Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ταληράκια

13465082a.jpg

Σήμερα που το μυαλό μας είναι αλλού ας ασχοληθούμε με κάτι στο οποίο το μυαλό μας δεν θα ήταν ούτως η άλλως. Στην κατάσταση που επικρατεί στην Παλαιστίνη.

Το μυαλό μας δεν θα ήταν εκεί γιατί τα ΜΜΕ δεν μιλάνε καθόλου πλέον για αυτό.

Και δεν μιλάνε καθόλου για αυτό γιατί το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα έχει υπερβεί κάθε όριο από το να είναι υπερασπίσιμο.

Από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 29.000 άνθρωποι.

Ο Νετανάχου λέει κυνικά ότι έχει σκοτωθεί «ένας άμαχος για κάθε τρομοκράτη» - δηλαδή, στην ουσία, ότι «ο ένας στους δύο που σκοτώνουμε το αξίζει». Και αυτό είναι από τις φράσεις που πρέπει να μείνουν στην Ιστορία.

Εκτός από τους νεκρούς, και τους πολύ περισσότερους τραυματίες, η Γάζα έχει ισοπεδωθεί ανεπανόρθωτα. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό, πόσιμο νερό και φάρμακα, και το 65% των υποδομών της έχει καταστραφεί.

Δηλαδή έχει γίνει αβίωτη. Με αποτέλεσμα το 85% του πληθυσμού της να έχει μετακινηθεί προς το νοτιότερο σημείο του θύλακα, την πόλη Ράφα.

Το Ισραήλ έχει 1.200 νεκρούς. Αλλά η χερσαία επέμβαση στη Γάζα δεν έχει πετύχει τον αντικειμενικό της σκοπό, που είναι η απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Αυτό δημιουργεί τεράστια οργή στο Ισραήλ κατά του Νετανιάχου. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν αλλά κανείς στον κόσμο δεν το μαθαίνει.

Πρέπει να σκάψεις στο Ίντερνετ για να βρεις έστω και μια φωτογραφία.

Εχοντας χάσει την μπάλα με τους ομήρους, και αντιμετωπίζοντας κρίση στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση Νετανιάχου σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Και αυτό που οργανώνει τώρα είναι μια τελική επίθεση στην Ράφα, που θα σπρώξει όλο τον παλαιστινιακό πληθυσμό εκτός Γάζας.

Αυτό είναι κανονική γενοκτονία. Αλλά τα αυτιά του Νετανιάχου και της ισραηλινής Ακροδεξιάς δεν ιδρώνουν.

Τα σχέδια έχουν αποκαλυφθεί εδώ και πολύ καιρό. Προβλέπουν την πλήρη εκκένωση της Γάζας και τον εποικισμό της.

Το Ισραήλ τα είχε διαψεύσει απρόθυμα, λέγοντας ότι ήταν απλώς κάποιες υποθέσεις εργασίας.

Ενώ είναι προφανές ότι από την πρώτη στιγμή η επιχείρηση στη Γάζα, σχεδιασμένη από Βορρά προς Νότο, αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούσε.

Αυτό για όσους θυμούνται τις υποδείξεις του Ισραήλ προς τους άμαχους της Γάζας να μετακινηθούν νοτιότερα.

Το σχέδιο βρίσκει την οξύτατη αντίθεση της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Που δεν θέλουν να φορτωθούν στα καλά καθούμενα ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες.

Αλλά το Ισραήλ είναι μανούλα στη δημιουργία τετελεσμένων.

Ειδικά όταν η «διεθνής κοινότητα» -δηλαδή οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., γιατί το υπόλοιπο 85% του πλανήτη έχει άλλη άποψη- του φέρεται με τόση τρυφερότητα.

Σε στιλ κάνε ό,τι έχεις να κάνεις, αλλά φρόντισε να μην έχεις υπερβολικές απώλειες σε αμάχους.

Σοβαρά τώρα;

Η κατάσταση λοιπόν τώρα, για όσους έχουν χάσει συνέχειες, είναι ότι το Ισραήλ ετοιμάζει τη μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση στη Ράφα, μέσα στο Ραμαζάνι.

Και έχει δώσει στη Χαμάς τελεσίγραφο να παραδώσει τους ομήρους ως τις 10 Μαρτίου που αρχίζει η ιερή γιορτή των μουσουλμάνων.

Δεν θα είναι μόνο ένα αδιανόητο έγκλημα γενοκτονίας. Το Ισραήλ ρισκάρει με την κίνηση αυτή να προκαλέσει παλαιστινιακή εξέγερση και στη Δυτική Όχθη.

Την οποία ελπίζει να μπορέσει να καταστείλει εξίσου αιματηρά. Είναι προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο άλλωστε.

Οι άνθρωποι σχεδιάζουν Τελική Λύση. Είναι χασάπηδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL