Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ταληράκια

Γάζα

Οσο ασχολούμαστε με πιο καθημερινά πράγματα, ας έχουμε λίγο στον νου μας και τα μεγαλύτερα.

Πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως ο κόσμος μπαίνει σε περίοδο χάους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει βρεθεί σε αδιέξοδο λόγω των σοβαρών γεωπολιτικών ρωγμών ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο, οπότε υπήρχαν καλά εδραιωμένοι μηχανισμοί που βοηθούσαν στη διαχείριση των σχέσεων ανάμεσα στις υπερδυνάμεις.

Σήμερα κυβερνήσεις και κράτη γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια αρχές, συνύπαρξη και ισορροπίες. Κι αυτό ακριβώς είναι που οδηγεί στο χάος.

Χάος είναι αυτό που προκλήθηκε στην Ουκρανία. Με την ιδέα των Δυτικών και του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν τη χώρα για να πιέσουν στρατηγικά τη Ρωσία.

Και σήμερα μάλλον την παρατάνε, γιατί βαρεθήκανε να την ενισχύουν οικονομικά και εξοπλιστικά.

Χάος είναι και αυτό που συντελείται στη Γάζα. Όπου ετοιμάζεται μια τελική επίθεση που θα ισοδυναμεί με γενοκτονία.

Στη Ράφα, στο νότιο μέρος της Γάζας, έχει μαζευτεί, με τις μεθοδευμένες κτηνώδεις επιθέσεις του Ισραήλ, περίπου το 85% των κατοίκων της Λωρίδας.

Θυμάστε, όταν βομβάρδιζε σχολεία και νοσοκομεία στη Βόρεια Γάζα το Ισραήλ, που έδινε φιλικές οδηγίες προς τους αμάχους να μετακινηθούν προς τον Νότο.

Και θυμάστε που διάφορα ισραηλινά σχέδια αποκαλυπτόταν ότι στόχο είχαν να «σκουπίσουν» τους κατοίκους της Γάζας μέχρι το νοτιότερο άκρο κι από κει, με μια τελική επίθεση, να τους πετάξουν στην Αίγυπτο. Ή στην έρημο του Σινά.

Και θα θυμάστε ακόμα ότι το Ισραήλ διέψευδε ότι έχει τέτοιο σχέδιο, γιατί αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Έλεγε ότι είναι απλώς κάποιες υποθέσεις εργασίας.

Και θα θυμάστε, τέλος, ότι κάποιοι φώναζαν για όλα αυτά και κάποιοι άλλοι τους απαντούσαν για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Στην πραγματικότητα, τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν υπόθεση εργασίας. Το σχέδιο του Ισραήλ ήταν ακριβώς αυτό. Μια επιχείρηση «σκούπα», που θα άδειαζε τους κατοίκους της περιοχής στον Νότο.

Για να μπουν μπροστά αμέσως μετά τα σχέδια εποικισμού. Που είναι ήδη έτοιμα και οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου τα ανακοινώνουν στις εκδηλώσεις τους.

Στη Ράφα, λοιπόν, έχει μαζευτεί το 85% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας. Κοντά στα 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Είναι στοιβαγμένοι εκεί χωρίς πρόσβαση σε φαγητό, καθαρό νερό και φάρμακα, χωρίς βασικές υποδομές και πνιγμένοι στην αρρώστια και στο σκουπίδι.

Το Ισραήλ έχει αποφασίσει να ξεκινήσει την τελική εκκαθαριστική επιχείρηση στις 10 Μαρτίου. Γιατί; Γιατί τότε αρχίζει το Ραμαζάνι.

Και είναι πιο ωραίο να σκοτώνεις αμάχους σε περίοδο που γιορτάζουν.

Η «διεθνής κοινότητα», δηλαδή η Δύση, κουράστηκε να δικαιολογεί τα εγκλήματα του Ισραήλ και απλώς σωπαίνει. Τα διεθνή ΜΜΕ δεν λένε απολύτως τίποτα.

Αντιθέτως, οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου, από τη Βραζιλία μέχρι τη Νότια Αφρική, φωνάζουν ότι εδώ πρόκειται για κανονική γενοκτονία.

Η Αμερική κρατάει αποστάσεις από το έγκλημα. Έχει ενισχύσει όμως οικονομικά το Ισραήλ και έχει προβάλει βέτο σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούν κατάπαυση του πυρός.

Και έχει κόψει και τη χρηματοδότηση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στη Γάζα.

Θυμάστε κατά καιρούς που συζητάμε φιλοσοφικά για το Ολοκαύτωμα, που ήταν ο ανθρωπισμός τότε και τι έκανε;

Ε, το ίδιο γίνεται και τώρα.

Το χάος που προανήγγειλε ο Γκουτέρες ξεκινάει τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL