Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Σκάνδαλο Novartis / Το Spiegel πήρε συνέντευξη από την Τουλουπάκη και η κυβέρνηση ιδρώνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Novartis / Το Spiegel πήρε συνέντευξη από την Τουλουπάκη και η κυβέρνηση ιδρώνει

Τουλουπάκη
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Η επιλογή του διεθνούς εγκυρότητας γερμανικού περιοδικού Spiegel να φιλοξενήσει συνέντευξη της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών θεσμών για τη λειτουργία του κράτους δικαίου είναι ακόμα ένα άσχημο νέο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η Ελ. Τουλουπάκη  διώκεται σήμερα εκδικητικά στην Ελλάδα με βαρύτατες κατηγορίες επειδή ως εισαγγελέας Διαφθοράς που διερευνούσε το σκάνδαλο Novartis τόλμησε να εξετάσει ενδείξεις και μαρτυρίες για χρηματισμό συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία. Μαζί της διώκονται οι δύο εισαγγελείς που την επικουρούσαν στην έρευνα του σκανδάλου, οι δημοσιογράφοι Κ. Βαξεβάνης και Ι. Παπαδάκου, που αποκάλυψαν στοιχεία για την υπόθεση, και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος με την κατηγορία ότι αποτελούσαν εγκληματική συμμορία που στόχευε στη συκοφάντηση των συγκεκριμένων πολιτικών.

Η μεθόδευση αυτή εκθέτει σοβαρά την κυβέρνηση Μητσοτάκη κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί οι διώξεις αυτές δεν έγιναν από τη Δικαιοσύνη, αλλά έπειτα από μια άκρως διαβλητή προανακριτική διαδικασία που έγινε από τη Βουλή, και με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Και δεύτερον, γιατί πριν ασκηθούν οι διώξεις αυτές, η κυβέρνηση, με εσωτερικές αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις Εισαγγελιών, είχε πετύχει να αφαιρέσει τη δικογραφία του σκανδάλου Novartis από την εισαγγελέα Ελ. Τουλουπάκη, παρακάμπτοντας έτσι τη μέχρι τότε σθεναρή αντίθεση αρμόδιων δικαστικών οργάνων, όπως η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών.

Στις 28 του περασμένου Απριλίου, η Ελ. Τουλουπάκη κλήθηκε να μιλήσει για την πρωτοφανή δίωξη την οποία υφίσταται στην Επιτροπή για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που προκάλεσε έκδηλο εκνευρισμό στην Αθήνα. Η κίνηση του Spiegel να δημοσιεύσει συνέντευξη της Ελ. Τουλουπάκη επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη θέση τής κυβέρνησης Μητσοτάκη και την εκθέτει για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Οι κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι

Το Spiegel παρουσιάζει την Ελ. Τουλουπάκη σημειώνοντας ότι είναι η εισαγγελέας που ανέλαβε τη διερεύνηση στην Ελλάδα της υπόθεσης Novartis, ενός σκανδάλου που κλόνισε το ελληνικό σύστημα, με τη φαρμακοβιομηχανία να κατηγορείται για δωροδοκίες εκατομμύριων ευρώ σε πολιτικούς, δημόσιους υπαλλήλους και εργαζομένους νοσοκομείων προκειμένου να κρατήσει τεχνητά υψηλά τις τιμές και να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στην ελληνική αγορά.  Όπως επισημαίνει το περιοδικό στο εισαγωγικό του σημείωμα, «μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τη συντηρητική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019, η κατεύθυνση της έρευνας άλλαξε. Ξαφνικά οι κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι».

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Spiegel, η Ελ. Τουλουπάκη αναφέρει ότι η έρευνα που διεξήγαγαν η ίδια και οι βοηθοί της ήρθε σε σύγκρουση με τα ισχυρά πολιτικά συμφέροντα της χώρας, με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τη σταματήσουν και να τιμωρήσουν την ίδια και τους συναδέλφους της, καθώς και τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν την υπόθεση. Στόχος τους, επισημαίνει η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, είναι να περάσουν το μήνυμα ότι είναι άθικτοι και προειδοποιεί ότι εάν επικρατήσουν αυτά τα συμφέροντα, θα σημάνει το τέλος του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

«Η διαφθορά στην Ελλάδα ευδοκιμεί ανεξέλεγκτα»

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει σε βάρος της, η Ελ. Τουλουπάκη αναφέρει ότι βασίζονται στα πορίσματα μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που επιβεβαιώνει και η εισαγγελέας η οποία κινεί τη σχετική δίωξη. Και επισημαίνει ότι στην όλη διαδικασία υπάρχουν συγκεκριμένες παραβιάσεις του κράτους δικαίου που σίγουρα θα καταδικαστούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπερασπίζομαι τη φήμη της ελληνικής Δικαιοσύνης και τη δική μου τιμή όπου και όπως μπορώ…» καταλήγει η Ελ. Τουλουπάκη. «Εφιστώ την προσοχή στις παραβάσεις του κράτους δικαίου στην Ε.Ε. διότι θεωρώ την Ε.Ε. διευρυμένη πατρίδα μου. Το ερώτημα δεν είναι τι περιμένω, αλλά πώς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Η εξέλιξη της υπόθεσης θα είναι η λυδία λίθος για τους ελληνικούς θεσμούς. Βέβαιο είναι ότι άνθρωποι που έκαναν τη δουλειά τους, που έκαναν το καθήκον τους, διώκονται πλέον με παράνομες και άκυρες μεθόδους. Από την ίδρυσή της η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η διαφθορά ευδοκιμεί ανεξέλεγκτα».

Έρχονται και χειρότερα

Όπως ήταν αναμενόμενο, καμία κυβερνητική αντίδραση στη συνέντευξη δεν υπήρξε, ενώ το φιλοκυβερνητικό μπλοκ της λίστας Πέτσα εξαφάνισε την είδηση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως έχει μπροστά της τα χειρότερα. Μετά την ακρόαση της Ελ. Τουλουπάκη, η επιτροπή LIBE αποφάσισε να εξετάσει το θέμα στην ολομέλειά της, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να το εισαγάγει προς συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην περίπτωση αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει μόνο το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού διασυρμού για τις πρωτοφανείς εκδικητικές διώξεις δικαστικών και δημοσιογράφων. Αντιμετωπίζει και την επιβολή περικοπών στη χρηματοδότησή της από το ταμείο ανασυγκρότησης, όπως προβλέπεται για χώρες που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ελευθερία του Τύπου. Κάποιοι έκαναν τους υπολογισμούς τους χωρίς να σκέφτονται ότι η Ευρώπη τους βλέπει…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL