Τα ξαναγράφουμε σήμερα, για να καταγραφεί άλλη μια αλητεία της Ν.Δ. σε σχέση με τα Τέμπη.
Εχει κάνει πολλές, αλλά αυτή είναι από τις μεγαλύτερες και τις πιο χοντρές.
Λοιπόν. Στην Εξεταστική της Βουλής για τα Τέμπη και για τα τρένα γενικότερα επρόκειτο να καταθέσει την Τρίτη η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) Ιωάννα Τσιαπαρίκου.
Τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα στις ιστοσελίδες iefimerida.gr και powergame.gr εμφανίστηκε μια «αποκάλυψη».
Οτι ο ένας από τους μηχανοδηγούς στα Τέμπη, ένας άνθρωπος που εξαερώθηκε, είχε υποστεί το 2017 εγκεφαλικά και έπασχε από ανεύρυσμα.
Που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κενά μνήμης, κενά όρασης, παράλυση άκρων, μειωμένα αντανακλαστικά.
Αλλά παρ’ όλα αυτά τον άφηναν και οδηγούσε τρένο. Και αυτό ήταν βαρύτατη ευθύνη της ΡΑΣ και της Hellenic Train.
Και είχε και υπαινιγμούς για πολιτικό ρουσφέτι το ρεπορτάζ. Του ΣΥΡΙΖΑ εννοείται.
Και σιγά μην επρόκειτο για ρεπορτάζ δε. Επρόκειτο για ένα χαρτί του Πανεπιστημίου Πατρών, που προφανώς τους είχε δοθεί στο χέρι.
Προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την κατάθεση της προέδρου της ΡΑΣ.
Το πού το πάνε είναι ξεκάθαρο: Να, ορίστε, είχατε τον άνθρωπο με εγκεφαλικά να οδηγάει το τρένο και έρχεστε μετά να μας μιλήσετε για ευθύνες.
Και αυτό είναι μια χυδαία, ντροπιαστική, χοντροκομμένη και σιχαμένη προσπάθεια να γίνει μετακύλιση ευθυνών.
Για το ατύχημα στα Τέμπη δύο είναι τα βασικά ερωτήματα. Το ένα είναι γιατί στη γραμμή δεν λειτουργούσε η σηματοδότηση. Που είχε καταστραφεί το 2019 και την είχαν αφήσει έτσι.
Και το δεύτερο είναι πώς στη θέση του σταθμάρχη βρέθηκε ένα χοντρό ρουσφέτι της Ν.Δ. Και έβαλε το ένα τρένο στη γραμμή του άλλου.
Και είναι αυτά τα ερωτήματα, γιατί αν υπήρχαν σηματοδότες και επαρκής σταθμάρχης, δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα.
Ή έστω το ένα από τα δύο.
Αντί να απαντήσει λοιπόν η Ν.Δ. για αυτά τα δύο, προσπαθεί να κατασκευάσει δικό της αφήγημα. Έτσι ώστε όσοι ζητάνε απόδοση ευθυνών να φανούν υστερόβουλοι.
Και φυσικά ρεζιλεύονται. Όπως με την τηλεδιοίκηση του Γεραπετρίτη.
Τότε που προσπαθούσαν να κλείσουν το στόμα ενός ανθρώπου αναίσχυντα μπροστά στις κάμερες.
Τότε που προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στον Σπίρτζη και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Λέγοντας ψέματα, μάλιστα, για το ποσοστό του έργου που είχαν παραλάβει.
Η πρόεδρος της ΡΑΣ απάντησε ότι οι εξετάσεις και ο έλεγχος καταλληλότητας γίνονταν στον συγκεκριμένο μηχανοδηγό κάθε χρόνο και όλα έδειχναν ok.
Τώρα, αν υπήρχε όντως θέμα με την υγεία του ανθρώπου και τι ρόλο μπορεί να έχει παίξει στο ατύχημα, θα το βρει η εισαγγελική έρευνα.
Αλλά τα τρένα πήγαιναν το ένα προς το άλλο για 17 λεπτά χωρίς καμία παρέμβαση. Και αυτό δεν μπορεί να σχετίζεται με την ικανότητα του οδηγού.
Ούτε βέβαια ο οδηγός μπορεί να βάλει το τρένο σε όποια γραμμή θέλει.
Αλλά ακόμα και αν πάθει κάτι ένας μηχανοδηγός, υπάρχουν κάποια συστήματα που πρέπει να λειτουργήσουν. Δεν υπήρχαν.
Ολο αυτό λοιπόν ήταν μια χυδαία προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Και κάνανε και τους συγκλονισμένους οι νεοδημοκράτες.
Μαζί με τις ιστοσελίδες που είχαν κάνει τη συγκλονιστική «αποκάλυψη» το θέμα. Είστε ωραίοι.
Δεν υπάρχει πιο οικτρό θέαμα από ένοχους που παριστάνουν τους αθώους και προσπαθούν να τα ρίξουν σε άλλους.
Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή στα θύματα και στις οικογένειές τους. Ντροπή σας, ρε.