Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.2°C16.8°C
3 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.6°C18.3°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.8°C17.7°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
0 BF 82%
Ψήφος Αποδήμων / Θετικός ο Ανδρουλάκης, αλλά θέλει να βγει από το κάδρο Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφος Αποδήμων / Θετικός ο Ανδρουλάκης, αλλά θέλει να βγει από το κάδρο Μητσοτάκη

133673860.jpg

Ηδη προεκλογικά, αλλά και από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο Νίκος Ανδρουλάκης διεμήνυσε ότι θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αλλά θα παρέχει και συναινέσεις σε ζητήματα που το κόμμα του κρίνει ότι «εξυπηρετούν το συμφέρον της χώρας». Στην ίδια συγκυρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι το προφίλ του «πολυεπίπεδου εκσυγχρονιστή» που φιλοτεχνεί -και με τις απαραίτητες προσθήκες στο Υπουργικό Συμβούλιο- ξεπερνά τη στρατηγική της προηγούμενης τετραετίας και έχει μακρινότερο ορίζοντα.

Πρόκειται για την αντιπαράθεση των δύο κομμάτων για το «μετριοπαθές Κέντρο». Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι μπορεί να προσεγγίσει αυτή τη δεξαμενή ψηφοφόρων με μια αντιπολίτευση χωρίς οξείς τόνους, αλλά με αντιπροτάσεις και συναινέσεις. Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να εξοβελίσει τις αξιώσεις του ΠΑΣΟΚ για το Κέντρο, υποδεικνύοντας περίπου το εξής επιχείρημα: «Το ΠΑΣΟΚ συντάσσεται με τη Ν.Δ. στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, συνεπώς η μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη είναι η Ν.Δ. και δεν υπάρχει λόγος αυτοί οι ψηφοφόροι να στηρίζουν ΠΑΣΟΚ». Υπό αυτό το πρίσμα, δημιούργησαν αιφνιδίως σημαντική πίεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι δύο κινήσεις τακτικής του Κ. Μητσοτάκη: το γάντι που πέταξε στον Ν. Ανδρουλάκη να μην υπαναχωρήσει, αφενός, από το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 και, αφετέρου, από την υπερψήφιση του νόμου για την ψήφο των αποδήμων που το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει και το 2021. Η θετικά διακείμενη -παρότι υπό όρους- στάση του Ν. Ανδρουλάκη και στα δύο μεγάλα ζητήματα τον εμφανίζουν «με το καλημέρα» πρόθυμο να συμβάλει στη συγκέντρωση της απαραίτητης αυξημένης πλειοψηφίας.

Απέναντι στο παιχνίδι της «εκβιαστικής συναίνεσης» από το Μ. Μαξίμου, στη Χαριλάου Τρικούπη απαντούν ότι η Ν.Δ. δεν είναι μεταρρυθμιστική, αλλά πελατειακή δύναμη που δεν διαφοροποιείται σε τίποτε από τις πρακτικές της παλιάς Δεξιάς. Επίσημα το ΠΑΣΟΚ απάντησε στον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν πρέπει να έχει «πολιτικές αυταπάτες» και πως «όποτε θα παρέχεται η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., αυτό θα γίνεται βάσει του εθνικού συμφέροντος και δεν θα αποτελεί συγχωροχάρτι για την πρόχειρη και αποσπασματική αντιμετώπιση» σοβαρών ζητημάτων. Ως προς το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, η άμυνα του ΠΑΣΟΚ είναι να εγείρει επιφυλάξεις και να ασκεί κριτική για επικοινωνιακή διαχείριση εκ μέρους της Ν.Δ. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζει χρόνο, αφήνει ανοιχτές τις επιλογές για την τελική στάση που θα κρατήσει την ώρα της ψηφοφορίας. Καλλιεργεί το έδαφος είτε για υπερψήφιση επί της αρχής είτε για υπερψήφιση συνολικά εάν προκύψουν αλλαγές από τη δική του αντιπολιτευτική στάση - ώστε να μπορεί να μιλήσει για νίκη είτε για καταψήφιση. Επιλογή που πάντως θα συνιστούσε ανατροπή για τη στάση του ΠΑΣΟΚ.

Θετικοί επί της αρχής…

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό επί της αρχής για το νομοσχέδιο, γιατί δεν πρέπει το οικονομικό κόστος και η δυσκολία μετακίνησης να αποτελούν αντικίνητρα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ιδίως όσον αφορά αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.

…αλλά

Παράλληλα, όμως, στηλιτεύει τον «πρόχειρο και αποσπασματικό» τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα, σημειώνοντας ότι «το ελληνικό κράτος δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανά την επικράτεια και έχουν το δικαίωμα εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των αποδήμων». Ως χαρακτηριστικό της προχειρότητας της Ν.Δ. επισημαίνουν το γεγονός ότι «μεσούσης της προεκλογικής περιόδου είχαν γίνει διαρροές ότι η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να μειωθούν έως και να καταργηθούν οι θέσεις βουλευτών Επικρατείας από τον απόδημο ελληνισμό». Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι δεν είναι αρκετή μόνο η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, αλλά είναι αναγκαία και η ενίσχυση των δεσμών της ομογένειας με την πατρίδα μας μέσω της προώθησης της ελληνικής εκπαίδευσης.

Η περίπτωση κοινού υποψήφιου

Η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως τον πρώτο σταθμό για να καταγράψει τον ανταγωνισμό της με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο του προοδευτικού χώρου. Στον αντίποδα, ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και επικεφαλής της ανανεωτικής Αριστεράς, μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο 105,5, διατύπωσε την αναγκαιότητα να βρεθεί υποψηφιότητα κοινής αποδοχής από το προοδευτικό Κέντρο για τον Δήμο της Αθήνας και μετά να στηριχτεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην αποτυχημένη Αρχή του Κ. Μπακογιάννη. Υποστήριξε πως «αν οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης πάνε με τον αυτοματισμό της κομματικής καταγραφής, υπάρχει ο κίνδυνος ο Κασιδιάρης και άλλοι ακροδεξιοί, επικαλούμενοι υπαρκτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, να βρεθούν σε ισχυρότερη θέση καταγραφής από την Κεντροαριστερά».

Την Παρασκευή, από την ίδια ραδιοφωνική συχνότητα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος ρωτήθηκε αν θα μπορούσαν να στηριχθούν τέτοιες προοδευτικές υποψηφιότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Απάντησε ότι «πρέπει να υπάρχουν προοδευτικά σχήματα στην Αυτοδιοίκηση» και πως «ίσως η παραγωγή της πολιτικής μπορεί να ξεκινήσει μόνο από αυτό το πεδίο για να μπορέσει να εκφραστεί και σε κεντρικό επίπεδο». Υπογράμμισε, όμως, ότι προφανώς από κει και πέρα πρέπει να υπάρχουν όροι ειλικρίνειας. «Να το κάνουμε, η απάντηση είναι να το κάνουμε, ναι, ντε φάκτο», όμως «μην κρύβει κάποιος από πίσω οποιεσδήποτε σκέψεις ότι εγώ θέλω να το κάνουμε, αλλά να είναι οι δικοί μου επικεφαλής».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL