Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.2°C20.1°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C19.9°C
2 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.7°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.1°C15.7°C
2 BF 69%
Από Μητσοτάκη σε... Μητσοτάκη - Από Πιερρακάκη σε Κοντογιαννόπουλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από Μητσοτάκη σε... Μητσοτάκη - Από Πιερρακάκη σε Κοντογιαννόπουλο

134792317a.jpg
ΑΝΑΛΥΣΗ

Η αντιμεταρρύθμιση της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο της Παιδείας συνεχίζεται, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει την καταστολή του φοιτητικού κινήματος με διαγραφές φοιτητών που καταδικάζονται για αξιόποινες πράξεις, όπως οι καταλήψεις. Η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από μία παρόμοια εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη που ανακοίνωσε την επιβολή πενθήμερης αποβολής σε μαθητές που ασκούν bullying σε συμμαθητές τους.

 

Οι εξαγγελίες αυτές συνδέονται άμεσα με το άγχος της Ν.Δ. για διαρροές ψήφων προς την Ακροδεξιά στις επικείμενες ευρωεκλογές, οπότε επανέρχεται η ατζέντα «νόμος και τάξη», όπως τόσες φορές στο παρελθόν. Η ατζέντα της καταστολής και της «πειθάρχησης» στον χώρο της Παιδείας είναι όμως από πολύ παλιά κομμάτι της ατζέντας της Ν.Δ., όπως φρόντισε άλλωστε να θυμίσει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης. Στην πρόσφατη συζήτηση για τον αντισυνταγματικό νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις προγραμματικές δηλώσεις του πατέρα του το 1990. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τότε προαναγγείλει επίσης την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με «δημιουργική» αξιοποίηση του κοινοτικού Δικαίου ώστε να παρακαμφθεί το σύνταγμα. Η προαναγγελία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν ήταν αποσπασματική, αλλά συνοδεύτηκε από τον διαβόητο πια νόμο Κοντογιαννόπουλου, που προκάλεσε το μεγάλο κύμα καταλήψεων την περίοδο 1990-1991. Η προσπάθεια καταστολής του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος οδήγησε στη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Γιάννη Καλαμπόκα, αλλά και την πυρκαγιά στο πολυκατάστημα Μαρούσης που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ατόμων.

Ο νόμος Κοντογιαννόπουλου αφορούσε τόσο τα σχολεία όσο και τα πανεπιστήμια, και το πνεύμα του ήταν η καλλιέργεια ενός κλίματος καταστολής και αυστηρής πειθαρχίας στο δημόσιο σχολείο και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ήταν, ουσιαστικά, η «απάντηση» της Ν.Δ. στις προοδευτικές αλλαγές του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Παιδείας τη δεκαετία του ’80, μία πλήρης αντιμεταρρύθμιση, με πολλά κοινά σημεία με τα όσα έχει νομοθετήσει ή σκοπεύει να νομοθετήσει η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ την «καταστροφική» μεταρρύθμιση του 1982, «όταν κάνατε ουσιαστικά τα δημόσια πανεπιστήμια έρμαια των συνδικαλιστών». Του νόμου Κοντογιαννόπουλου είχε προηγηθεί η κυριαρχία της Ν.Δ. στα φοιτητικά συνδικαλιστικά όργανα με την πρωτιά της ΔΑΠ το 1987, που διατηρήθηκε μέχρι το 2022.

Αυστηρός έλεγχος της ζωής των μαθητών

Τον τόνο των αγώνων κατά του νόμου Κοντογιαννόπουλου έδωσαν οι μαθητικές καταλήψεις, καθώς προβλεπόταν κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών και των 15μελών συμβουλίων, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας (ουσιαστικά επαναφορά της σχολικής ποδιάς), πειθαρχικός έλεγχος και της εξωσχολικής ζωής των μαθητών, κατάργηση των εκδρομών και «φίλτρο» εισαγωγικών εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Μία επαναφορά, δηλαδή, στην κατάσταση των σχολείων επί Χούντας και «κράτους της Δεξιάς».

Κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων και σίτισης

Για τα πανεπιστήμια ο νόμος Κοντογιαννόπουλου προέβλεπε κατάργηση των δωρεάν πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, περικοπές στη δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών, κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στη διοίκηση των πανεπιστημίων και, φυσικά, κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου. Οι περισσότερες από αυτές τις αντιμεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί πια από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. ή και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ ή έχουν υλοποιηθεί εμμέσως μέσω της απαξίωσης, όπως με τη φοιτητική στέγαση και σίτιση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να συνεχίσει την αντιμεταρρύθμιση στα δημόσια πανεπιστήμια με διαγραφή των φοιτητών που κάνουν καταλήψεις. Όπως ακριβώς έγινε με τη Χούντα και τη διαγραφή των ηγετών των Καταλήψεων της Νομικής και του Πολυτεχνείου.

Ατομική στοχοποίηση

Και στο επίπεδο του σχολείου όμως η απάντηση της κυβέρνησης είναι η καταστολή, όποιο κι αν είναι το ερώτημα. Ο Κ. Πιερρακάκης θέλει με πενθήμερες αποβολές να δώσει λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα όπως το bullying. Ουσιαστικά θέλει το πρόβλημα της βίας να μεταφερθεί εκτός σχολείων (όπως επιδιώκεται και με την αθλητική βία) ή έστω να στοχοποιηθεί ατομικά το «απείθαρχο» παιδί.

Παρότι οι προβλέψεις του νόμου Κοντογιαννόπουλου για τα πανεπιστήμια έχουν σε μεγάλο βαθμό υλοποιηθεί διά της σαλαμοποίησης, ευτυχώς δεν ισχύει το ίδιο και με τις προβλέψεις του για τα σχολεία. Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη όμως για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει μια επικίνδυνη ομοιότητα με τον νόμο Κοντογιαννόπουλου. Ο Κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε συγχώνευση των αδικαιολόγητων και των δικαιολογημένων απουσιών, ουσιαστικά μειώνοντας τις αδικαιολόγητες και απειλώντας τους «απείθαρχους» μαθητές ότι θα χάσουν την τάξη. Παράλληλα, η Τράπεζα Θεμάτων και η αναμενόμενη γενίκευσή της σε όλο το Λύκειο, με πρόφαση το Εθνικό Απολυτήριο, θυμίζει έντονα την προσπάθεια του νόμου Κοντογιαννόπουλου να μειώσει τον αριθμό των μαθητών που τελειώνουν το Λύκειο.

Αποκατάσταση της... «τάξης»

«Εμπρός για πίσω» λοιπόν για τη Ν.Δ., που δείχνει αλλεργία σε κάθε μορφή δημοκρατικής λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων και με κάθε μέτρο που υπονομεύει την «τάξη». Και όπως έχει υποστηρίξει και πάλι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η «τάξη» των πραγμάτων προβλέπει τα παιδιά των πλουσίων να σπουδάζουν σε καλά σχολεία και πανεπιστήμια και τα παιδιά των φτωχών να γίνονται... ψυκτικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL