Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.7°C23.4°C
3 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.0°C27.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.8°C28.2°C
1 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.3°C21.9°C
4 BF 60%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Ο κατά φαντασίαν εκσυγχρονιστής - Όσα δεν είπε στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Ο κατά φαντασίαν εκσυγχρονιστής - Όσα δεν είπε στη Βουλή

133639460.jpg

Με το προσωπείο του οραματιστή - μεταρρυθμιστή εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στις ομιλίες του, κατά τη διαδικασία ανάγνωσης και συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε τη στόχευσή του, να αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική ιστορία της χώρας. Φαντασιώθηκε, μάλιστα, τον εαυτό του δίπλα σε εμβληματικούς ηγέτες, που άφησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, το εκσυγχρονιστικό στίγμα τους. Αρχικά, εκθείασε τον «αστικό εκσυγχρονισμό» του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενώ στάθηκε και στον «ανορθωτικό εκσυγχρονισμό» των δεκαετιών του ’50 και του ’60, φωτογραφίζοντας τους Πλαστήρα, Παπάγο, Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Στον ιδρυτή της παράταξης πίστωσε μάλιστα την εμπέδωση της Δημοκρατίας αλλά και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Αργότερα, επιχειρώντας να υπερβεί τις διαχωριστικές πολιτικές γραμμές, εγκωμίασε την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου -με αιχμή την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας- αλλά και την κυβερνητική περίοδο του Κώστα Σημίτη λόγω της ένταξης της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Τα συμπεράσματα της πρωθυπουργικής σιωπής

Σε αυτό το φόντο, κράτησε για την κυβέρνησή του τον στόχο - ετικέτα του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού». Αφού επιχείρησε να πείσει ότι «οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας», κάλεσε τους πολίτες στο συναρπαστικό ταξίδι στην Ελλάδα του 2030. Προφανώς με τον ίδιο στο πόστο του τιμονιέρη.

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε επιμελώς να περιγράψει ολόκληρο τον χάρτη του ταξιδιού. Έκανε αποσπασματικές αναφορές σε κομβικά κεφάλαια της πολιτικής του, χωρίς να υπεισέλθει σε πτυχές που θα εγείρουν κοινωνικές αντιδράσεις. Άλλωστε, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, από το 2019 μέχρι χθες, η ουσία, πολλές φορές, αναβλύζει από τη σιωπή του. Τις εντυπώσεις, για τα κενά στρατηγικής σημασίας στο κυβερνητικό πρόγραμμα, επιχείρησε να τις διασκεδάσει με ανακοινώσεις επιδοματικού χαρακτήρα.

Η αύξηση μισθών περνάει από την εργοδοτική μεγαθυμία

Στο πεδίο των εργασιακών, ο ορισμός «παραγωγική Ελλάδα» σημαίνει καλύτερες αμοιβές και νέες ελαφρύνσεις, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. Συνέδεσε, εντούτοις, την υλοποίηση του στόχου για διαμόρφωση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ με την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης. Χωρίς να αναφερθεί στα αναγκαία θεσμικά βήματα για την ενίσχυση των εισοδημάτων (επιστροφή συλλογικών διαπραγματεύσεων), κάλεσε τους εργοδότες να δώσουν καλύτερους μισθούς ώστε να προσελκύσουν τους εργαζόμενους. Ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για την κατάφωρη υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, στη σκιά της αύξησης των εργατικών δυστυχημάτων ή της αποκάλυψης της γαλέρας των δυτών - σερβιτόρων.

Σιωπή για ιδιωτικό χρέος, πρώτη κατοικία,τέλος οι επιδοτήσεις

Δεν πραγματοποίησε καμία νύξη, παράλληλα, στο πεδίο του ιδιωτικού χρέους και του κινδύνου των αθρόων πλειστηριασμών. Δεν είπε λέξη για το αίτημα της αγοράς αναφορικά με την τιθάσευση της ακρίβειας και την αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων. Την προετοιμασία, μάλιστα, της κοινής γνώμης για την παύση των επιδοτήσεων ρεύματος ανέλαβε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Έχουμε μπροστά μας και την πρόσθετη πρόκληση για τον νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς θα τελειώνει σταδιακά -με βάση την ευρωπαϊκή κατεύθυνση- η δυνατότητα για επιδοτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Ενέργειας.

Αναμόρφωση ΕΣΥ με μπαλώματα

Ο κ. Μητσοτάκης όρισε ξανά ως στοίχημα την «αναμόρφωση» του ΕΣΥ και δεσμεύτηκε εκ νέου για 10.000 προσλήψεις. Σημειώνεται ωστόσο ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Δημόσιων Υπαλλήλων, την τετραετία 2019-2022 αποχώρησαν 11.980 μόνιμοι υγειονομικοί, λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης. Έθεσε ως στόχο το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε επτά με δέκα λεπτά, ενώ ήδη προωθούνται λύσεις - μπαλώματα με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εμβαλωματικές παρεμβάσεις -με ημερομηνία λήξης- αποτυπώνονται και στην προαναγγελία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για προσλήψεις 250 ατόμων ως πληρωμάτων ασθενοφόρων, οι οποίοι όμως θα έχουν διετή θητεία. 

Πρόβα συναίνεσης με ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση του άρθρου 16

Οι προβολείς ήδη στρέφονται στην πρόβα συναίνεσης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους έναντι της προδιάθεσης του Νίκου Ανδρουλάκη να βάλει πλάτη για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο πρωθυπουργός, αρχικά, άνοιξε το παραθυράκι για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, προτού δρομολογηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16. Όπως είπε, οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του συντάγματος προσφέρουν τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, κατ' αυτόν τον τρόπο θα άνοιγε και ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Η αίσθηση που κυριαρχεί στο Μαξίμου είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας τάσσεται πλέον υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ. Η παλαιότερη φρουρά της Ν.Δ., ωστόσο, επαναφέρει μνήμες των σφοδρών συγκρούσεων -στη Βουλή και τους δρόμους- όταν η κυβέρνηση Καραμανλή (2007) επιχειρούσε να αναθεωρήσει το άρθρο 16. Το αποτέλεσμα ήταν η άτακτη υποχώρηση της Ν.Δ..

Υποκρισίες περί κοστολόγησης

Σαρκαστικά σχόλια, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, προκάλεσε η εξαγγελία του για καθιέρωση της διαδικασίας κοστολόγησης των πολιτικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Το οξύμωρο είναι ότι ο ίδιος δήλωσε πως «δεν θα ποτίζει τα λεφτόδεντρα των ψεμάτων», σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι το Μεσοπρόθεσμο που είχε καταθέσει στις Βρυξέλλες δεν ενέγραφε τις προεκλογικές εξαγγελίες του.

Συνάντηση με Ερντογάν

Τέλος, συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο πρωθυποργός στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου. Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν ότι η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με πίστη και αυτοπεποίθηση, καθώς οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες και δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL