Live τώρα    
6°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
3.1°C7.9°C
1 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
2.5°C6.0°C
4 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
7.0°C10.4°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.7°C10.4°C
2 BF 90%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
4 °C
3.5°C3.5°C
1 BF 77%
ΣΥΡΙΖΑ / Δεσμεύεται για ακύρωση της συμφωνίας-σκάνδαλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ / Δεσμεύεται για ακύρωση της συμφωνίας-σκάνδαλο

132211320-Α.jpg

Να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην εφαρμοστεί η συμφωνία για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες της συλλογής Στερν δεσμεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός της από την ψηφοφορία τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει μια «παράνομη συμφωνία».  Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι η επίμαχη συμφωνία ουσιαστικά «ξεπλένει» τον Στερν από τις κατηγορίες για αρχαιοκαπηλία και απεμπολεί τα δικαιώματα του Δημοσίου πάνω στις 161 αρχαιότητες, την ώρα που ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων θα ολοκληρωθεί σε 50 χρόνια.

«Σύρετε τη Βουλή σε μια παράνομη συμφωνία» επισήμανε στη Λίνα Μενδώνη η Σ. Αναγνωστοπούλου, κατηγορώντας την υπουργό Πολιτισμού ότι διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία «λεόντεια κατά των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και του Δημοσίου». Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επέκρινε την κυβέρνηση γιατί απέφυγε να ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες για τη συλλογή Στερν, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως διαπραγματευτικό όπλο για καλύτερους όρους στην τελική συμφωνία.

Η Σ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε ότι, αντίθετα, η κυβέρνηση προχωρά σε αυτήν τη συμφωνία την ίδια ώρα που το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης βρίσκεται υπό πίεση από τις δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ για την κατοχή αντικειμένων που αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, αρκετά από τα οποία μάλιστα έχουν ήδη κατασχεθεί από τις Αρχές. Παρατήρησε ακόμα ότι η ανάμειξη του Ελληνικού Δημοσίου ήταν ο μόνος τρόπος για να «ξεπλυθεί η υπόθεση» και το Μητροπολιτικό Μουσείο και ο Στερν να τη γλιτώσουν.

Αμφίβολος ο επαναπατρισμός στο τέλος της 25ετίας

Η Σ. Αναγνωστοπούλου απέρριψε ακόμα την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίζει τη συμφωνία ως επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων, παρατηρώντας ότι, κατά την ίδια τη συμφωνία, «για δέκα χρόνια δεν θα έρθει τίποτα στην Ελλάδα» και στη συνέχεια θα έρθουν συνολικά 45 αρχαιότητες, ενώ μετά τα 25 χρόνια οι αρχαιότητες θα επαναπατριστούν «εάν μπορούμε να τους δώσουμε εμείς ισάξια και ισάριθμα».

Σκουρλέτης: Θα κάνουμε τα πάντα για να ακυρώσουμε τη συμφωνία

«Η σύμβαση αυτή πρέπει να αποσυρθεί. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να την ακυρώσουμε» ξεκαθάρισε και ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επέκρινε τη Λ. Μενδώνη και για την επίθεση που έκανε στους αρχαιολόγους, οι οποίοι καταγγέλλουν τη συμφωνία με τον Στερν.

Φίλης: Η Μενδώνη κάνει «πλυντήριο» τη Βουλή

«Την περίοδο που πιέζονται οι αρχαιοκάπηλοι, έρχονται το Δημόσιο και η κυρία Μενδώνη και τους διευκολύνουν» σημείωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης, κατηγορώντας τη Λ. Μενδώνη ότι επιχειρεί να κάνει «πλυντήριο» τη Βουλή «για να αποφύγετε διερεύνηση ποινικών και πολιτικών ευθυνών σας».

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πάνος Σκουρολιάκος προειδοποίησε τους βουλευτές της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση τους βάζει να εγκρίνουν την αναγνώριση της συλλογής «όχι ως προϊόν λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας, αλλά ως νόμιμη ιδιοκτησία του κύριου Στερν».

Υψηλοί τόνοι από το σύνολο της αντιπολίτευσης

Υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης και της συμφωνίας για τις 161 αρχαιότητες χρησιμοποίησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ο κ. Στερν, φοβούμενος την έρευνα της αμερικανικής Δικαιοσύνης και πιθανόν την απώλεια της συλλογής του και βλέποντας ότι δεν μπορεί να την εκθέσει, κατορθώνει να πείσει το Ελληνικό Δημόσιο να ξεπλύνει όλη αυτή τη διαδικασία» σχολίασε με δηκτικό τρόπο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη, ετεροβαρή συμφωνία σε βάρος των πολιτιστικών δικαιωμάτων της χώρας και του λαού μας» σημείωσε ο Γιώργος Δελής από το ΚΚΕ. «Πώς καλείτε την ελληνική Βουλή να λειτουργήσει ως συνένοχος προκειμένου να νομιμοποιηθεί μια ιδιωτική συλλογή χωρίς καμία αναφορά ή έλεγχο στην προέλευση και στον τρόπο απόκτησης των αντικειμένων;» αναρωτήθηκε η Σοφία Ασημακοπούλου από την Ελληνική Λύση. «Βάζετε τον  Έλληνα βουλευτή να γίνει συνεργός σε αποδοχή προϊόντων εγκλήματος» παρατήρησε και ο Κλέωνας Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ25.

Μενδώνη: Να με πάτε με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Η Λ. Μενδώνη επιχείρησε να εμφανίσει τη συμφωνία ως τη μόνη ρεαλιστική λύση για τον επαναπατρισμό των 161 αρχαιοτήτων, ενώ με το γνωστό επιθετικό στιλ της προκάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την παραπομπή της με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών αν θεωρεί πως ενεργεί παρανόμως. Η υπουργός υποστήριξε πως η δικαστική διεκδίκηση είναι μια διαδικασία με αβέβαιη εξέλιξη αν δεν μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα η παράνομη εξαγωγή των αντικειμένων από τη χώρα, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της συλλογής Στερν, όπου καμία από τις 161 αρχαιότητες «δεν περιλαμβανόταν στο αρχείο των κλεμμένων».

Λύση τύπου Στερν ονειρεύονται και για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κωτσού, που φανέρωσε ότι η επιθυμία τής κυβέρνησης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι μια λύση τύπου Στερν. «Αναγνωρίζεται το Ελληνικό Δημόσιο ως ιδιοκτήτης;  Όχι μόνο αναγνωρίζεται, αλλά και στα εκθέματα που θα υπάρχουν στον ειδικό χώρο, που θα δημιουργηθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, θα αναγράφεται συγκεκριμένα: “Ελληνική Δημοκρατία, υπουργείο Πολιτισμού”. Φανταστείτε αυτό να συνέβαινε στα Ελγίνεια, στο Βρετανικό Μουσείο. Δεν θα ήταν ευκταίο;» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γ. Κωτσός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL