Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.0°C25.1°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.9°C24.8°C
3 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C28.2°C
4 BF 38%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
4 BF 41%
70+1 χρόνια Αυγή / Η γέννηση της ΚΥΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

70+1 χρόνια Αυγή / Η γέννηση της ΚΥΠ

Αυτές τις μέρες, πριν από επτά δεκαετίες, ιδρυόταν η περιλάλητη ΚΥΠ. Η υπηρεσία, πρόπλασμα της οποίας υφίστατο από το 1949, δομήθηκε κατά τα πρότυπα της CIA και ελεγχόταν τις δεκαετίες που ακολούθησαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ. Άλλωστε, όπως αναφέρουν πηγές της εποχής, έως το 1963 ακόμα και οι μισθοί των στελεχών της καταβάλλονταν απευθείας από τους Αμερικανούς!

Ο επίσημος σκοπός της ΚΥΠ είναι η αντιμετώπιση της «εχθρικής κατασκοπείας» από τις «Κομμουνιστικές Οργανώσεις [που δρουν] κατά τρόπον επικίνδυνον εναντίον της ακεραιότητος και Ασφάλειας του Έθνους». Επίσης, η διαφώτιση (!) της κοινής γνώμης «εν τε τω εσωτερικώ και τω εξωτερικώ». Δηλαδή η καταστολή των αριστερών δυνάμεων της χώρας και η αντικομμουνιστική προπαγάνδα.

Σχολείο των δικτατόρων η ΚΥΠ

Ορθά, ορθότατα η ΑΥΓΗ της εποχής κατακρίνει τη συγκρότηση του μηχανισμού, προβλέποντας πως «θα ευρίσκεται πάνω από τα υπουργεία», θα «διαθέτη χρηματικά ποσά εντελώς ανεξέλεγκτα» και θα είναι «απηλλαγμένη από το δημόσιο έλεγχο».

Κι αν ήδη σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά, να προσθέσουμε ότι η τότε ΚΥΠ υπαγόταν απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού…

Πολλά από τα στελέχη της πρώιμης ΚΥΠ υπηρέτησαν σε ηγετικές θέσεις τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Πρώτος και καλύτερος, ο Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν ιδιαίτερος γραμματέας του διοικητή της ΚΥΠ Αλ. Νάτσινα και συμμετείχε στην προετοιμασία του σχεδίου «Περικλής», δηλαδή της βίας και νοθείας που χαρακτήρισαν τις εκλογές του 1961.

Στην εξορία μετά τη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς...

Σε άλλα νέα από την εσωτερική επικαιρότητα, οι 49 συλληφθέντες της εργατικής διαδήλωσης της Πρωτομαγιάς στέλνονται εξορία. Οι άνδρες στον Αϊ-Στράτη, οι γυναίκες στο Τρίκκερι. Η ΑΥΓΗ δημοσιεύει μια συγκλονιστική φωτογραφία από την ακτή Τζελέπη στον Πειραιά, όπου μια μαυροφορεμένη μάνα αποχαιρετά τον προς εκτοπισμό γιο της.

...και το διάβημα Πασαλίδη

Η απόφαση ελήφθη μολονότι ο αρμόδιος εισαγγελέας έκρινε πως οι συλληφθέντες δεν είχαν διαπράξει απολύτως κανένα αδίκημα. Η εκρηκτική αύξηση των εκτοπίσεων μετά την εκλογική νίκη της Δεξιάς έχει θορυβήσει την ηγεσία της ΕΔΑ. Ο Πασαλίδης κάνει διάβημα στον πρωθυπουργό Παπάγο και ακολουθεί ανταλλαγή επιστολών. Ο ηγέτης της ΕΔΑ, σε επιστολή του που δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ, κονιορτοποιεί τα επιχειρήματα του Παπάγου: οι εξόριστοι διώκονται για τα φρονήματά τους, όχι για πράξεις. Τιμωρούνται «όχι γιατί παρέβησαν τον νόμον, αλλά για να μην τον παραβούν στο μέλλον!». Η Ιστορία διδάσκει ότι οι περιπέτειες των εμφυλίων τερματίζονται όχι με την «ισόβια κάθειρξιν των πολιτικών αντιπάλων, αλλά με μιαν γενικήν αμνηστία».

Ο Γλέζος στη φυλακή - ακόμα

Τα όσα γράφει ο Πασαλίδης είναι πλέον κοινός τόπος. Το 1953, όμως, ακόμα και πρόσωπα με διεθνή ακτινοβολία, εκλεγμένοι βουλευτές, όπως ο Μανώλης Γλέζος, παρέμεναν στη φυλακή. Ο Γλέζος είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 1948 και είχε καταδικασθεί δις σε θάνατο ως υπεύθυνος έκδοσης του Ριζοσπάστη και στέλεχος του ΚΚΕ. Εξελέγη βουλευτής το 1951. Έκανε απεργία πείνας για να απελευθερωθούν οι δέκα κρατούμενοι βουλευτές της ΕΔΑ και πέτυχε την αποφυλάκιση επτά εξ αυτών (όχι όμως του εαυτού του). Αποφυλακίστηκε το 1954 και, στα τέλη του 1956, ανέλαβε διευθυντής της ΑΥΓΗΣ.

Απαγορεύεται το πτύειν

Από την Αστυνομική Διεύθυνση της εποχής εκδίδεται βαρυσήμαντη ανακοίνωση «διά την καθαριότητα». Ανάμεσα στα άλλα, απαγορεύονται «το πτύειν», η εκτέλεση «πάσης φυσικής ανάγκης» σε δημόσιο χώρο αλλά και… η πώληση παγωτού χύμα ή σε χωνάκι. Το δε τίναγμα χαλιών επιτρέπεται, αλλά μόνο μέχρι τις 7.30 το πρωί. Μετά απαγορεύεται.

Δύσκολη η ζωή του μανάβη

Δύσκολες μέρες για τους μανάβηδες των Αθηνών. Στο Παγκράτι, μια 92χρονη (!) έκλεψε «χρηματόδεμα» 1 εκατομμυρίου δραχμών. Ως εκδίκηση, λέει, γιατί ο έμπορος την έκλεβε στο ζύγι. Στην οδό Ηπείρου, φίδι 1 μέτρου που είχε τρυπώσει στα καφάσια «εδάγκασε τον μανάβη»! Το κτήριο που φιλοξενούσε το μανάβικο υπάρχει ακόμη. Στη θέση του λειτουργεί αραβικό κρεοπωλείο χαλάλ.

Οικόπεδα με δόσεις στην Πεντέλη

Και η καθιερωμένη ρεκλάμα. Πωλούνται οικόπεδα στην Πεντέλη «προ του Χαρβατίου» - η σημερινή Παλλήνη. Το 1950 είχε μόλις 900 κατοίκους. Τα οικόπεδα που διαθέτει ο κτηματομεσίτης είναι μικρά: ο τεκτονικός πήχης ισούται με 0,75 μέτρα, άρα μιλάμε για εμβαδό 375 τ.μ. Με τα 7 εκατομμύρια που ζητούσε, μπορούσε κανείς να αγοράσει 25 χρυσές λίρες. Ή 22 ετήσιες συνδρομές στην ΑΥΓΗ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL