καταλάμβανε το αξίωμα του γενικού εισαγγελέα της χώρας. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2013, οπότε ανέλαβε επικεφαλής εισαγγελέας της Γενικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Η θητεία της, που κράτησε μέχρι το 2018, αύξησε κατά πολύ την εμπιστοσύνη των Ρουμάνων πολιτών στη Δικαιοσύνη της χώρας τους, καθώς η Κοβέσι, άνθρωπος χαμηλών τόνων, κατάφερε να βάλει στο χέρι ανθρώπους που η κοινή γνώμη θεωρούσε ανέγγιχτους από τους νόμους και τις Αρχές. Η Λ. Κοβέσι έκανε τη δουλειά της υποδειγματικά, χωρίς διακρίσεις ή υποχωρήσεις, και ανεξάρτητα από το στάτους των ελεγχόμενων και τις πολιτικές τους διασυνδέσεις.

Ηταν επόμενο αυτό να προκαλέσει δυσαρέσκεια στο πρόσωπό της. Η επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαφθοράς κατηγορήθηκε ότι στοχοποιούσε άδικα συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικά κόμματα, πως επιδιδόταν σε κυνήγι μαγισσών, ότι συνεργαζόταν παράτυπα με τις μυστικές υπηρεσίες και πως υπέκλεπτε συνομιλίες, πρακτική που χρησιμοποιούσε το κομμουνιστικό καθεστώς. Στη συνέχεια η κυβέρνηση προώθησε μια νομοθετική ρύθμιση η οποία αποποινικοποιούσε ορισμένα εγκλήματα διαφθοράς και απελευθέρωνε δεκάδες αξιωματούχους. Η Κοβέσι αντέδρασε στο μέτρο αυτό. Οι Ρουμάνοι βγήκαν στους δρόμους και τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν, ο πρωθυπουργός της χώρας, όμως, πέτυχε την απομάκρυνσή της από το εισαγγελικό σώμα.

Προσπάθεια εξόντωσης

Λίγο αργότερα η ρουμανική κυβέρνηση συγκρότησε το Τμήμα Ερευνών για Δικαστικά Αδικήματα, ένα όργανο παρακολούθησης και ελέγχου των εισαγγελέων της χώρας, που ξεκάθαρα παραβίαζε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το όργανο αυτό απήγγειλε κατά της Κοβέσι καταγγελίες για κακομεταχείριση, δωροδοκία και ψευδομαρτυρία, με βάση την κατάθεση ενός φυγάδα πολιτικού και επιχειρηματία που διωκόταν για διαφθορά. Στη συνέχεια διατυπώθηκαν πρόσθετες κατηγορίες σε βάρος της, και συγκεκριμένα ότι είχε στήσει εγκληματική οργάνωση με άλλους εισαγγελείς με στόχο να ασκήσει παράνομες διώξεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Η Κοβέσι κρίθηκε τελικά αθώα από όλες τις κατηγορίες, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την απόλυσή της παράνομη.

Ερευνες σε βάρος της Ελλάδας

Τον Οκτώβριο του 2019 η Λ. Κοβέσι ανέλαβε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενός οργάνου που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Λισαβόνας και έχει ως αποστολή να ερευνά εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού και των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων πάνω από 10.000 ευρώ και διασυνοριακές υποθέσεις απάτης. Η σύμβαση 717, που το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε να υλοποιήσει επί 10 χρόνια, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιας αρμοδιότητας - και καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αρχειοθετήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δέχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ισχυρότατη πίεση σχετικά με το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα, δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τις δηλώσεις της Ευρωπαίας εισαγγελέως, κάποιοι μάλιστα, όπως ο γραφικότατος Άδωνης Γεωργιάδης, ζήτησαν την τιμωρία και την αποπομπή της. Τώρα, σαν να μην έφταναν τα υπόλοιπα, η Αθήνα θα κληθεί να εξηγήσει στη Λ. Κοβέσι πώς 10 εταιρείες πληροφορικής έχουν πάρει συνολικά 600 προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 2.5 δισ., με διαγωνισμούς που κατά συντριπτική πλειονότητα είχαν μόνο έναν υποψήφιο. Και αν κρίνουμε και από το οφθαλμοφανέστατο μούδιασμα του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης, πολύ καλά θα πάει αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL