Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C20.7°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C20.7°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.9°C22.1°C
4 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.7°C20.4°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C17.3°C
0 BF 67%
Πατριωτισμός των φραχτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πατριωτισμός των φραχτών

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τάκης Θεοδωρικάκος στον Έβρο
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

«Η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα» λέει ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Σε εντελώς άλλο πνεύμα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετρά τον πατριωτισμό με το μήκος του φράχτη στον Έβρο, του οποίου την επέκταση χαρακτήρισε «ακριβή», την ανέθεσε όμως εντός 24ώρου.

Να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε επιχειρήσει να στήσει φράχτη και στο Αιγαίο, σχέδιο το οποίο ευτυχώς εγκατέλειψε όταν κατάλαβε ότι θα περιέπλεκε τις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς θα μετακινείτο από την ισχύ των ανέμων. Απίθανες εμπνεύσεις Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, μέγιστου ευρωπαϊκού και διεθνούς προβλήματος, που με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε τεθεί στις πραγματικές διαστάσεις του, τουλάχιστον ως προς τις αιτίες, τις οποίες αποσιωπά η παράταξη της Δεξιάς.

Επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρέσκεται να μιλά για το 2015, δηλαδή τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., να της θυμίσουμε ότι τότε μαινόταν ο καταστροφικός πόλεμος στη Συρία και τα κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη ήταν ασυγκράτητα. Και όμως, τότε η Λέσβος και γενικότερα οι νησιώτες μας του Ανατολικού Αιγαίου προτάθηκαν για Νόμπελ Ειρήνης και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, από τον Ομπάμα μέχρι τον Πάπα Φραγκίσκο, υμνούσαν την Ελλάδα και τον λαό της για το παράδειγμα αλληλεγγύης που πρόσφερε.

Δύο όλα κι όλα βραβεία Νόμπελ έχουν δοθεί στην Ελλάδα, για τους ποιητές μας Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, το τρίτο είχε χαθεί το 1951, διότι η εγχώρια Δεξιά είχε πολεμήσει την υποψηφιότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Κατά τα άλλα, η Ν.Δ. επιμένει να δίνει μαθήματα πατριωτισμού στην Αριστερά.

Ας έρθουμε τώρα στο τι έπραξε στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ποιου εθνικού θέματος προώθησε τη λύση; Η απάντηση είναι κανενός, με κραυγαλέα την περίπτωση του Κυπριακού, που μετά το ορόσημο του Κραν Μοντανά το 2017 περιήλθε σε τέλμα, όλα τα χρόνια που κυβερνά η Ν.Δ., με τον Μητσοτάκη να θέλει να το βάλει στο ράφι, σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις, που πηγή τους είναι ο ίδιος ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Συναφές και το ερώτημα ποια εθνική στρατηγική εκπόνησε και εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε στο πεδίο αυτό πρωτοτύπησε, σε σύγκριση με παλαιότερες κυβερνήσεις της Δεξιάς, δεδομένου ότι ιδιαίτερα στο ουκρανικό αναβίωσε την ιδέα μιας Ελλάδας «προκεχωρημένου φυλακίου» των ΗΠΑ. Μην ξεχνούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι πρώτη πράξη Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική ήταν η αναγνώριση του πραξικοπηματία Γκουαϊδό, φίλου του Τραμπ, ως Προέδρου της Βενεζουέλας, παρεκκλίνοντας και από τη γραμμή της Ε.Ε. Αλήθεια, η εν λόγω απόφαση έχει ανακληθεί;

Ανάμεσα στις πολλές αστοχίες και ο χειρισμός των σχέσεων με την πολύπαθη Λιβύη, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να τη σπρώξει στην αγκαλιά του Ερντογάν, παραπαίοντας μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης. Να της πιστώσουμε όμως την αποδοχή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών, που στη σφοδρή εναντίωσή της τη διετία 2018-19 βρέθηκε στην ίδια πλευρά με τους Πούτιν και Ερντογάν, απέναντι όμως στην Ε.Ε. Ύστερα παριστάνουν οι της Ν.Δ. τους πούρους ευρωπαϊστές!

Χειρότερη όμως και πιο επικίνδυνη είναι η πολιτική της Ν.Δ. στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία βασίζεται σε παρωχημένες αντιλήψεις για την εθνική άμυνα και ασφάλεια, αξίες τις οποίες υποτίθεται ότι υπηρετεί και η λεγόμενη «διπλωματία των εξοπλισμών». Πέτυχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε άλλες διπλωματίες, π.χ. πολιτιστική, και δεν παρέλειψε αυτήν των εξοπλισμών, μη διδασκόμενη τίποτε από το παρελθόν! Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως, τον Ιούνιο 2019, είχε πετύχει απόφαση συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για κυρώσεις, στην οποία δεν δόθηκε συνέχεια, διότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επιπλέον, το κόμμα μας έκανε ό,τι μπορούσε για να παραμείνουν ανοιχτοί δίαυλοι με την κυβέρνηση της Άγκυρας και τον λαό της Τουρκίας, με τον οποίο αναπτύσσουμε και τη «διπλωματία των πολιτών». Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε πρόσφατα πρόσκληση από τον δήμαρχο Σμύρνης, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της γειτονικής χώρας.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL